Jump to content

Pierwszy Hefeweizen, dodatki nieslodowane, kwestia zacierania


Hanys93

Recommended Posts

Witam Panowie mam kilka pytan dotyczacych Hefeweizena.

Bede robil pierwsze podejscie do tego stylu a ze nieprzeplukana gestwa stoi mi juz ponad 2 tygodnie w lodowce musze ja jutro lub w sobote uzyc.

Nastepnym problemem jest brak slodu pszenicznego, musialbym specjalnie zamawiac a jedyne na co sie w niemieckim sklepie natknalem to platki pszeniczne (niestety nie ma tu malych sklepow piwowarskich, tylko online).

I tu wlasnie pojawia sie pytanie jak mam to zacierac? Planuje uzyc ok. 40% platkow pszenicznych, 5% Carapils i 55% Pilsnera.

Prosilbym o porady w kwestii zacierania.

Co do chmielenia i fermentacji w miare wszystko jasne.

 

Z gory dzieki za porady

Link to comment
Share on other sites

Z powodu braku jakis porad w sprawie zacierania przy uzyciu platkow pszenicznych zamiast slodu, napisze schemat jak dzis bede to robil :

 

Platki Pszeniczne bede kleikowal w temp. 60 stopni przez ok. 20 min.

Masch in 40 stopni tylko skleikowane platki pszeniczne na 15 min

62 stopnie dojdzie carapils i pilsner na 40 min

72 stopnie 15 min nastepnie wygrzew 78 stopni 10 min.

 

Chmielenie :

Tettnager na 60´ i na 20`, IBU ok. 10

 

Drozdze zadam w 18 stopniach i w tych tez bede poczatkowo utrzymywal temperature stopniowo podnoszac do 20 stopni. Planowana fermentacja 3 tygodnie i idzie w butelki.

 

Temat do zamkniecia.

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Hanys93 said:

Platki Pszeniczne bede kleikowal w temp. 60 stopni przez ok. 20 min.

kleikowanie zachodzi powyżej 70C :)

 

Przerwa białkowa nie ma sensu, bo płatki nie mają enzymów. Zatrzyj 62/72 albo nawet na lenia w 66.

 

jak to drożdżysz? szczep dedykowany do stylu?

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

Temperaturami kleikowania kierowalem sie na podstawie blogu od Dori - sam kleikowalem do tej pory tylko platki ryzowe i owsiane, ale w sumie na lenia zalewajac wrzatkiem. Myslalem zeby tym razem zrobic to tak jak nalezy :P

 

Nie planuje przerwy bialkowej tylko ferulikowa w 40 stopniach, jedynym moim dylematem jest to czy w platkach pszenicznych ma to sens no i czy mam dorzucic juz od razu pilsnera i carapilsa w tej temperaturze.

 

Jesli chodzi o drozdze to nie sa dostepne w sprzedazy, jest to gestwa po pierwszym uzyciu, ale znam charakterystyke tych drozdzy i smak jaki daja w weizenach.

Link to comment
Share on other sites

zalanie wrzątkiem daje ponad 70C, więc wystarczy potrzymać.

 

Płatki sa na tyle przetworzone, że bez słodu żadnych efektów sie przerwami nie uzyska:D także możesz np częśc słodu dorzucić od 40C

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Okej, to zalewam platki zaraz wrzatkiem i potrzymam z 20 min. W miedzyczasie zagrzeje wode do 40 stopni i wrzuce ta pszenice razem ze slodami na 10 min i zaczne grzac do 62 stopni.

Mysle ze to bedzie najlepsze rozwiazanie.

Mam tylko nadzieje ze ta prawie 3 tygodniowa gestwa mi jeszcze zyje bo startera nie robilem.

Link to comment
Share on other sites

To akurat nie, ale cmentarza tez tam niechce :D

 

Co do samego warzenia wczoraj jestem srednio zadowolony. Platki pszeniczne okazaly sie mega slabej jakosci, musialem przedluzyc gotowanie zeby nieco odparowac. Marne 11 BLG.

Bede sie musial rozejrzec za lepszymi platkami pszenicznymi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.