krzychoo Opublikowano 16 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Nr warki: 66Nazwa/opis/styl: Modern BitterData warzenia: 16-02-2022 Założenia/cele: Rasowa APA Woda: Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 2 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 2 ml 75% roztworu kwasu fosforowego. Zasyp: Mep©Pilsner Malteurop 2,50 kg (56%) Wiedeński Viking 1,5 kg (33%) Caramel Pale 0,5 kg (11%) Zacieranie: Cooler (nowy) 68 > 66°C - 70' pH 5,4 Zebrałem 25,1 l 10,8 brix Gotowanie/chmielenie: 75' w "emalii" Citra USA 2020 13,3% aa 20g 60' Cascade 2020 6,1% aa 20g 30' Whirlfloc T pół tabletki 7' Cascade 2020 6,1% aa 30g 5' Cascade 2020 6,1% aa 50g hop stand 75°C 30' Wyszło 23,0 l brzeczki gorącej 12,3 brix / 50 ibu / 9 ebc. Wydajność 82 % Chłodzenie: Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy. Fermentacja: Do fermentora przelałem 18,5? l , zaszczepione uwodnioną paczką Fermentis Safale US-05 (04/2023). Z osadów gorących odzyskałem 2,5 l z przeznaczeniem na rezerwę do refermentacji i dolania do głównego fermentora. Fermentacja w 17°C. Zeszło do ?,? brix / ?,?% abv / odfermentowanie ??,??% Rozlew: Uwagi i wnioski: Degustacja [(data degustacji)]: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) Nr warki: 67Nazwa/opis/styl: APAData warzenia: 31-10-2022 Założenia/cele: Zużycie najstarszych zapasów surowców Woda: Kranowa Gliwice Sośnica, bez modyfikacji Zasyp: Mep©Pilsner Malteurop / Viking Pilzneński Zero 5,00 kg (91%) Viking Karmelowy 30 0,5 kg (9%) Zacieranie: BIAB z przepłukaniem worka 2,5 l wody. 68 > 65°C - 60' pH 5,4 Zebrałem ?,? l 12,0 brix Gotowanie/chmielenie: 60' garnek Inox Junga 2021 12,4% aa 20g 60' Citra 2020 13,3,1% aa 10g 30' Whirlfloc T pół tabletki 7' Cascade 2018 5,8% aa 20g 5' Cascade 2018 5,8% aa 20g 0' Simcoe ? ?,? aa 30 po schłodzeniu do 80°C Wyszło 23,0 l brzeczki gorącej 13,3 brix / 51 ibu / 11 ebc. Wydajność 74 % (?!) Chłodzenie: Chłodnicą zanurzeniową do ok 30°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy. Fermentacja: Do fermentora przelałem 18,0 l , zaszczepione uwodnioną paczką Fermentis Safale US-05 (04/2023). Z osadów gorących odzyskałem 1,3 l z przeznaczeniem na rezerwę do refermentacji. Fermentacja w 18°C. 15-11-2022 przelane na cichą 17-11-2022 Cascade USA ???? 8,1% aa 50g na zimno Zeszło do 3,2 brix / 5,2% abv / odfermentowanie 75,94% Rozlew: 20-11-2022 Rozlane z wykorzystaniem 1,3 litra rezerwy. Wyszło 36 x 500ml + 1 x 300ml. Uwagi i wnioski: Podziałka pojemności w nowym garze kompletnie nieprzydatna. Rozbieżności ponad 3 l i zmienia się wraz z wysokością. Obliczenia i pomiary dla tej warki mocno przybliżone. Degustacja [(data degustacji)]: Edytowane 20 Listopada 2022 przez krzychoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Nr warki: 68Nazwa/opis/styl: Polish AleData warzenia: 26-11-2022 Notatki zgubiłem. Wpisuję to co udało mi się odtworzyć. Pilzneński Zero Viking 5,5 kg (98%) Red Ale (Melanoidynowy) 0,1kg (2%) Iunga 2021 20g 12,4aa 60' Puławski PH 2019 50g 8,9aa 1' Puławski PH 2019 50g 8,9aa Dry hopping OG 12,2, EBC 8; ABV 4,9%, IBU 35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 (edytowane) #69 04/12/2022 Dry Stout Zasyp: Pilzneński Viking 3,2 kg Monachijski Jasny Viking 0,9 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg Jęczmień prażony Viking 0,3 kg Barwiący obłuszczony Viking 0,3 kg Woda: sieciowa Chorzów Batory 24 l Zacieranie: BIAB 68 > 64 1h 15' Chmielenie: Iunga 2021 12,4% aa 22g 60' Fermentacja: Browin BrewGo Ale 11 g, uwodnione, data 08/2023 OG: 12,6 FG: 3,6 ABV: 4,7 % IBU: 31 EBC: 70 https://1drv.ms/b/s!Ap9d7zxFLRROlhuWQVEH08vV62yH?e=wzHICj Edytowane 28 Lutego 2023 przez krzychoo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 (edytowane) #70 08/01/2023 English/Polish IPA Zasyp: Monachijski Jasny Viking 2,8 kg Pilzneński Viking 2,5 kg Karmelowy 150 Viking 0,35 kg Zacieranie: BIAB 68 > 65 60' Chmielenie: Iunga 2021 12,4% aa 30 g 60' Izabella PH 2019 5,1% aa 15 g 5' Cascade PL 2021 7,5% aa 25 g 5' Izabella PH 2019 5,1% aa 15 g 1' Chinook PL 2021 8,8% aa 25 g 1' Izabella PH 2019 5,1% aa 20 g hop stand Chinook PL 2021 8,8% aa 20 g hop stand Cascade PL 2021 7,5% aa 20 g hop stand Chinook PL 2021 8,8% aa 55 g dry hopping Cascade PL 2021 7,5% 55 20 g dry hopping Fermentacja: Browin BrewGo Ale gęstwa po #69 100 ml OG: 13,3 FG: 3,2 ABV: 5,2 % IBU: 52 EBC: 21 70 IPA.pdf Edytowane 28 Lutego 2023 przez krzychoo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 #71 22/01/2023 Cascade PL Zasyp: Pilzneński Viking 2,9 kg Wiedeński Viking 2,0 kg Caramel Pale Viking 0,45 kg Zacieranie: BIAB 67 > 64,8 60' Chmielenie: Iunga 2022 11,5% aa 27 g 60' Cascade PL 2022 7,8% aa 50 g 0' Cascade PL 2022 7,8% aa 50 g dry hopping Fermentacja: Browin BrewGo Ale gęstwa po #70 120 ml OG: 12,3 FG: 3,0 ABV: 4,8 IBU: 40 EBC: 10 https://1drv.ms/b/s!Ap9d7zxFLRROlh6Y9ass_roLL5r6?e=Dt05qx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się