Skocz do zawartości

Opóźniony start Nottinghamów


huhur

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

jak w temacie, drożdże wcześniej zrehydratyzowane w niecałym 150ml wody, wymieszane, zadane do brzeczki 13,6* BLG. Brzeczka miała temperaturę ok. 21 stopni. Teraz stoi w lodówce ok. 17 stopni już 36 godzinę i ciszaaaaaaaaa. Myślałem, że pokrywa nie jest szczelnie domknięta, wymieniłem nawet rurkę fermentacyjną i nic. Otworzyłem wieko i ujrzałem pianę, jakby drożdże się 'namnarzały' (?). Niby okej, ale tak długo? Piwa mam 12,5 litra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otóż piwo utrzymałem w tej samej temperaturze, tj. 17 stopni. Ruszyło dopiero po 48 godzinach i to też tak trochę nietypowo bo napieprzało z rurki fermentacyjnej ciągiem, jakby z karabinu z tłumikiem. Pierwszy raz coś takiego widziałem, a mam już trochę warek za sobą. Po ok. dwóch dniach takiego napieprzania ucichło.... Jako że miało opóźniony start to będę sprawdzał co drożdże przejadły dopiero za tydzień, dam znać. Cel to dodać chmielu na cicho i kawę. Zobaczymy co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.