sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Browar Domowy Sesquialtera powstał na początku 2018 roku, po kilkunastomiesięcznej zabawie z "winami" i innymi nastawami na cukrze z biedronki. Inspiracją do całej zabawy było to, że winogrona nie obrodziły na jesień zbyt dobrze, mimo rocznych wysiłków i starań z mojej strony, więc postanowiłem chwycić się czegoś bardziej powtarzalnego - Wiadra już były, rurki też, resztę sprzętu szybko skompletowałem więc machina ruszyła. Krótkie streszczenia co było warzone: 2018: #1-#4 Warki z ekstraktów, nic nadzwyczajnego, choć nr 4. - Aipa, wyszła dość przyzwoicie #5 Lambik #6 Mango IPA #7 Session Saison #8 Sweet Stout #9 Chocolate Stout #10 RIS #11 PIPA #12 Dry Stout (wysłodziny po RISie) #13 Weizen #14 Brett IPA #15 West Coast IPA #16 ??? Just evaporated #17 Porzeczkowy Imperialny Berliner Weisse #18 Xmas Ale #19 Porzeczkowy Imperialny Berliner Weisse (Powtórka warki #17) #20 American Wheat #21 Mango IIPA #21.5 Ratowanie #5 Lambik #22 SH Oktawia PA #23 Wędzony Scottish Ale #23,5 Wymrażanka z #23 #24 American Wheat (powtórka z #20) #25 Grapefruit Imperial Berliner #26 SH Enigma #27 ABW #28 "Kompot" Berliner Weisse 2019: #29 Stout owsiany #30 Light American Ale (2% Abv) #31 Belgian Dubbel (koop. z browarem Lichtus) #32 Pils Czeski #33 Weizen #34 Porter Bałtycki #35 Turbo Kriek #36 (Brut) NEIPA #37 Grodziskie #38 Lambic 2.0 #39 Pale Ale #40 Belgian Blond Ale #41 NEIPA 2.0 #42 West Coast IPA #43 Flanders Red #44 RIS + Bretty #45 Stout z marakują #46 Brett APA #47 Brett Berliner Weisse #48 RIS #49 Brett Berliner Weisse 2 #50 Belgian Pale Ale #51 Brett IPA #52 Belgian Blonde #53 Belgian Quadrupel #54/55 Lambic 3.0 + Belgian Pale Ale #56 Belgian Dubbel #57 Milkshake Raspberry APA #58 American Wheat #59 Weizen #60 Red Sour Kveik IPA #61 Desitka #62 Weizen #63 Pils Izabella #64 APA #65 American Lager #66 SMaSH Apa (oktawia/pils) #67 Porter Bałtycki #68 Imperia NEIPA #69 American Wheat 2020: #70 Mango Hazy PA #71 Jedenáctka (Czech pils) #72 Double IPA #73 Marakuja Hazy PA #74 Hoppy Pils #75 Sahti #76 Juicy Sour #77 Brett Sweet Stout #78 Belgian blonde #79 Hoppy Sour #80 RIS #81 Witbier #82 Marcowe #83 Lambik 4.0 #84 Kveik APA #85 Oslo Pils #86 Oatmeal Stout #87 Hazy IPA #88 Pils jedenastka #89 APA/NEPA #90 Juicy Sour z marakują #91 Juicy Sour z marakują znów 2021: #92 Dry Stout Edytowane 28 Stycznia 2021 przez sasuke5055 Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) //Wzór # NazwaData: Litry: Blg: Surowce piwa: Słód 6kg Drożdże: XXZacieranie : 63°C - 72°C - Gotowanie XX minut: 60' - Fermentacja Dodatki na cichą: Uwagi: Edytowane 21 Października 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #5 LambikData: ~04.2018Litry: 22Blg: 12,9Surowce piwa: Strzegom Pale Ale - 3.1k g Strzegom Monachijski typ I - 0.5 kg Diastatyczny - 0.4 kg Pszenica - 1.5 kg Drożdże: s-33, Wyeast Belgian Lambic Blend, Wlp 648, Lactobacillus PlantarumZacieranie : 50°C - 8' 67°C - 20' 71°C - 15' 78°C - 10' Gotowanie : 80' - Zwietrzały chmiel z TB - 80g Dodatki na cichą: 6.5 litra - 1,8 kg wiśni 3 litry - winogrona białe (??kg) 2.5 litra - maliny 0,4 kg 6 litrów - pozostało i do tego dolane zostało 16 litrów świeżej brzeczki - warka #38 Wydajność: ??% Uwagi: Chmiel z TB to ściema, przed czym ostrzegam wszystkich - dużo za dużo alfa kwasów, brzeczka nie chciała się zakwasić, więc wykonałem program naprawczy (#21.5), połowa lambika odlana do drugiego balona, do 10 litrów dolany zestaw naprawczy, brzeczka zaczęła się dopiero kwasić. Dodane WLP 648 gęstwa po #14 Aromat po 11 miesiącach mega ciekawy - choć nie specjalnie dziki/konny. Kojarzy się z wytrawnym winem, w smaku lekko octowe, poza tym bardzo dobre, żałuję teraz, że nie odlałem sobie 2 litrów przynajmniej do wypicia czystej wersji Piwo podzielone na mniejsze balony, postoją przynajmniej 2 miesiące, chociaż winogrona chyba wcześniej wyciągnę, żeby się sklarowało i dojrzało bez nich. Warka przypał - pierwsza z zacieraniem świadomie, bo nie bałem się, że coś się źle zatrze itp - byle nie za wytrawnie i brety wszystko przejedzą s-33 zadane przy 25°C i ku mojemu zaskoczeniu ruszyły w 3 godziny chyba, więc paniczne zbijanie temperatury Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #6 Mango IPAData: ~04.2018Litry: 10Blg: 18Surowce piwa: Pale Ale - 1.9kg Monachijski typ I - 0.5 kg Płatki ryżowe - 0.4 kg Diastatyczny - 0.1 kg Płatki owsiane - 0.6 kg Pulpa Mango - 1.7 kg Drożdże: Us-05 Zacieranie : 66°C -60 78°C -10 Gotowanie: 60' - Sybilla - 20g 10' - Chinook - 30g (chyba, w notatkach jest mosaic, ale takowego nie kupowałem wtedy na pewno) Dodatki na cichą: Pulpa mango 1.7 kg ( 2 puszki) Wydajność: ??% Uwagi: Dobre piwo, owies robi robotę, mega gęste, oleiste, zdecydowanie do powtórzenia, trochę mniej mango/l piwa Warka wyparowała w mgnieniu oka Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #7 Session SaisonData: ??Litry: 14Blg: 7,5Surowce piwa: Pilzneński 1kg Pszenica 0.4kg Płatki owsiane 0.15kg Karmel 30 - 0.3kg Jęczmień palony 0.05kg Drożdże: Mangrove Jack's M29 French SaisonZacieranie liczba ?L: 65°C -60' 76°C -10' Gotowanie : 40' - Summit 11g Dodatki na cichą: Kwas mlekowy - obstawiam 3ml na litr Wydajność: ??% Uwagi: Piwo zakwaszone kwasem 80% - baaaardzo pijalne, po to też powstało Co ciekawe, to już druga przygoda z drożdzami MJ - przed tym, była warka nr 3 - weizen na ekstraktach, fermentowany MJ do pszenicy Obie przygody jak narazie bez przypałów - ruszyły znośnie, bez większych problemów Butelkowane w plastikowe pety, po 11 miesiącach mega utlenienie, pachnie miodem, trochę rzeżuchą Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #8 Sweet StoutData: ??Litry: 6Blg: 14 (12.6 bez laktozy)Surowce piwa: Pilzneński 1kg Strzegom czekoladowy jasny 0.2kg Jęczmień palony 0.15kg Płatki owsiane 0.2kg Carahell 0.1kg Laktoza 0.1 Drożdże: s-04Zacieranie liczba ?L: 64°C - 30' 72°C -30' Gotowanieminut: 60' - Mandarina Bavaria Wydajność: ??% Uwagi: Piwo zrobione z myślą o Wrocławskim KPD, oczywiście nie poszło xD W smaku nwm czemu wodniste, za kwaśne, mało treściwe, bardziej jak dry stout Z ciekawostek jedna butelka się zakaziła i pachniała apteką, reszta w normie Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #9 Chocolate StoutData: ??Litry: 14Blg: 14Surowce piwa: Dużo zbędnych słodów, w tym 15% karmelów, od 20 przez 300 do 600 Drożdże: S-04 Gotowanie : 60' - Summit 15g 10' - Mandarina bavaria 10g Whirpool - Mandarina bavaria 25g Dodatki na cichą: Mandarina bavaria 15g Kakao, wczesniej zaparzone Wydajność: ??% Uwagi: Pomyłka a nie piwo, kakao zabiło pianę, zrobiło kupę osadu w butelkach Mandarina bavaria jest totalną pomyłką, odradzam szczerze, zalegająca gorycz itp Źle oddzieliłem chmieliny przez co piwo wylatało z butelek Wylana prawie cała warka na przydomowy trawnik Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #10 RIS Data: ??Litry: 12Blg: 23,5Surowce piwa: Pale ale 4.4kg Monach typ I 1.7kg Karmel 600 0.2kg Czekoladowy jasny 0.4kg Melanoidynowy 0.3kg Czekoladowy ciemny 0.35kg Jęczmień palony 0.25kg Bisuit 0.5kg Drożdże: S-04 Us-05Zacieranie : 65°C -80 Gotowanie 60 minut: 60' - Challenger 70g 20' - First Gold 20g Dodatki na cichą: Płatki Bourbon 50g Uwagi: Mocno alkoholowe, lekki rozpuszczalnik, źle poprowadzona fermentacja - bywa Zestaw z TB wzbogacony o biscuit i chmiel Przegazowało się, bo sypałem pierwszy (i ostatni) raz glukozę do butelek, zamiast rozpuszczać ją, czy coś Duża nauczka na zaś, no i te zdziwienie, że wydajność mniejsza niż 70% Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #11 PIPAData: ??Litry: ??Blg: ??Surowce piwa: Znów trochę karmelków, nie wiem na co liczyłem... Drożdże: Mauribrew Ale Gotowanie : 60' - Poszły fantastyczne chmiele jak Chinook Pl czy Cascade Pl co spowodowało niemożliwą zalegającą goryczkę Uwagi: Piwo wylane - przegazowało się niesamowicie bardzo, chyba robota drożdzy, które mimo 2 tygodni nie dojadły wszystkiego Nie szkoda mi, bo goryczka była tak paskudna, że szkoda gadać Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #12 Wysłodziny po RISieData: ??Litry: 11Blg: 12 Drożdże: S-04 US-05 Gotowanie 60 minut: 60' - 25g Challenger Uwagi: Przyjemny stout - jeden z lepszych, chociaż mógłby być bardziej palony Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #13 Weizen Data: ??Litry: 18Blg: 12Surowce piwa: Pilzneński 1,5kg Pszeniczny 2,5kg Karmel 30 0.2kg Drożdże: FM Gwoździe i bananyZacieranie : 46°C -12' 63°C -25' 72°C -40' 78°C -10' Gotowanie minut: 60' - Lubelski 20g 5' - Oktawia 15g Uwagi: Piwo smaczne, zadana fiolka bez starteru Mało goździka, wtedy pasowało mi to Zatarte za słodko - zeszło do ~4 jak pamiętam, brakowało wytrawności Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #14 Brett AIPA Data: ??Litry:11Blg: 14,7Surowce piwa: Pale ale - 2.22kg Pszeniczny -0.2kg Płatki owsiane -0.3kg Abbey - 0.5kg Karmel 300 -0.1kg Drożdże: WLP 648Zacieranie : 67°C - 50 76°C - 10 Gotowanie 60 minut: 50' - Summit 10g 5' - Summit Citra Cascade po 10g 0'- Summit Citra Cascade po 10g (hopstand 30 min) Dodatki na cichą: 4 dni - Summit Citra Cascade po 20g Uwagi: Drozdze odzyskane z Alchemika z Profesji - jeszcze nie pasteryzowali Sztos alert, piwo mega dobre, mega pijalne, troche za czesto otwierana pokrywa, poza tym genialne Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #15 West Coast IPA Data: ??Litry: 21Blg: 14,5Surowce piwa: Pale Ale 2,5kg Pilzneński 3,5kg Pszeniczny 0.3kg Pszenica 0.3kg Płatki ryżowe 0.2kg Płatki owsiane 0.1kg Drożdże: Mangrove Jacks's M44 US West Coast Dodatki: Gips 5g, Kwas mlekowy 8ml do zaciernia, środek do klarowaniaZacieranie : 67°C -90 74°C -20 Gotowanie minut: 60' - Chinook 