Jump to content

krzychoo's home brewery


Recommended Posts

Nr warki: 47
Nazwa/opis/styl: Jarrylo IPA
Data warzenia:  01-12-2018

Założenia: AIPA single hop, chęć poznania chmielu Jarrylo

Woda: Woda Saguaro (Lidl) do zacierania z dodatkiem 5 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 3 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Pale Ale Zero 5,0 kg

Karmelowy 30 0,3 kg

Zacieranie:
Zacieranie w coolerze
67°C - 60"

Filtracja i wysładzanie:
Przed filtracją infuzja 2l wrzątku celem podniesienia temperatury do 66°C. Pominięty mashout. Wyszło 25,2 l brzeczki 15,4 brix.
Gotowanie/chmielenie:
Gotowanie 60 min w Klarstein Beerfest
Jarrylo 14,1% 15 g 60'
Jarrylo 14,1% 20 g 30'
Jarrylo 14,1% 25 g 5'
Wyszło 21,4 l brzeczki gorącej 17,2 brix / 53 ibu

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
Główna fermentacja w 18°C. Drożdże Gozdawa U.S. West Coast nie rozpoczęły fermentacji. 04-12-2018 brzeczka zaczepiona drożdżami Safale US-05. Pięć dni przed rozlewem 40 g chmielu na zimno. Piwo zeszło do 3 brix / 7,5 % abv.
Rozlew:
04-12-2018 w butelki z dodatkiem 123 g białego cukru

Uwagi i wnioski:
Powstrzymanie się przed kupnem Coobry i przerobienie lodówki turystycznej na kadź zacierno-filtracyjną było "strzałem w dziesiątkę". Przy dobrej organizacji i przygotowaniami przed dniem ważenia, można skrócić proces do 5h.
Awaria Gozdawa U.S. West Coast raczej nie spowodowana przez underpitching - podobna sytuacja zdarzyła się wcześniej przy 12 brix. W obu przypadkach drożdże z tego samego źródła.

Degustacja: Piwo po miesiącu bardzo wodniste i bez ciała - nie smakowało jak 17-tka. Goryczka paskudna, aromatu zero. Po kolejnym miesiącu wodnistość ustąpiła ale w dalszym ciągu nie czuć ekstraktu w smaku. Goryczka cały czas kiepska. Chmiel skreślam. Winowajcom wodnistości pewnie woda Saguaro.

Link to comment
Share on other sites

Nr warki: 48
Nazwa/opis/styl: Pszeniczne
Data warzenia: 08-12-2018

Założenia/cele: Sprawdzenie jak wyjdzie hefeweizen zacierany po brytyjsku. Celuje w słodką pszenicę podobną do Okocimskiej

Woda: wodociągowa z Chorzów Batory. Do zacierania 12,6 l z dodatkiem 5 ml 30% roztworu chlorku wapnia, do wysładzania 16,4 l z dodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pszeniczny 2,0 kg
Pilzneński Zero 1,8 kg
Pszeniczny karmelowy 0,2 kg

Zacieranie:

Cooler
65 > 63,5°C - 60'
pH 5,2

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Wyszło 25,8 l o ekstrakcie 9,6 brix.

Gotowanie/chmielenie:
Gotowanie 60 min w Klarstein Beerfest
Lubelski granulat 3,8% 30 g 60'
Wyszło 22 l brzeczki gorącej 12,4 brix / 15 ibu

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
Do wiadra wyszło ok 19,7 l. Główna fermentacja w 18°C drożdżami Gozdowa Bavarian Wheat 11 [09/2019]. Gdy fermentacja zaczęła spowalniać, stopniowo podnosiłem temperaturę do 20°C. Zeszło do 3,5 brix / 4,6 % abv.

Rozlew:
23-12-2018 w butelki.

Uwagi i wnioski:
Filtracja bajka mimo braku mashoutu.

Degustacja: Piwo wyszło całkiem dobrze mimo użycia średnich sucharów. Rozeszło się ekspresowo.

Edited by krzychoo
Dodane pogrubienia
Link to comment
Share on other sites

Nr warki: 49
Nazwa/opis/styl: APA
Data warzenia: 27-12-2018

Założenia/cele: Zwykła, prosta APA

Woda: wodociągowa z Chorzów Batory. Do zacierania 12,6 l z dodatkiem 5 ml 30% roztworu chlorku wapnia

Zasyp:
Pilzneński Zero 4,0 kg
Monachijski jasny 0,25 kg
Karmelowy 150 0,25 kg

Zacieranie:
Cooler
66 > 63,4°C - 80'
pH 5,5

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26,7 l 10,6 brix

Gotowanie/chmielenie:
Gotowanie 60 min w Klarstein Beerfest
Chinook USA 11,1 % aa 25 g 60'
Centennial USA 8,5% aa 15 g 10'
Cascade USA 7,6 % aa 15 g 10'
Mech irlandzki 4 g 10'
Chinook USA 11,1 % aa 5 g 0'
Centennial USA 8,5% aa 15 g 0'
Cascade USA 7,6 % aa 15 g 0'
Wyszło 23 l brzeczki gorącej 12,8 brix / 44 ibu

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:

US-05 16°C. Pod koniec stopniowo podnoszona do 18°C. Zeszło do 2,7 brix / 5,2 % abv.

Rozlew:
W butelki z 122 g białego cukru.

Uwagi i wnioski:
Mech spowodował powstanie ogromnej ilości osadu gorącego. Zatykało torpedo w kociołku. Przelewanie do fermentora z przebojami. 

Degustacja:
Wyszła dobra APA (w stylu wschodniego wybrzeża). Rozeszła się szybko.

Edited by krzychoo
Literówka
Link to comment
Share on other sites

Nr warki: 50
Nazwa/opis/styl: Mastne
Data warzenia: 02-02-3019

Założenia/cele: Uzyskanie piwa maksymalnie pełnego, chlebowego oraz poznanie wpływu użytych słodów.

Woda: wodociągowa z Gliwic Sośnicy lub Chorzów batory - pomieszałem kanistry i nie wiem której wody użyłem. Nie modyfikowana.

Zasyp:
Wiedeński 3,0 kg
Pilzneński Zero 1,0 kg
Monachijski ciemny 0,22 kg
Karmelowy 300 0,22 kg

Zacieranie:
Cooler
67 > 63°C - 60'
pH 5,2

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26 l 10,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
Gotowanie 60 min w Klarstein Beerfest
Marynka 9,5 % aa 20 g 60'
Oktawia 7,8 % aa 35 g 10'
Puławski 3,5 % aa 30 g 1'
Wyszło 21 l brzeczki gorącej 12,2 brix / 33 ibu

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
US-05 16°C. Pod koniec stopniowo podnoszona do 18°C. Zeszło do 2,6 brix / 5,0 % abv.

Rozlew:
27-02-2019 w butelki z dodatkiem 500 ml rezerwy i 76 g cukru.

Uwagi i wnioski: 

Degustacja:

Link to comment
Share on other sites

Nr warki: 51
Nazwa/opis/styl: Pszeniczne
Data warzenia: 23-02-2019

Założenia/cele: Powtórka warki #48 z lekkimi modyfikacjami.

Woda: Sieciowa Chorzów Batory (pH 6,9), do wysładzania z dodatkiem 1,5 ml 75 % roztworu kwasy fosforowego (pH 4,6)

Zasyp:
Pszeniczny 2,0 kg
Pilzneński Zero 2,0 kg
Pszeniczny karmelowy 0,3 kg

Zacieranie:
Cooler
65,5 > 64°C - 60'
pH 5,2

Filtracja i wysładzanie:

Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26 l 9,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
Garnek emaliowany na płycie gazowej. 90 min
Lubelski 3,0 % aa 40 g 90'

Wyszło 23 l brzeczki gorącej 11,0 brix / 16 ibu

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
Do fermentora poszło 20 l , zaszczepione WB-06 (10/2020). Z osadów gorących odzyskałem 1,8 l, z czego litr zostawiłem na rezerwę do refermentacji. Zeszło do 2,2 brix / 4,5 % abv.

Rozlew: 16-03-2019 Butelkowanie z wykorzystaniem 1 litra rezerwy i 66 g białego cukru dla nagazowania 2,5. Wyszły 42 butelki 0,5 l i jedna 0,33.

