Roy_Batty Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Witam Czy taka sama ilość słodu carapils lub pszenicznego będzie miała podobne właściwości budowania piany etc. ?. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Roy_Batty napisał: Witam Czy taka sama ilość słodu carapils lub pszenicznego będzie miała podobne właściwości budowania piany etc. ?. Pozdrawiam Jeżeli nie masz egzotycznego zasypu, ani bardzo mocno alkoholowego piwa to i bez tych dodatków powinieneś mieć ładna czapę. Czapę piany najczęściej niszczą tłuszcze, piana nawet jak początkowo była duża to szybko znika. Przy dużej ilości słodu pszenicznego i pilzneńskiego, przynajmniej mi pomaga krótka przerwa białkowa/proteazowa. Na pianę bardzo pozytywnie wpływa przerwa w 72-73 stopniach. Wtedy dochodzi do jakiś reakcji z garbnikami bardzo pozytywnie wpływających na trwałość piany i lekką poprawę smaku. By ograniczyć ilość tłuszczu warto postarać się dekantowac tak, by przelać jak najmniej przełomów. Dostanie się ich i tak wystarczająca ilość by fermentacja przebiegła poprawnie. Dobre natlenienie również pomoże w pośredni sposób na jakość piany. Tlen jest niezbędny syntezie sterowlow, do tego są potrzebne również tłuszcze z brzeczki. Drożdże ich trochę więcej skonsumują. Co do głównej części pytania. Oba słody mogą pomóc, pod warunkiem że nic innego Ci nie rujnuje piany. W większych ilościach wpłyną również na smak. Edytowane 7 Marca 2019 przez DanielN Fradio i Roy_Batty 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roy_Batty Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 @DanielN wielkie dzięki za bardzo wyczerpujące wyjaśnienie. Tak na marginesie to baranek ze mnie, myślałem, że im więcej "dobroci" dostanie się do fermentora tym lepiej... ah. Jeszcze raz dziękuję :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 @Roy_Battypotwierdzam wypowiedź @DanielN, od kilku warek się chociaż 20min zacierać w 72°C i zauważyłem, że piana w tych piwach jest drobnopęcherzykowa i trwalsza, także polecam Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się