chprzemo Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Zmniejszyłeś martwo przestrzeń do jakiej objętości? Wystarczy położyć FD na dnie kega czy raczej zrobić jakaś podpórkę? (1/2/3 cm?) Jakiej pojemności masz naczynie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Wysokość podpór była ok. 6 cm, zszedłem do 1 cm. Martwa przestrzeń zmniejszyła się z ok. 10 do 1,5 litra. Podpórka z perforowanego płaskownika. Moim hermsem teraz cieszy się inna osoba. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymek Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Ja się tu dopiszę. Nie wiem czy dobrze, jeśli źle to mnie przekierujcie. Byłbym zainteresowany kupnem Hermsa 50-100l. Ktoś coś?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Panowie potrzebuje kilka porad co do Hermsa Sorry ze tu pisze ale nie chce zaśmiecać Nowy temat o hermsie Panowie jak nazywa się ta część z linku co łączy się chłodnice ??? I gdzie takie coś mogę dostać to w Polsce ??? https://pl.aliexpress.com/item/4000525105634.html?aff_platform=api&sk=36KVznTE&aff_trace_key=9f108305e0ff4e7fa550ab4784828ff0-1596218074880-06093-36KVznTE&terminal_id=c7f59a7d223540989146d529c327d8d8&tmLog=new_Detail&aff_request_id=9f108305e0ff4e7fa550ab4784828ff0-1596218074880-06093-36KVznTE Albo podajcie jakiś patent żeby podpiąć chłodnice Porada 2 jakie było by odpowiednie fałszywe dno do hermsa do gara 50 litrów ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Ad 2 gary 50l zazwyczaj mają fi 400mm ale fałszywe dno musisz wyciąć z dokładnością +0/-1mm więc musisz fizycznie zmierzyć garnek przy dnie. Ad 1 nie za bardzo rozumiem pytanie. W hermsie podlinkowana część to wężownica i służy do podgrzewania płynącej w niej brzeczki w czasie zacierania, a nie do chlodzenia. Edit: garnki 50l mają NOMINALNIE zazwyczaj 400mm średnicy ale zawsze trzeba zmierzyć ile mają realnie. Edytowane 31 Lipca 2020 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Godzinę temu, anatom napisał: Ad 2 gary 50l zazwyczaj mają fi 400mm ale fałszywe dno musisz wyciąć z dokładnością +0/-1mm więc musisz fizycznie zmierzyć garnek przy dnie. Ad 1 nie za bardzo rozumiem pytanie. W hermsie podlinkowana część to wężownica i służy do podgrzewania płynącej w niej brzeczki w czasie zacierania, a nie do chlodzenia. Tak dokładnie tak jak mówisz Ja na weżownice mówię chłodnica i tak napisałem Więc szukam czegoś takiego żeby wężownice podpiąć tak jak na linku z Ali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 To są takie złączki do skręcania. Szukaj pod hasłem weldless bulkhead endi251l 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarosz_miesozerca Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 @endi251l Możesz też użyć takich złączek https://pl.aliexpress.com/item/32826506239.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4fae5c0fmk8Gxo, tylko wtedy do garnka wspawujesz mufe, i z jednej strony masz zawór, natomiast z drugiej wkręcasz tą złączkę a potem w niej blokujesz rurkę. Ja osobiście zamierzam też sprawdzić jak zadziała ta złączka https://allegro.pl/oferta/zlaczka-wtykowa-12mm-gwint-1-2-cala-nierdzewna-pro-8839051666, tutaj jest o tyle szybciej że jest to złącze wciskowe a nie jak w przypadku wczesniejszego linku, że część zaciskającą rurkę musisz dokręcić. Niby przeznaczone do pneumatyki ale zakładam, że powinno być szczelne Tutaj pokazane jak to działa https://youtu.be/kmYMEIXRf98?t=333 endi251l 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Jarosz miesozerca wielkie dzięki za odpowiedź Widziałem ten filmek i ta złączka wtykowa była by najlepszym rozwiązaniem Tylko obawiam się ze pod temperaturą uszczelnienie nie da rady i kasa będzie wydana w błoto Obawiam się też ze uszczelnienie może cos dodać do naszej brzeczki cos paskudnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarosz_miesozerca Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) @endi251l Teoretycznie temperatura medium jest tam przewidziana do 250 stopni C, więc zakładam że uszczelnienie wytrzyma. Jedyna kwestia to z czego jest wykonane. Może wymiana uszczelnienia na cos wykonanego z obojętngo materiału pomoże, np wycięcie z silikonu do spożywki? Tak z cieakowści, planujesz wersję spawaną czy skręcaną? Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez jarosz_miesozerca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 6 godzin temu, endi251l napisał: Widziałem ten filmek i ta złączka wtykowa była by najlepszym rozwiązaniem Ja mam weżownicę na złączki z tego pierwszego linku z ali https://a.aliexpress.com/_dXvm9m4 Wszystko działa jak należy, nic nie przecieka itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 5 godzin temu, jarosz_miesozerca napisał: @endi251l Teoretycznie temperatura medium jest tam przewidziana do 250 stopni C, więc zakładam że uszczelnienie wytrzyma. Jedyna kwestia to z czego jest wykonane. Może wymiana uszczelnienia na cos wykonanego z obojętngo materiału pomoże, np wycięcie z silikonu do spożywki? Tak z cieakowści, planujesz wersję spawaną czy skręcaną? No właśnie dobrze by było wymienić uszczelnienie na silikon do spożywki bo nie wiadomo co dostanie się przez te uszczelnienie Tylko pytanie czy można wymienić uszczelnienie w tym Ja mam takie do kompresji z plastiku więc postaram się to rozmontować i zobaczyć czy da się złożyć ponownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) A jaką wersję planuję tego jeszcze nie wiem ale raczej spawana będzie bo taniej wyjdzie Za spawanie zapłacę gościowi około 200 zł bo nie mam nikogo znajomego co by ogarną mi taniej A gdybym chciał skręcane to bym wybulił z Ali około 300 zl Fakt faktem wolał bym skręcane ale no cena z Ali przestrasza Chyba że polecicie coś skręcanego i wyjdzie taniej to będę bardzo wdzięczny Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez endi251l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 3 godziny temu, endi251l napisał: ... A gdybym chciał skręcane to bym wybulił z Ali około 300 zl ... Przecież kolega @jarosz_miesozerca podał link, gdzie złączka kosztuje ca. 10 zł. I wcale nie musisz wspawywać mufy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 39 minut temu, PiwoLab napisał: Przecież kolega @jarosz_miesozerca podał link, gdzie złączka kosztuje ca. 10 zł. I wcale nie musisz wspawywać mufy. No ale one będą miały chyba za krótki gwint Jeżeli w garnku wywierce dziure wstawię tam uszczelkę silikonową, grubość garnka i zawór kulowy to obawiam się ze będzie za mało miejsca Czyli musi być jeszcze mufa albo takije coś jak jest na Ali zaraz dam linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Miejsce będzie, jedynie może być problem z gwintem stożkowym, żeby dokręcić zawór do ścianki gara. Trzeba wtedy go przerobić na równoległy. Ale daje radę bez poprawiania gwintu. Można również w ściance gara umocować nypel i na niego nakręcać złączkę żeńską. https://www.aliexpress.com/item/1000008050856.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Jarosz miesozerca sprawdzałem dziś te złączki do powietrza z kompresora i więc tak Mam ich kilka i z kilka firm i powiem ci tak Rozebrałem taką jakąś tanioche i łatwo się rozebrano i poskładało Lecz te już droższe nie dało się rozebrać A jak na hama rozebrałem to już nie dało się poskładać A co do uszczelnienia to powiem tak Tragedia w tanim i drogim Jak potrzesz o palce mocno zostawia czarny ślad Więc no według mnie zdecydowanie te uszczelnienie się nie nada A jak byś to rozebral może być potem nie do złożenia Może w nich jest inne uszczelnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarosz_miesozerca Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Godzinę temu, endi251l napisał: Jarosz miesozerca sprawdzałem dziś te złączki do powietrza z kompresora i więc tak Mam ich kilka i z kilka firm i powiem ci tak Rozebrałem taką jakąś tanioche i łatwo się rozebrano i poskładało Lecz te już droższe nie dało się rozebrać A jak na hama rozebrałem to już nie dało się poskładać A co do uszczelnienia to powiem tak Tragedia w tanim i drogim Jak potrzesz o palce mocno zostawia czarny ślad Więc no według mnie zdecydowanie te uszczelnienie się nie nada A jak byś to rozebral może być potem nie do złożenia Może w nich jest inne uszczelnienie Czyli zostają te złączki z pierwszego linku który wrzuciłem. One nie mają gumowej uszczelki, jak sama nazwa wskazuje jest to Compression Fitting. Tak to wygląda po rozkręceniu W komentarzach w linku z Ali jest więcej zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Dziś będę je zamawiał tylko muszę zliczyć ile sztuk mi potrzebne będzie Możecie wysłać foty swoich Hermsow od środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Panowie Oki już zamowilem sobie te cuda z Ali Teraz poproszę o pomoc w fałszywe dno Jaki ono powinno być jego wzór Proszę o pomoc z tym tematem Będę zamawiał u kolegi z tego forum od PawelW więc potrzebuje informacje na temat najlepszego fałszywego dna PiwoLab czy te twoje fałszywe dno ze zdjęć było idealne czy nie za bardzo??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi