huhur Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 Cześć, jak w temacie, drożdże wcześniej zrehydratyzowane w niecałym 150ml wody, wymieszane, zadane do brzeczki 13,6* BLG. Brzeczka miała temperaturę ok. 21 stopni. Teraz stoi w lodówce ok. 17 stopni już 36 godzinę i ciszaaaaaaaaa. Myślałem, że pokrywa nie jest szczelnie domknięta, wymieniłem nawet rurkę fermentacyjną i nic. Otworzyłem wieko i ujrzałem pianę, jakby drożdże się 'namnarzały' (?). Niby okej, ale tak długo? Piwa mam 12,5 litra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 Jak jest piana to ruszyło.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted March 19, 2019 Author Share Posted March 19, 2019 Potrząsnąłem jeszcze fermentorem, odczekam i zobaczymy. Piana przed potrząśnięciem była na ok.1 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 16 minut temu, huhur napisał: Piana przed potrząśnięciem była na ok.1 cm. Czyli normalnie Ci fermentuje i niepotrzebnie kombinujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted March 21, 2019 Share Posted March 21, 2019 Suszone Danstary zawsze miały u mnie lekko dłuższy lag. Tutaj jak jest piana, to fermentuje. Jak byś poczekał jeszcze ze 2-3 dni, to cały proces fermentacji byś przeoczył Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted March 22, 2019 Author Share Posted March 22, 2019 Otóż piwo utrzymałem w tej samej temperaturze, tj. 17 stopni. Ruszyło dopiero po 48 godzinach i to też tak trochę nietypowo bo napieprzało z rurki fermentacyjnej ciągiem, jakby z karabinu z tłumikiem. Pierwszy raz coś takiego widziałem, a mam już trochę warek za sobą. Po ok. dwóch dniach takiego napieprzania ucichło.... Jako że miało opóźniony start to będę sprawdzał co drożdże przejadły dopiero za tydzień, dam znać. Cel to dodać chmielu na cicho i kawę. Zobaczymy co wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts