Saladyn Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Witam mam w planach uważnie piwa ze słodem żytnim (ok 43%) kupiłem łuskę ryżową żeby ułatwić filtrację. Mam pytanie ile tej łuski dodać ? warka 10 l zasyp ok 2,5 kg, łuski mam 0,5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 34 minuty temu, Saladyn napisał: Mam pytanie @DonBeer pisze tak: Łuska ryżowa - w piwach gdzie w zasypie znajduje się powyżej 20% ziaren bez łuski (słód pszeniczny, płatki itp) stosuję łuskę ryżową w proporcjach 15g na każde 10% ziaren bez łuski, np: 30% - 45g, 40% - 60g, 50% - 75g. Na początku wątku Łuska do ułatwiania filtracji, możesz przeczytać: Przy zasypie ok. 7kg pszenicznego i wsypaniu przed filtracją łuski ok. 100g. Czy poszukałeś na forum zanim założyłeś wątek? Pozdrawiam DonBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 27.02.2019 o 13:34, zasada napisał: @DonBeer pisze tak: Łuska ryżowa - w piwach gdzie w zasypie znajduje się powyżej 20% ziaren bez łuski (słód pszeniczny, płatki itp) stosuję łuskę ryżową w proporcjach 15g na każde 10% ziaren bez łuski, np: 30% - 45g, 40% - 60g, 50% - 75g. Na początku wątku Łuska do ułatwiania filtracji, możesz przeczytać: Przy zasypie ok. 7kg pszenicznego i wsypaniu przed filtracją łuski ok. 100g. Czy poszukałeś na forum zanim założyłeś wątek? Pozdrawiam Jednak posiadam łuskę orkiszową a nie ryżową? czy ilość będzie ta sama? Edytowane 28 Lutego 2019 przez Saladyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Gdzieś na forum ktoś pisał, że łuska orkiszowa się nie nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się