Uwagi i wnioski: Musiałem przedłużyć gotowanie bo na płycie mam mniejsze odparowanie. Dopiero w 90 minucie miałem 11 brix.

Degustacja:

Edited by krzychoo
Link to comment
Share on other sites

Nr warki: 52
Nazwa/opis/styl: PL Ale
Data warzenia: 09-03-2019

Założenia/cele: Jasne pełne pod grilla. Poszukiwanie idealnej recepty na wymożoną warstwę słodową w piwie.

Woda: Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 2 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 1,5 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Pilzneński Zero 3,0 kg
Wiedeński 1,3 kg
Karmelowy 30 0,2 kg

Zacieranie:
Cooler
65,5°C - 60'
pH 5,3
Tym razem przemieszałem zacier w 20 i 40 minucie zacierania

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26 l 10,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
75' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 20g 60'
Lubelski 3 % aa 35 g 10'
Mech irlandzki 4 g 10'
Lubelski 3 % aa 35 g 0'
Wyszło 24 l brzeczki gorącej 12,0 brix / 34 ibu. Wydajność 84 %

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
Do fermentora poszło 20,5 l , zaszczepione US-05 (11/2021). Wyraźna fermentacja po 12 godzinach. Temperatura 17°C. Z osadów gorących odzyskałem 1,33 l na rezerwę do refermentacji. Zeszło do 2,6 brix / 4,8 % abv.

Rozlew: 30-03-2019 Butelkowanie z wykorzystaniem 1,33 litra rezerwy (minus odrzucone osady w butelkach z rezerwą). Wyszły 42 butelki 0,5 l.

Uwagi i wnioski: Mieszanie zacieru poprawiło wydajność. Gdy zacierałem w garnku z mieszadłem osiągałem ok 90%.

Degustacja:

Edited by krzychoo
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Nr warki: 53
Nazwa/opis/styl: AIPA
Data warzenia: 30-11-2019

 

Założenia/cele:
AIPA z dolnych widełek stylu

Woda:
Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 1 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pilzneński 3 kg
Monachijski ciemny 1 kg
Pszeniczny 1 kg
Żytni 0,5 kg

Zacieranie:
Cooler
66,6°C - 60'
pH 5,3

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 27 l 12,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
85' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 15g 70'

Cascade 5,8 % aa 15 g 10'

Centennial 9,4 % aa 15 g 10'
Mech irlandzki 2 g 10'

Chinook 11,1 % aa 15 g 5'

Centennial 9,4 % aa 15 g 5'
Smaragd 8,0 % aa 24 g 1'
Wyszło 25 l brzeczki gorącej 15,6 brix / 42 ibu. Wydajność 96 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 24°C

Fermentacja:

Do fermentora poszło 21,5 l , zaszczepione litrowym starterem z saszetki Gozdawa U.S. West Coast. Fermentacja burzliwa w temperaturze 18 °C. Z osadów gorących odzyskałem 1 l na rezerwę do refermentacji.
Update 27-12-2019. Dodałem 30 g Cascade i 15 g Chinooka na zimno.

Update 29-12-2019. Zeszło do 2,8 brix / 6,7% abv / odfermentowanie 82%

Rozlew:

Rozlane 29-12-2019 z dodatkiem ok 800ml klarownej rezerwy i 51g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5 i jedna 0,33l.

Uwagi i wnioski:

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

Nr warki: 54
Nazwa/opis/styl: American Pale Ale
Data warzenia: 07-12-2019

 

Założenia/cele: Lekkie i łatwe w odbiorze amerykańskie jasne pełne. 

Woda: Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 1,2 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Pilzneński 3,9 kg
Monachijski jasny 0,25 kg
Carapils 0,25 kg

Zacieranie:

Cooler
67 > 63°C - 60'
pH 5,4

Filtracja i wysładzanie:

Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26 l 10,1 brix

Gotowanie/chmielenie:

80' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 13,5g 70'

Cascade 7,6 % aa 15 g 10'

El Dorado 13,2 % aa 15 g 10'
Amarillo 8,2 % aa 15 g 0'
Wyszło 24,5 l brzeczki gorącej 12,2 brix / 40 ibu. Wydajność 89,5 %

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 24°C

Fermentacja:
Do fermentora poszło 21,5 l , zaszczepione uwodnioną saszetką US-05 (03/2022). Z osadów gorących odzyskałem 1 l na rezerwę do refermentacji. W piwnicy jest ok 16 °C. Fermentacja bez regulacji temperatury póki sterownik nie skończy regulacji warki #53.

