Jerenek Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Wczoraj uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Jest to Angielska IPA z Browamatora. Przyznam się szczerze, że spanikowałem podczas filtracji. Przez co otrzymałem 15 litrów brzeczki 15,5 blg(przy zadaniu drożdży) zamiast 20 litrów 14 blg. Mam taki najtańszy cukromierz z biowinu, niestety nie chcę teraz inwestować w refraktometr. Dlatego mam problem przy pomiarze blg. Aby wynik był miarodajny muszę schłodzić brzeczke do 20 stopni, a to trochę trwa. Nie chcę jednak otrzymywać wysłodzin poniżej 3 blg. Więc moje pytanie. Czy mogę zatrzymać wysładzanie do momentu uzyskania miarodajnego wyniku blg. I czy nie wpłynie to na filtracje. Chodzi mi o to, czy jak zatrzymam wysładzanie na jakiś 15 minut w celu uzyskania pomiaru to nie zablokuje się mi filtracja jak będę chciał ją kontynuować. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 1 hour ago, Jerenek said: Więc moje pytanie. Czy mogę zatrzymać wysładzanie do momentu uzyskania miarodajnego wyniku blg. I czy nie wpłynie to na filtracje. Chodzi mi o to, czy jak zatrzymam wysładzanie na jakiś 15 minut w celu uzyskania pomiaru to nie zablokuje się mi filtracja jak będę chciał ją kontynuować. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jeśli nie wystudzisz złoża, bedzie ok. Ja często zatrzymuję wysładzanie na jakiś czas, żeby woda lepiej w młócie się rozeszła, problemów to nie rodzi. Napisz może, jaki ogólnie masz sprzęt, to tez czasem zmienia postać rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerenek Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Filtrację prowadzę w fermentorze 33l z założonym "sracz wężykiem". Cukromierz najtańszy za 10 zł. Warze i zacieram w pasteryzatorze do przetworów 29l. Do tego mam chłodnicę z rurki miedzianej fi 10. Ogólnie wydaje mi się, że sprzęt jak na początek mam wystarczający. Zaznaczę, że po zadaniu drożdży fermentacja bardzo ładnie ruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Już pewnie po sprawie, ale na przyszłość: 1. Lepiej nie zatrzymywać filtracji bo lubi stanąć. 2. Nie przejmuj się przy pierwszych warkach ekstraktem wysłodzin, patrz tylko na ekstrakt brzeczki. Jak masz sensowną wydajność to i tak nie zejdziesz poniżej przyzwoitych wartości, a jak zejdziesz to pewnie i tak nie zauważysz niuansów smakowych z tego wynikających. No i na marginesie 3. Kup refraktometr Chyba nic w piwowarstwie tak bardzo nie ułatwia życia jak on. Edytowane 16 Lutego 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerenek Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 No to w takim razie, czy kupno takiego refraktometru ma jakiś sens? https://allegro.pl/oferta/refraktometr-cukromierz-balingometr-blg-wino-0-40-7592818658 Czy będzie on wykonywał dobre pomiary? Może ktoś ma już doświadczenie z urządzeniami w tej cenie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Ma sens. Mam chyba taki sam albo bardzo podobny. Na aliexpress kupisz za grosze jeśli Ci się nie spieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerenek Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 No to dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jestem wdzięczny. Następna warka za jakieś dwa tygodnie. Rady się przydadzą. Pozdro wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Co do studzenia brzeczki do zrobienia pomiaru to w brewness masz kalkulator do kalibracji pomiaru. Wpisujesz wynik i temperaturę pomiaru i przelicza Ci ile miałbyś w 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
climas Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Dokładnie jak kolega wyżej, schładzam do ok 40°C i mierze blg cukromierzem a wynik przeliczam kalkulatorem na brewness. Trwa to wszystko kilka minut, nie muszę zatrzymywać filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Insza inszosc: wysladzac ponizej 3 BLG smialo mozesz (chyba ze o czyms nie wiem), problem z garbnikami i innymi cudami moze sie zaczac przy poziomie 1-1,5 , niektorzy mowia o 2 BLG. Wiec nie masz sie czym przejmowac specjalnie. A jesli nawet zejdziesz na chwile juz baaardzo nisko - ile Ci tego wyjdzie? Cwierc litra na wiadro piwa? Nie ma sie czego bac :-) Podpisuje sie zatem pod tym, co napisal @Oskaliber w 2. punkcie - bardziej sie przejmuj ekstraktem w wiadrze. Uszy do gory, lycha w garsc i nastawiaj kolejny garnek, bedzie dobrze! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerenek Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 No to już jestem trochę mądrzejszy. Znalazłem kalkulator więc problem z czekaniem do zrobienia pomiaru już za mną. Dzięki Henx. A jeśli chodzi o te 3 blg to właśnie miałem na myśli garbniki. Teraz już mniej się tym przejmuję. Kolejne warzenie to white ipa. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się