hrapek Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Mamy już 5 dobę fermentacji burzliwej. W sobotę (dzień siódmy) jadę do ojca butelkować młode piwo. Piwko pochodzi z brew-kita, więc zgodnie z Waszymi sugestiami na forum nie ma sensu zlewać na cichą. Zastanawiam się jednak co zrobić jeśli fermentacja będzie trwała nadal... Przy jakim Blg mogę zabutelkować piwo i jakiej ilości cukru użyć (jeśli będzie wysokie) aby nie porozsadzało butelek? Jak sądzicie? Jeśli zejdzie do 2-3 Blg zamierzam użyć ok. 160g cukru na 18l brzeczki (zakładam, że 2 litry odpadnie). OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Mamy już 5 dobę fermentacji burzliwej. W sobotę (dzień siódmy) jadę do ojca butelkować młode piwo. Piwko pochodzi z brew-kita, więc zgodnie z Waszymi sugestiami na forum nie ma sensu zlewać na cichą. Zastanawiam się jednak co zrobić jeśli fermentacja będzie trwała nadal... Przy jakim Blg mogę zabutelkować piwo i jakiej ilości cukru użyć (jeśli będzie wysokie) aby nie porozsadzało butelek? Jak sądzicie? Jeśli zejdzie do 2-3 Blg zamierzam użyć ok. 160g cukru na 18l brzeczki (zakładam, że 2 litry odpadnie). OK? Po pierwsze jeśli będą jakiekolwiek objawy fermentacji, typu piana, wydzielanie CO2 (praktycznie w rurce powinna być cisza), to wstrzymaj się z butelkowaniem. Po drugie przy brew-kicie nawet 4blg jest akceptowalne. Przy 160g nie powinno być problemu, aczkolwiek ja używam glukozy, a cukier jest chyba bardziej kaloryczny. Na pewno granatów nie będzie, ale jak dasz 140g to też będzie git, a mniejsza szansa, że piwo będzie uciekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Jak pisałem już wcześniej, w rurce to raczej szaleństwa nie ma. Piana jeszcze jest. Mam nadzieje, że zejdzie do soboty. Oby! Rozważałem zastosowanie glukozy. i chyba tak zrobię, bo trzeba ułatwiać życie kochanym drożdżakom. Dzięki Kopyr za poradę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Browar Starobielski wzywa pomocy! Po tygodniu fermentacji na powierzchni młodego piwa nadal utrzymuje się piana. Jest ona zbita, oklapnięta. Nie obserwuje bombelkowania. Blg równe 3! Zasadnicze pytanie: Czy moge butelkować przy Blg 3, braku oznak fermentacji i pianie, która jest w takim stanie? Na marginesie dodam, że piwko smakuje wybornie... Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo korzystam z netu grzecznościowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Browar Starobielski wzywa pomocy! Po tygodniu fermentacji na powierzchni młodego piwa nadal utrzymuje się piana. Jest ona zbita, oklapnięta. Nie obserwuje bombelkowania. Blg równe 3! Zasadnicze pytanie: Czy moge butelkować przy Blg 3, braku oznak fermentacji i pianie, która jest w takim stanie? Na marginesie dodam, że piwko smakuje wybornie... Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo korzystam z netu grzecznościowo... Nie wiem co Ci doradzić, ja zawsze w razie wątpliwości czy piwo zakończyło fermentację czy nie zlewam na cichą. Ekstrakt równy 3 Blg to bardzo dobry wynik, więc możesz zaryzykować i butelkować jeśli bardzo Ci się spieszy, jeśli nie to dla pewności zrób cichą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Niech zgadnę drożdże US-05? IMO spokojnie możesz butelkować, to nie jest piana, tylko drożdże. Ten typ tak ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 (edytowane) Browar Starobielski dziękuje Siostrom i Braciom Piwowarom za udzielenie stosownych nauk. Pragnę poinformować, że Zarząd browaru podjął ryzykowną decyzję o butelkowaniu. Na szczęście pozostawiony na zwiadzie forumowym kolega przysłał gołębia pocztowego z Waszym "Tak" nim zaczeliśmy. Dzieki Wam i koledze znacząco wzrosło nasze kardiologiczne bezpieczeństwo Butelkowanie: Bez problemów. Szybko i sprawnie. Ciocia Greta spisała się na medal. Wydajność: 38 butelek półlitrowych i jedna 0,33. Smak: Pyszne! Czekam na pojawienie się gazu! Dokumentacja fotograficzna: 1) Młode piwo w fermentorze 2) Mlode piwo w dziwnym szkle 3) Niecierpliwe butelki w trakcie mycia 4) Dezynfekcja 5) Rozlew 6) Kapslowanie 7) Krzynka piwa 8) 2 krzynki piwa 9) Zabezpieczenie przed zalaniem podłogi 10 Pierwsza butelka piwa Starobielskiego Edytowane 18 Lutego 2008 przez hrapek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Po Śląsku <Krzynka piwa > to kista piwa, a jeszcze lepiej 2 kisty. Ładnie to wygląda to i będzie dobrze smakowało. No i bierz się za prawdziwe warzenie ze słodów z zacieraniem. Bo jak wiem z poufnych informacji jesteś w końcu rodzinnym piwowarem to się staraj. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 No i bierz się za prawdziwe warzenie ze słodów z zacieraniem. Nim zrobię piwo z zacieraniem, to chcę jeszcze przejść etap ekstraktów (nie mam jeszcze filtratora, chce przetestować kocioł warzelny itp.) Tak przy okazji: czy malutki ubytek emalii na dnie kotła stanowi wielki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Mały ubytek w emalii kotła warzelnego to tak jak mała dziurka w zębie też nie boli. A filtrator można zrobić za klika złotych. Największym problemem jest czas. Bo z puszki piwo zrobisz za 30-60 minut. Zacierając musisz poświęcić kilka godzin. Ale zaoszczędzisz drugie tyle złotówek na same produkty do produkcji piwa. I piwo, oczywiście po pewnych próbach i doświadczeniach jest o niebo lepsze. Masz problemy czy pytania wiesz gdzie się zwrócić. jk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Wiem, że na tutejszych piwowarów można liczyć! Wiem też, że na zacieranie potrzebny jest czas, ale czasami nie wiem, gdzie on sie ukrywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 9 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 Pierwsza próba pierwszego Starobielskiego specjału przebiegła pomyślnie (3 tygodnie od rozlewu). Pierwszemu otwarciu piwka towarzyszył akompaniament syczącego gazu. Piana była ładna, trochę mało chmielu, wyczuwalne drożdże. Ogólnie smakowało, ale zostawiam jeszcze w piwnicy na miesiąc. Browar Starobielski w sobotę wprowadził do swego parku maszynowego filtrator z oplotu. Trwają przygotowania do pierwszego zacierania. Co polecacie na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Browar Starobielski w sobotę wprowadził do swego parku maszynowego filtrator z oplotu. Trwają przygotowania do pierwszego zacierania. Co polecacie na początek? Zależy co lubisz. Teoretycznie najłatwiejsze są piwa angielskie ale, porter i stout. Z racji tego czego najbardziej brakuje na naszym rynku polecam stouta, robi się łatwo, spore nachmielenie i wyraźna palona goryczka zamaskują ewentualne niedociągnięcia. Warunek jest taki, że trzeba lubić ten styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Korzystając z promocji w BA w dniu Św. Patryka zdecydowałem się na Red Irish Ale. Warzenie nastąpi gdy obaj starobielscy piwowarzy znajdą czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 No to szukaj tego czasu. Wiem że trudno !. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Starobielscy piwowarzy znaleźli czas. Pierwsze zacierane piwo powstanie w następną sobotę. Od razu małe pytanie. W składzie zestawu znajduje się prażony jęczmień. Wyczytałem gdzieś, że należy go dodać po negatywnej próbie jodowej, aby nie mógł on uniemożliwić odczytania jej wyniku. Sprawa jasna, nie ma co dyskutować. Jednak jak długo i w jakiej temperaturze powinien znajdować się w garze zaciernym? Jakie macie uwagi co do Red Irish Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Starobielscy piwowarzy znaleźli czas. Pierwsze zacierane piwo powstanie w następną sobotę. Od razu małe pytanie. W składzie zestawu znajduje się prażony jęczmień. Wyczytałem gdzieś, że należy go dodać po negatywnej próbie jodowej, aby nie mógł on uniemożliwić odczytania jej wyniku. Sprawa jasna, nie ma co dyskutować. Jednak jak długo i w jakiej temperaturze powinien znajdować się w garze zaciernym? Jakie macie uwagi co do Red Irish Ale? Jeśli to jest zestaw IRA z BA, to sugeruję o 20% zmniejszyć ilość chmielu. Pod warunkiem, że sypiecie granulat do brzeczki. Co do tego jak długo, to 10-15' w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedź oraz sugestię dotyczącą chmielu. Mamy zamiar chmielić w woreczkach. Po jednym na jeden rodzaj chmielu. Resztki paprochów najwyżej wyłapie sito. Przynajmniej brzeczka się napowietrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) Dzięki za odpowiedź oraz sugestię dotyczącą chmielu. Mamy zamiar chmielić w woreczkach. Po jednym na jeden rodzaj chmielu. Resztki paprochów najwyżej wyłapie sito. Przynajmniej brzeczka się napowietrzy. Skoro tak, to nie zmniejszaj. Ja bym jednak zrezygnował z woreczków. Inaczej, ja zrezygnowałem i dobrze mi z tym i każdemu polecam. Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 No i stało się! Pierwsza zacierana warka w toku. Jest problem. Zacieraliśmy 4 kg słodu w 12 litrach wody. Ile należy odfiltrować litrów za pierwszym razem. Zeszło jakieś 2 litry i już widze młóto. Filtrujemy za pomocą oplotu. Ktoś coś poradzi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Nie wiem, czy Ci pomogę - ja stosuje wkład filtracyjny. Gdy widać młóto zaczynam już dolewać wody. Ale troszkę dziwne, że zeszło dopiero 2 litry, a Ty już widzisz młóto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Ano wszystkiego w wiadrze było 14 litrów, zeszło 2 i już je widzę. Tak czy siak dolaliśmy już wody do wysładzania. Przy okazji nasze gratulacje!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Po długich manewrach kuchennych wyszło 19,5 litra piwa o Blg 12. No to drożdźe... Do roboty!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 No to zobaczymy co uwarzyłeś. Kto mówił, że będzie łatwo. Zapisuję sie na degustację tego trunku z dnia wczorajszego. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 No to jesteś wpisany na listę honorowych degustatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się