13g 20' - Summit 8g, cascade 10g 10' - Mosaic 50g 5' - Citra 70g Na zimno - Mosaic 40g, citra 40g, cascade 10g (4 dni) Uwagi: Fajne piwo, tylko za dużo - zostało sporo i się utleniło - kolor się zrobił ciemny Aromat i smak przyjemny, nawet po kilku miesiącach Fermentowało bardzo długo - burzliwa około 12 dni - ciągle pracowały, po 14 dniach zlałem Nagazowanie 2.7 vol, ale było więcej - możliwe że lekko dofermentowało w butelkach Odfermentowanie na poziomie 80% Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #16 ???? nie wiem co to, nie wiem czemu, notatek nie mam, zdjęć nie mam Ale chyba nie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #17 Porzeczkowy Imperial Berliner Weisse Data: ??Litry: 14Blg: 11Surowce piwa: Pszeniczny 1kg Pale ale 0.7 kg Pszenica 0.3kg Koncentrat porzeczkowy z TB 1kg Drożdże: s-33, lactobacillus plantarum (Sanprobi IBS, 5 kapsułek)Zacieranie : 67°C -60' Gotowanie 15 minut: 15' - Challenger 7g Uwagi: Piwo generalnie genialne i pijalne Bakterie rozsypane ja brzeczkę, i od razu z nimi s-33 Poziom kwaśności trochę zostawia do życzenia - ale do przeżycia, porzeczki też wniosły swojej kwaśności Nie do końca zgodne z duchem kraftu, ale co tam Do warki dolana została warka #19 Pierwsze piwo w kegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #18 Xmas ale Data: 09.2018Litry: 14Blg: 20Surowce piwa: Pilzneński 2kg Grodziski 1kg Monach typ II 1.5 kg CastleMalting Kawowy 0.5kg Biscuit 0.5 Special X 0.5kg Płatki owsiane 0.3kg Carapils 0.1kg Drożdże: FM26 Belgijskie PagórkiZacieranie : 65°C -70 Gotowanie 60 minut: 15' - Goździki 5g, Przyprawa do piernika 40g 10' - Chinook 40g 5' - Mandarina Bavaria 30g Dodatki na cichą: Śliwki suszone 0.5kg Płatki bourbon 30g Przyprawa do piernika 15g Uwagi: Za dużo palonych słodów, ogólnie ulep, smaczne na swój sposób, trochę mało drożdży zadanych z tego co pamiętam Piwo dostało piękne etykiety, na przyszłość troche mniej paloności i słodów specjalnych - ten grodziski tam ani troche nie pasuje. Mniej chmielu!!!! zdecydowanie mniej. Następne piwo świąteczne zdecydowanie bardziej przemyślę, nie żeby to było złe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #19 Porzeczkowy Imperialny Berliner Data: ??Litry:11Blg:10Surowce piwa: Pale ale- 0.5kg Pszeniczny 0.8kg Płatki orkiszowe 0.2kg Koncentrat porzeczkowy 1kg Drożdże: ---Zacieranie : 67°C - 60' Gotowanie 15 minut: 15' - challenger 6g Uwagi: Piwo dolane do #17, fermentowało w tym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #20 American Wheat Data: ??Litry:8Blg:12Surowce piwa: Pale ale 0.9kg Pszeniczny 1.1kg Drożdże: Us-05Zacieranie : 67°C -50' Gotowanie 30 minut: 10' - Amarillo 30g Uwagi: Piwo bardzo przyjemne, do powtórzenia, schodzi jak świeże bułeczki - nie za gorzkie, dośc aromatyczne no i gładkie od pszenicy, a co najważniejsze - bardzo proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 21 Mango IIPA Data: ??Litry:14,5Blg:18,4Surowce piwa: Pale ale 3.5kg Monach typ II 0.5kg Pszeniczny 0.2 Płatki owsiane 0.5kg Carapils 0.2kg Płatki ryżowe 0.3kg Mango pulpa 1,7kg Drożdże: us-05 Zacieranie : 65°C -50' 72°C -10 Gotowanie 60 minut: 50' - Chinook 10g 15' - Centennial 30g 5' - Amarillo 10g, Centennial 30g 0' Centennial 30g, Chinook 5g Dodatki na cichą: Na zimno, summit 50g szyszka, 7 dni Uwagi: Piwo trochę alkoholowe, nie ułożyło się, dziwnie się zaczęło klarować, młode było dobre - tylko zbyt goryczkowe od ilości chmielu - zdecydowanie mniej mniej mniej chmilu! Niezbyt zgrabna próba powtórzenia pierwszej mango IPY Zacierać wytrawniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #21,5 Lambik - program naprawczy Data: ??Litry:13Blg: 6Surowce piwa: Pale ale 1.3kg Płatki orkiszowe 0.4kg Zacieranie : 67°C -60' Gotowanie 1 minuta Uwagi: Wszystko jak w #5, wszystko po to, żeby odchmielić tamtego lambika i po to, żeby się zakwasił Piwo stało 1.5 doby w wiadrze, rozsypałem nań 5 kapsułek Sanprobi, kwaśność przyzwoita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #22 SH Oktawia PA Data: ??Litry:11Blg: 12Surowce piwa: Pale ale 2.3kg Pszeniczny ciemny 0.2kg Carapils 0.15 Jęczmień palony 0.03kg Drożdże: us-05Zacieranie : 67°C -60' 75°C -10' Gotowanie 60 minut: 25' - 15g 10' - 25g 5' - 25g, whirlflock 1/3 tab, gips 2g 0' - 25g Dodatki na cichą: Oktawia 60g na 3 dni Uwagi: Piwo bardzo dobre, lekki diacetyl Zbędny jęczmień palony - smak ok, fajna baza pod apki, raczej zacierać w 68 stopniach Chmielu trochę za dużo, dałbym po 5 gram mniej na gotowanie i 40g na cichą max. Goryczkę to raczej na przyszłość czymś innym niż oktawia, bo zalega trochę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #23 Wędzony Scottish Ale Data: ??Litry:19,5Blg: 11Surowce piwa: Simpsons Golden Promise 3.1kg Crystal 150 0.5kg Brown 180 0.1kg Casle Malting Whisky 0,5kg Pszeniczny ciemny 0,1kg Strzegom karmel 600 0,05kg Drożdże: Us-05Zacieranie : 70°C -70' Gotowanie 90 minut: 30' - EKG 30g, Challenger 10g Uwagi: Miało być słodko, nie gorzko, lekko wędzono, karmelowo Wyszło wodniście, gorzko, wędzono bardzo i troche karmelowo xD Wędzonke symbolicznie, taka ilosc jest za duża, mniej chmielu Odfermentowało do 3.8% alko Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #23.5 Wymrażanka z warki 23 Litry: 10->4 Uwagi: 10 litrów piwa przelane do kega i wystawione na dwor, na około 8 st. mrozu, została gdzieś połowa z tego co było Dodane płatki dębowe z whisky szkocką Na przyszłość, wymrażać coś raczej mocniejszego GRANATY! Coś zaczęło dojadać Edytowane 3 Czerwca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #24 American Wheat Data: ??Litry: 21Blg: 12 Surowce piwa: Pale ale 2.5kg Pszeniczny 2kg Pszenica 0.2kg Pszeniczny ciemny 0.1kg glukoza 0.1kg Drożdże: us-05Zacieranie : 67°C -60' 78°C -2' Gotowanie 60 minut: 8' - Amarillo 70g Uwagi: Piwo dobre, chociaż dałbym ze 2g więcej chmielu, bardzo pijalne, na przyszłość nieco więcej goryczki Wchodzi jak woda, ale zatarł bym w 66 stopniach, żeby zeszło może troszkę niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #25 Grapefruit Imp Berliner Weisse Data: ??Litry: 11Blg: 10Surowce piwa: Pszeniczny 0.45kg Pale ale 0.7kg Pszenica 0.3kg Koncentrat Grapefruit 1kg Drożdże: s-33, lactobacillus plantarum (5 kapsułek sanprobi ibs)Zacieranie : 67°C -60 Gotowanie 15 minut Uwagi: Drożdże dodane dobre po lacto - mocna kwasowość, idelanie zgrywa się z dość sztucznym aromatem grapefruita, który to zaraz uchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się