SliwaPHX Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Witam wszystkich. Jak większość w tym dziale jestem nowicjuszem w temacie. Trochę czytałem, ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi dla mojego problemu. Wstawiłem 15 lutego Bulldog Triple Tykes special export ale. BLG brzeczki 12. Temperatura w pomieszczeniu 20/21. Wszystko ładnie na początku burzliwa w ciągu 12 godzin się zaczęła po jakiś 4 dniach skończyła, zgodnie z instrukcją 5 albo 6 dnia dochmieliłem piwo, sprawdzając BLG: 5. Ponownie sprawdziłem BLG 22 lutego, nadal 5 BLG więc podniosłem temperaturę w pomieszczeniu do 23. Dzisiaj ponowne sprawdzenie /prawie 2 tygodnie/ i BLG 5. Piwo w smaku jest dobre, z fajną goryczką. Czytając na forum zorientowałem się że popełniłem najprawdopodobniej dwa błędy. Mianowicie po zagotowaniu brewkitu i zmieszaniu z zimną wodą odczekałem około 2h na ostudzenie i jednocześnie już miałem drożdże uwodnione i też czekały. I teraz najważniejsze pytanie: co robić? Czy butelkować z takim wysokim BLG? Jeśli tak, to czy dodać mniej cukru? Czy dodać innych drożdży? Nie wiem czy tak się robi... Czy może jakieś inne rozwiązanie. Z góry dzięku za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Czym robiłeś pomiar?Drożdzie tak łatwo nie idzie ubić. A w takiej temperaturze to nie możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 1. Skoro przez tyle dni blg nie spadało to znaczy, że fermentacja się skończyła. Za ciepło miały, żeby stanąć. 2. Nie ma po co dodawać innych drożdży. 3. Butelkuj z wyliczona ilością cukru (nie wiem w jakie nagazowanie celujesz, ale nic nie zmniejszaj). 4. Drozdzom nic nie będzie przez 2h,ale na przyszłość wystarczy 20-30min. 5. Fermentacja 12blg piwa w tej temperaturze w kilka dni to norma. SliwaPHX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Z 12 na 5 BLG to bardzo małe zejście. Nie wiem jak w brew kitach, ale ogólnie przyjmuje się 1/4 do 2/3 odfermentowania. Może tak był przygotowany ekstrakt na slodko. Jednak w kicie podają, że to piwo powinno mieć ok. 5 % alko, a tu wyjdzie niecałe 4 %. Coś musi być nie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się