goldi_WRO Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Cześć, Czy ktoś robi tak jak ja że odcedza brzeczkę z chmielin i zadaje ją razem z całą brzeczką? Filtruję przez woreczek z siateczki chmieliny i odstawiam do opadnięcia reszty chmielin która przeszła przez woreczek. Po godzinie czy dwóch gotuję czystą brzeczke z nad osadu i dodaje jeszcze przed zadaniem drożdży do fermentora. Robi ktoś tak ? Myślicie że ma to jakieś negatywne skutki ? trawiastość czy inne posmaki? Ja nie stwierdziłem żeby pojawiały się dziwne niepotrzebne smaki, ale też nie robiłem eksperymentów z podziałem na piwo z dodatkową brzeczką i bez. Wychodzę z założenia że szkoda mi wylać litr piwa Może ktoś robił eksperyment i wie Na zdjęciu brzeczka dopiero co odfiltrowana. później wrzucę zdjęcie po opadnięciu chmielin. Edytowane 16 Lutego 2019 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Niektórzy to podobno odzyskują. Dla mnie robocizna z tym związana jest totalnie niewarta jakiegoś marnego litra piwa. Jeśli chodzi o negatywne skutki, to żadna trawiastość Ci z tego raczej nie wyjdzie, ale opóźniasz zadanie drożdży o kilka godzin, co w jakimś tam stopniu zawsze zwiększa ryzyko infekcji brzeczki. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Czy ten litr piwa jest wart więcej niż zainfekowana cała warka?Wysłane z mojego Nokia 5.1 Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Też zawsze mi tego było szkoda. Jednak filtracja tego, to gra nie warta świeczki. Polecam chmielenie w worku. Od kiedy zacząłem worków używać, wystarczy tylko jego zawartość wycisnąć. Alternatywnie może być hop spider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 ja pezłom z chmielinami wylewam na sitko kuchenne, nad garnkiem. Po minucie wieszam nad fermentor, osad działa jak fitr. Dolewam do sitka wraz z ubywaniem, leci jakoś 5 minut. Wszystko pod przykryciem i wygotowane, żadnej infekcji z tego tytułu nie stwierdziłem:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się