mariuszprzemyslawpancer Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Witam. Niebawem zamierzam warzyć pszeniczne na dole podaje jak to mam zamiar zrobić. (chciałbym uzyskac smak i aromat jak w Weizen Okocimski jeśli ktoś pił w warsie w intercity kiedys) 1.Pytanie brzmi jakich chmieli dodać i kiedy by uzyskać korzenno owocowy (tylko nie cytrusowy) smak/aromat? 2.Ile wyparuje bo warze 40L po raz pierwszy? Składniki: Słód Pilzneński Viking malt 3,4kg Słód Pszeniczny Viking malt 5kg Drożdże Drożdże Fermentis Safbrew WB-06 Zacieranie - 44°C ~ 45°C - 120 min. - 67°C ~ 68°C - 30 min. - 73°C - 15 min. - 78°C - wygrzew Gotowanie -90 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 W weizenie chmiel dajesz właściwie tylko na uzyskanie goryczki - delikatnej. Aromaty produkują drożdże, dlatego ważny jest dobór odpowiedniego szczepu i dobra kontrola temperatury fermentacji. WB-06 dadzą wytrawne piwo, aromaty - umiarkowane. Ale nie jest to zły szczep na początek. Pytanie, na ile dobre warunki fermentacji jesteś w stanie zapewnić? Dodatkowo zastanowiłbym się nad tą przerwą w 44-45°C - tak długa może pozbawić piwo piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się