Update 29-12-2019 Dodałem 15g El Dorado i 15g Amarillo na zimno. 

Update 01-01-2020 Zeszło do 2,4 brix / 5,1% abv / odfermentowanie 80%

Rozlew:
Rozlane 29-12-2019 z dodatkiem ok 900ml klarownej rezerwy i 60g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5 i jedna 0,33l.

Uwagi i wnioski: Wydłużyłem gotowanie przez niższy ekstrakt brzeczki przedniej od planowanego. Do chmielenia na aromat użyłem chmielu ze sklepu Esnecje Smaku. Chcę sprawdzić czy słaby aromat w piwach to wina sklepu w którym się zaopatruję zazwyczaj.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

Nr warki: 55
Nazwa/opis/styl: American Rye Ale
Data warzenia: 14-12-2019

 

Założenia/cele:
Zbożowe, ze zbalansowaną goryczką.

Woda:
Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 2 ml 33% roztworu chlorku wapnia.

Zasyp:
Pilzneński Viking 3 kg
Żytni Viking 0,5 kg

Płatki żytnie błyskawiczne 0,4 kg
Wiedeński Viking 0,3 kg
Karmelowy 30 Viking 0,1 kg

Karmelowy 150 Viking 0,1 kg

Karmelowy 300 Viking 0,1 kg

Zacieranie:
Cooler
65,0°C - 15'
66,5°C - 45' (infuzja 1,2 l wrzątku)

pH 5,4

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 27 l 11,4 brix

Gotowanie/chmielenie:
70' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 13,7g 60'
pół tabletki Whirlfloc 15'

Amarillo 2018 USA 8,9% aa 20g 10'

Mosaic 2018 USA 11,5% aa 20g 1'
Wyszło 25 l brzeczki gorącej 13,3 brix / 30 ibu / 19 ebc. Wydajność 98 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 24°C

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 21,1 l ,  zaszczepione uwodnioną saszetką US-05 (03/2022)W piwnicy jest ok 16 °C. Fermentacja bez regulacji temperatury. Z osadów gorących odzyskałem 2,5 l. 1,4 litra zapasteryzuje i zachowam na refermentację. Resztę wystudzę i dodam do wiadra.
Update 11-01-2020 Zeszło do 2,7 brix / 5,5% abv / odfermentowanie 79,7%

Rozlew:
Rozlane 11-01-2020 z dodatkiem ok 1200ml klarownej rezerwy i 21g cukru. Wyszły 43 butelki 0,5 i jedna 0,33l.

Uwagi i wnioski: Chmiele amerykańskie pochodzą ze sklepu Marxam. Zapomniałem o zakwaszeniu wody do wysładzania.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nr warki: 56
Nazwa/opis/styl: American Stout
Data warzenia: 22-12-2019

 

Założenia/cele:
Czarne, czekoladowe z delikatną nutą amerykańskich chmieli

Woda:
Kranowa Gliwice Sośnica. Do wysładzania z dodatkiem 1,5ml  75% roztworu kwasu fosforowego. Gliwicka kraniczanka jest twarda jak życie w Polsce. Woda ługująca lekko zmętniała po dodaniu kwasu :]

Zasyp:
Pilzneński Viking 3,2 kg

Wiedeński Viking 0,4 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg
Monachijski I Viking 0,3 kg

Karmelowy 300 Viking 0,25 kg

Przed filtracją dodane
Barwiący obłuszczony Viking 0,35 kg
Jęczmień prażony Viking 0,3 kg

Zacieranie:
Cooler
67,0°C - 60'
pH nie zmierzone

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 25,5 l 12,5 brix

Gotowanie/chmielenie:
70' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 19g 60'
pół tabletki Whirlfloc 15'

Cascade 2018 USA 5,8% aa 20g 2'

Cascade 2018 USA 5,8% aa 20g 0'
Wyszło 24 l brzeczki gorącej 14,7 brix / 35 ibu / 79 ebc. Wydajność 92 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 24°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,0 l ,  zaszczepione dwiema uwodnionymi saszetkami US-05 (03/2022)W piwnicy jest ok 17 °C. Fermentacja bez regulacji temperatury. Z osadów gorących odzyskałem 1,4 l z przeznaczone do refermentacji.

