Jagr Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Witajcie, sezon letni coraz bliżej i chciałem uwarzyć swoją pierwszą IPĘ, a nawet dwie, mandarynkową i melonową. Zatem do dzieła, składniki które posiadam to: 1. drożdże US05 2. słody: Pale Ale Zero , Pszeniczny, Karmel 30, Karmel 600 3. chmiele: 100g Huelle Melon, 100g Mandarina Bavaria + po ok 50-100g Smaragd, Motueka, Lublin, Cascade, Cennential, Chonook PL, Citra, Mosaic, Willamette Wiem, że nasza piwowarska brać jak robi IPĘ to pewnie ma ona z 80-120 IBU, u mnie to nie przejdzie bo nie lubię bardzo gorzkich piw, albo nie do końca IBU oddaje gorzkość bo piłem już wiele piw typu IPA ( i w PL, i zagranicą), i każda mi smakowała. Jeśli chodzi o swoje doświadczenia to ostatnio kupiłem sobie Żywca IPA, ale to jakoś mało gorzkawe było, chociaż aromat i smak całkiem spoko. Tak czy siak, poniżej mój własny przepis, poproszę o radę i ewentualną modyfikację. Jestem skłonny zrobić nawet test jeśli chodzi o IBU do max 60, więcej niż to raczej nie przejdzie. Mój testowy przepis na IPA mandarynkowa: 14-15 blg, 25 L, 40 IBU IPA Mandarina.bsmx IPA Mandarina [33] English IPA Parametry: Początkowe blg: 0* (OG 1) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: -1.3% Objętość: 0l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 6kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 92.3%) 0.25kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 3.8%) 0.25kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 3.8%) 20g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (17.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Centennial 10AA (9.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Mandarina Bavaria 8.5AA (9.6IBU) granulat - Gotowanie 20min 30g Mandarina Bavaria 8.5AA (4.7IBU) granulat - Gotowanie 5min 50g Mandarina Bavaria 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 68°C 90min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Czesc, jesli chodzi o Mandarine Bavarie to nie spodziewaj sie cytrusowej eksplozji jak w Amerykanskich chmielach, ale jest to jak najbardziej udany chmiel - moim zdaniem fajnie, lekko uzupelnia piwa na niemieckich szlachetnych chmielach. Hüll Melon to ciekawy ale bardzo trudny chmiel. Sam jeszcze nie znalazlem dla siebie jego odpowiedniego zastosowania. Robilem na nim IPE SH i IPE z Cascade i Melonem efekty byly dosyc srednie, mocno slodkie. Kolega dziedzicpruski pisal w temacie o Melonie ze fajnie komponuje sie z piwami kwasnymi wiec moze jakas Sour IPA byla by dobrym pomyslem? Jesli chcesz chmielic nim na zimno to dorzuc jeszcze jakiegos chmielu dla kontry, albo sprawdz go samego - moze Tobie ten smak podpasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Chmieliłem kiedyś Mandariną i wyszły mi słodkie, przejrzałe mandarynki... ten chmiel dominował. Użyłem 100g na aromat na 20l warkę 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Hmm no moze byc, ja go w sumie tak duzo nie sypalem. Na zimno tez nie wrzucalem wiecej niz 1-2g na litr. Ale jak go polaczylem na zimno z Cascade przy rownych proporcjach to byl calkowicie zdominowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Dzięki za info, w sumie to że chmiel będzie dominował to dobrze, taki jest zamiar aby było cytrusowo + dominacja chmielu głównego. Co myślicie żeby dodać do tego jeszcze Citre? tylko nie wiem ile i w jakiej fazie gotowania? Oczywiście z powyższego przepisu chce zrobić 2 piwa, jedno z chmieleniem z Mandariną, drugie z chmieleniem Mellonem, reszta chmieli w takiej samej kompozycji. Edytowane 23 Marca 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Jesli chcesz uzyc do tego Citre na zimno to musisz pobawic sie z proporcjami. Melon jest duzo slodszy w odczuciu od Mandariny wiec Citry dla kontry mozesz dac w jego przypadku nieco wiecej. Ja laczylem Mandarine tylko z Cascade gdzie w rownych proporcjach ameryka byla dominujaca. Jak wyglada to z Citra ciezko mi powiedziec. Bedziesz musial nieco pokombinowac aby sprawdzic efekty Najlepiej podziel warke na 2-3 wiadra i pokombinuj a z nami podziel sie efektami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Właśnie wypiłem IPA mojego brata chmieloną Citrą i Lemondropem na whirlpool i powiem Wam, że aromat jest mega. Na pewno coś podobnego zrobię ale i tak jestem ciekaw powyższych testów. Za radą kolegi wykonam 4 warki po ok 12-13l różnie chmielone na zimno i zobaczymy efekty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się