Rozlew:
Rozlane 20-01-2020 z dodatkiem ok 1200ml klarownej rezerwy. Wyszło 41 butelek 0,5 i jedna 0,33l.

Uwagi i wnioski: Chmiele amerykańskie pochodzą ze sklepu Marxam.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nr warki: 57
Nazwa/opis/styl: American Wheat
Data warzenia: 30-12-2019

 

Założenia/cele:

Orzeźwiające amerykańskie piwo pszeniczne

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 2,0 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pilzneński Viking 2,2 kg

Pszeniczny Viking 2,0 kg
Pszeniczny karmelowy Viking 0,2 kg

Zacieranie:
Cooler
67,0 > 63,6°C - 60'
pH 5,7

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 25,5 l 9,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
80' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 10g 56'

Amarillo 2018 USA 8,9% aa 15g 15'

Centennial 2018 USA 8,0% aa 30g 0'
Wyszło 23 l brzeczki gorącej 11,0 brix / 30 ibu / 11 ebc. Wydajność 75 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,5 l , zaszczepione przepłukaną gęstwą po warce #53W piwnicy jest ok 18 °C. Fermentacja bez regulacji temperatury. Z osadów gorących odzyskałem 1,0 l z przeznaczone do refermentacji.

Update: Zeszło do 2,4 brix / 4,4% abv / odfermentowanie 78,2%

Rozlew:

Rozlane z dodatkiem ok 800ml klarownej rezerwy i 50 g cukru.

Uwagi i wnioski: Bardzo skacze mi wydajność między warkami. Celowałem w 12,9 brix. Chmiele amerykańskie pochodzą ze sklepu Marxam.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nr warki: 58
Nazwa/opis/styl: Polskie IPA
Data warzenia: 11-01-2020

 

Założenia/cele:

Zestaw trafił do mnie przez pomyłkę pracowników magazynu sklepu Marxam.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 4,0 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 2 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pale ale Viking 4,6
Pilzneński Viking 0,2 kg*

Monachijski I 0,5 kg
Karmelowy 150 Viking 0,2 kg

Zacieranie:
Cooler
67,0 > 64,5°C - 60'
pH 5,3

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 26,0 l 12,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
80' w "emalii"
Magnum ? 30g 60'

Marynka ?  10g 10'
Sybilla ?  10g 10'

Lubelski ?  10g 0'
Oktawia ?  10g 0'

Marynka ?  10g Hop stand 70°C 30'
Sybilla ?  10g Hop stand 70°C 30'

Lubelski ?  10g Hop stand 70°C 30'
Wyszło 23,7 l brzeczki gorącej 14,6 brix / ? ibu / 16 ebc. Wydajność 85 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,5 l , zaszczepione gęstwą po warce #54. W piwnicy jest ok 18 °C. Z osadów gorących odzyskałem 1,4 l z przeznaczone do refermentacji. Fermentacja ruszyła ekspresowo w kilka godzin po przelaniu drożdży. W fermentorze wytrącił się centymetr osadu - wygląda na białkowy.

Update: Zeszło do 3,0 brix / 6,1% abv / odfermentowanie 79,5%

Rozlew:

Rozlane z dodatkiem ok 1200ml klarownej rezerwy.

Uwagi i wnioski: Chmiele w zestawie bez danych o aa i roczniku. Dodałem 200g słodu pilzneńskiego na wypadek słabej wydajności.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nr warki: 59
Nazwa/opis/styl: Weizen/Weissbier
Data warzenia: 26-01-2020

 

Założenia/cele:

Proste piwo pszeniczne. Pierwsza warka z wykorzystaniem worka zaciernego. Ze względu na pojemność posiadanego garnka przewidziałem przeprowadzenia "wysładzania" polegającego na przeniesieniu worka z młótem do wiaderka z wodą i wypłukaniu reszty cukrów, aby następnie połączyć uzyskaną brzeczkę w garze.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania 15,3l z dodatkiem 4,0 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania 15,4l z dodatkiem 2 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Pszeniczny Viking 2,6 kg
Pilzneński Viking 2,3 kg
Karmelowy 300 Viking 0,2 kg

Zacieranie:
à la BIAB
67,0 > 64,5°C - 60'
pH 5,7
Zebrałem 27,5 l 10,4 brix

Gotowanie/chmielenie:
80' w "emalii"
Lubelski PL 3,0% aa 30g 75'

Wyszło 25,0 l brzeczki gorącej 11,6 brix / 12 ibu / 9 ebc. Wydajność 68 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 22°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,1 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Gozdawa Bawaian Wheat 11 (08/2021). Z osadów gorących odzyskałem 1,9 l z przeznaczone do refermentacji. Fermentacja w 18°C przebiegała dość leniwie więc 2 dnia rozpocząłem stopniowe podnoszenie temperatury, by dojść do 20°C pod sam koniec widocznej fermentacji.

Rozlew:

Uwagi i wnioski: Czas warzenia krótszy o godzinę ale jakoś nie porwała mnie ta technika.

Degustacja [(data degustacji)]:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nr warki: 60
Nazwa/opis/styl: Polskie Ale "Zula"
Data warzenia: 22-02-2020

 

Założenia/cele:

Sprawdzenie możliwości aromatycznych chmielu Zula.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania 16,7l z dodatkiem 4,0 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania 14,4l z dodatkiem 1,5 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pilzneński Viking 1,0 kg
Mep©Pilsner Malteurop 2,8 kg

Wiedeński Viking 0,75 kg

Monachijski I Viking 0,75 kg

Carapils® Wayermann 0,25 kg

Zacieranie:
à la BIAB
67,0 > 64,5°C - 60'
pH 5,4
Zebrałem 28,3l 10,2 brix

Gotowanie/chmielenie:
75' w "emalii"

Iunga 12,5 % aa 17g 60'

pół tabletki Whirlfloc 7'
Zula 2019 PL 7,0% aa 20g 5'

Zula 2019 PL 7,0% aa 20g 0'

Zula 2019 PL 7,0% aa 20g Hop stand 70°C 30'

Wyszło 26,5 l brzeczki gorącej 12,8 brix / 30 ibu / 10 ebc. Wydajność 80 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 21,3 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Gozdawa U.S. West Coast (08/2021). Z osadów gorących odzyskałem 1,25 l z przeznaczone do refermentacji. Fermentacja w 18°C.

Update: Brak oznak fermentacji po 36 godzinach. Uwodniłem paczkę US-05 (03/2022).
Update: 30-03-2020 Dodałem chmiel 
Zula 2019 PL 7,0% aa 40g
Update: 08-04-2020 Zeszło do 2,3 brix / 5,4% abv / odfermentowanie 82%

Rozlew: Rozlane z dodatkiem ok 1200ml klarownej rezerwy.

Uwagi i wnioski: Chmiel Zula ze sklepu hombeer.pl 

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nr warki: 61
Nazwa/opis/styl: Polskie Ale "Zula PolishHops"
Data warzenia: 18-04-2020

 

Założenia/cele:

Sprawdzenie możliwości aromatycznych chmielu Zula, oraz porównanie tego chmielu z różnych żródeł.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania 16,3l bez modyfikacji. Woda do wysładzania 14,8l z dodatkiem 1,5 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Mep©Pilsner Malteurop 3,58 kg (66%)
Monachijski I Viking 0,81 kg (15%)
Wiedeński Viking 0,76 kg (14%)
Carapils® Wayermann 0,27 kg (5%)

Zacieranie:
à la BIAB
67,0 > 63,0°C - 60'
pH 5,5
Zebrałem 28,0l 11,2 brix

Gotowanie/chmielenie:
75' w "emalii"

Iunga 12,5 % aa 17g 60'

pół tabletki Whirlfloc 7'
Zula 2019 PolishHops 8,3% aa 15g 5'
Zula 2019 PolishHops 8,3% aa 15g 0'
Zula 2019 PolishHops 8,3% aa 20g Hop stand 70°C 0'

Wyszło 26,0 l brzeczki gorącej 13,3 brix / 36 ibu / 10 ebc. Wydajność 84 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,8 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Safale US-05 (08/2022). Z osadów odzyskałem 1,5 l przeznaczone do refermentacji. Fermentacja w 16°C.
Update: 17-05-2020 Dodałem chmiel Zula 2019 PolishHops 8,3% aa 50g
Update: 30-05-2020 Zeszło do 2,5 brix / 5,6% abv / odfermentowanie 81%

Rozlew: Rozlane 30-05-2020 z dodatkiem ok 1300ml klarownej rezerwy.

Uwagi i wnioski: Chmiel Zula ze sklepu homebrewing.pl

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Nr warki: 62
Nazwa/opis/styl: American Pale Ale
Data warzenia: 17-10-2021

 

Założenia/cele:

Proste, chmielowo-słodowe piwo, odbudowanie zapasów po długiej przerwie w warzeniu, wykorzystanie starych zapasów surowców.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory.

Zasyp:

Mep©Pilsner Malteurop 3,00 kg (56,6%)
Wiedeński Viking 1 kg (18,87%)
Monachijski jasny Viking 1 kg (18,87%)

Karmelowy 30 Viking 0,2 kg (3,77%)

Karmelowy 150 Viking 0,1 kg (1,89%)

Zacieranie:
Cooler
67,0 > 63,5°C - 60'
pH 5,2
Zebrałem 26,5 l 11,6 brix

Gotowanie/chmielenie:
60' w "emalii"
Simcoe b/d aa 25g 60'

Amarillo 2018 8,9% aa 10g 10'

Mosaic 2018 11,5% aa 10g 5'

Whirlfloc T pół tabletki 5'

Centennial 2018 8% aa 10g 0'

Amarillo 2018 8,9% aa 5g hop stand 70° 30'

Centennial 2018 8% aa 10g hop stand 70° 30'

Mosaic 2018 11,5% aa 20g hop stand 70° 30'

Cascade 2018 5,8% aa 10g hop stand 70° 30'

Wyszło 25,4 l brzeczki gorącej 13,0 brix / ?? ibu / 14 ebc. Wydajność 82 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 21°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,0 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Fermentis Safale US-05 (08/2022). Z osadów gorących odzyskałem 1,0 l z przeznaczeniem na rezerwę do refermentacji. Fermentacja w 18°C.

Update: 29-11-2021 Zeszło do 2,7 brix / 5,3% abv / odfermentowanie 79%

Rozlew:

Rozlane 29-11-2021 z dodatkiem ok 1000ml klarownej rezerwy.

Uwagi i wnioski: 

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
rozlew
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nr warki: 63
Nazwa/opis/styl: Single Hop Magnum Ale
Data warzenia: 05-12-2021

 

Założenia/cele:

Sprawdzenie możliwości aromatycznych Magnum z Polish Hops - gdzieś znalazłem info o aromatach sosnowych. 

Woda:

Do zacierania kranowa Chorzów Batory. Do wysładzania zdodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego.

Zasyp:

Mep©Pilsner Malteurop 4,00 kg (83%)
Monachijski jasny Viking 0,80 kg (17%)

Zacieranie:
Cooler
66,5> 63,0°C - 60'
pH 5,3
Zebrałem 25,0 l 11,5 brix

Gotowanie/chmielenie:
60' w "emalii"
Magnum Polish Hops 2019 10,5% aa 16g 60'

Magnum Polish Hops 2019 10,5% aa 20g 8'

Magnum Polish Hops 2019 10,5% aa 20g 2'

Magnum Polish Hops 2019 10,5% aa 30g hop stad 70°C 30'

Wyszło 23,9 l brzeczki gorącej 12,8 brix / 29,5 ibu / 8 ebc. Wydajność 83 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,5 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Fermentis Safale US-05 (08/2022). Z osadów gorących odzyskałem 1,5 l z przeznaczeniem na rezerwę do refermentacji. Fermentacja planowana w 15°C.

Update: Temperatura spadła do 12°C i fermentacja zliczyła długi lag. Podniosłem temperaturę pasem do 15°C i powoli się rozkręciło. Gdy fermentacja zwolniła, stopniowo podnosiłem do 18°C. Zafundowałem drożdżom temperaturowy rollercoaster - mam nadziej że piwo mocno nie ucierpi. W czasie fermentacji aromat z rurki bardzo obiecujący. Oczekiwane iglaki wyraźnie wyczuwalne, jak w amerykańskich chmielach.

Zeszło do 2,5 brix / 5,3% abv / odfermentowanie 80,5%

Rozlew:

Rozlane 03-01-2022 z dodatkiem ok 1300ml klarownej rezerwy. 

Uwagi i wnioski: Przegotowałam rezerwę bezpośrednio przed wymieszaniem z młodym piwem - chcę sprawdzić czy tylko zapasteryzowana rezerwa powodowała infekcje piwa w butelkach. Aromaty lasu iglastego wyczuwalne w trakcie fermentacji, przy butelkowaniu już prawie nieobecne.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

Nr warki: 64
Nazwa/opis/styl:  Starter
Data warzenia: 18-12-2021

 

Założenia/cele:

Pierwszy lager po 11 latach domowego warzenia. Zebranie gęstwy pod pełnowymiarowego klona Pilsner Urquella.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory.

Zasyp:

Mep©Pilsner Malteurop 2,70 kg (71%)
Wiedeński Viking 1,00 kg (26%)

Carapils Weyermann 0,10 kg (3%)

Zacieranie:
BIAB
69,0> 65,0°C - 60'
pH 5,6
Zebrałem 19,5 l 10,6 brix

Gotowanie/chmielenie:
60' w "emalii"
Magnum Polish Hops 2019 10,5% aa 10g 60'

Lubelski 2020 5,4% aa 25g 7'

Lubelski 2020 5,4% aa 25g 1'

Wyszło 18,0 l brzeczki gorącej 11,6 brix / 25,7 ibu / 8 ebc. Wydajność 71 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 13,0 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Fermentis Saflager W-34/70 (04/2024). Z osadów gorących odzyskałem 3,8 l.  Litr przeznaczyłem na rezerwę do refermentacji, resztę wlałem do fermentora. Fermentacja planowana w 12°C.

Zeszło do 3,3 brix / 4,3% abv / odfermentowanie 71,6%

Rozlew:

Rozlane 08-01-2022 z dodatkiem ok 800ml klarownej, przegotowanej rezerwy.

Uwagi i wnioski: Lubelski kupiony w https://homebeer.pl pachniał dość słabo i brzeczka nastawna również nie zachwycała.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nr warki: 65
Nazwa/opis/styl: Izabella Polish Ale
Data warzenia: 16-01-2022

 

Założenia/cele:

Proste, chmielowo-słodowe piwo, wykorzystanie starych zapasów surowców. 

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Woda do wysładzania z dodatkiem 1,5ml 75% roztworu kwasu fosforowego (pH 6).

Zasyp:

Mep©Pilsner Malteurop 4,40 kg (~98%)

Karmelowy 150 Viking 0,1 kg (~2%)

Zacieranie:
Cooler (nowy)
67,7 > 65°C - 60'
pH 5,4
Zebrałem 26,8 l 10,2 brix

Gotowanie/chmielenie:
80' w "emalii"

Magnum Polish Hops 2019 10,5% aa 20g 60'

Whirlfloc T pół tabletki 7'

Izabella Polish Hops 2019 5,1% aa 25g 7'

Izabella Polish Hops 2019 5,1% aa 25g 1'

Wyszło 25,6 l brzeczki gorącej 11,6 brix / 31 ibu / 10 ebc. Wydajność 85 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,2? l , zaszczepione ok 160 ml gęstwy Fermentis Safale US-05 (z warki #63). Z osadów gorących odzyskałem 2,8 l z przeznaczeniem na rezerwę do refermentacji. Fermentacja w 15°C.

Zeszło do 2,5 brix / 4,7% abv / odfermentowanie 78,45%

Rozlew:

Rozlane 06-02-2022 z dodatkiem ok 1200ml klarownej, przegotowanej rezerwy.

Uwagi i wnioski: 

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.