Jump to content

Browar Sesquialtera


Recommended Posts

 

Browar Domowy Sesquialtera powstał na początku 2018 roku, po kilkunastomiesięcznej zabawie z "winami" i innymi nastawami na cukrze z biedronki. Inspiracją do całej zabawy było to, że winogrona nie obrodziły na jesień zbyt dobrze, mimo rocznych wysiłków i starań z mojej strony, więc postanowiłem chwycić się czegoś bardziej powtarzalnego - Wiadra już były, rurki też, resztę sprzętu szybko skompletowałem więc machina ruszyła.  

 

Krótkie streszczenia co było warzone:

 

 

2018:

 

#1-#4 Warki z ekstraktów, nic nadzwyczajnego, choć nr 4. - Aipa, wyszła dość przyzwoicie
#5 Lambik

#6 Mango IPA

#7 Session Saison

#8 Sweet Stout
#9 Chocolate Stout
#10 RIS
#11 PIPA
#12 Dry Stout (wysłodziny po RISie)

#13 Weizen

#14 Brett IPA

#15 West Coast IPA

#16 ??? Just evaporated 
#17 Porzeczkowy Imperialny Berliner Weisse
#18 Xmas Ale
#19 Porzeczkowy Imperialny Berliner Weisse (Powtórka warki #17)
#20 American Wheat
#21 Mango IIPA

#21.5 Ratowanie #5 Lambik
#22 SH Oktawia PA
#23 Wędzony Scottish Ale 

#23,5 Wymrażanka z #23
#24 American Wheat (powtórka z #20)

#25 Grapefruit Imperial Berliner

#26 SH Enigma

#27 ABW
#28 "Kompot" Berliner Weisse

 

 

2019:

 

#29 Stout owsiany
#30 Light American Ale (2% Abv)
#31 Belgian Dubbel (koop. z browarem Lichtus)
#32 Pils Czeski
#33 Weizen
#34 Porter Bałtycki
#35 Turbo Kriek
#36 (Brut) NEIPA
#37 Grodziskie
#38 Lambic 2.0
#39 Pale Ale
#40 Belgian Blond Ale
#41 NEIPA 2.0
#42 West Coast IPA
#43 Flanders Red
#44 RIS + Bretty
#45 Stout z marakują
#46 Brett APA
#47 Brett Berliner Weisse

#48 RIS

#49 Brett Berliner Weisse 2

#50 Belgian Pale Ale

#51 Brett IPA

#52 Belgian Blonde

#53 Belgian Quadrupel

#54/55 Lambic 3.0 + Belgian Pale Ale

#56 Belgian Dubbel

#57 Milkshake Raspberry APA 

#58 American Wheat 

#59 Weizen

#60 Red Sour Kveik IPA

#61 Desitka

#62 Weizen

#63 Pils Izabella

#64 APA

#65 American Lager

#66 SMaSH Apa (oktawia/pils)

#67 Porter Bałtycki

#68 Imperia NEIPA

#69 American Wheat

 

 

2020:

 

#70 Mango Hazy PA

#71 Jedenáctka (Czech pils)

#72 Double IPA

#73 Marakuja Hazy PA

#74 Hoppy Pils

#75 Sahti

#76 Juicy Sour

#77 Brett Sweet Stout

#78 Belgian blonde

#79 Hoppy Sour

#80 RIS

#81 Witbier

#82 Marcowe

#83 Lambik 4.0

#84 Kveik APA

#85 Oslo Pils

#86 Oatmeal Stout

#87 Hazy IPA

#88 Pils jedenastka

#89 APA/NEPA

#90 Juicy Sour z marakują

#91 Juicy Sour z marakują znów

 

2021:

 

#92 Dry Stout

Edited by sasuke5055
Link to comment
Share on other sites

//Wzór

# Nazwa

Data: 
Litry: 
Blg: 

 


Surowce piwa:

  • Słód 6kg
  •  

Drożdże: XX

Zacieranie :

  • 63°C -
  • 72°C -

 

Gotowanie XX minut:

  • 60' - 

 

Fermentacja

  •  

 

Dodatki na cichą:

  •  

 

Uwagi:

  •  
Edited by sasuke5055
Link to comment
Share on other sites

#5 Lambik



Data:  ~04.2018
Litry: 22
Blg: 12,9

Surowce piwa:

  • Strzegom Pale Ale - 3.1k g
  • Strzegom Monachijski typ I - 0.5 kg
  • Diastatyczny - 0.4 kg
  • Pszenica - 1.5 kg

Drożdże: s-33, Wyeast Belgian Lambic Blend, Wlp 648, Lactobacillus Plantarum

Zacieranie :

  • 50°C - 8'
  • 67°C - 20'
  • 71°C - 15'
  • 78°C - 10'

 

Gotowanie :

  • 80' - Zwietrzały chmiel z TB - 80g

Dodatki na cichą:

  • 6.5 litra - 1,8 kg wiśni
  • 3 litry - winogrona białe (??kg)
  • 2.5 litra - maliny 0,4 kg
  • 6 litrów - pozostało i do tego dolane zostało 16 litrów świeżej brzeczki - warka #38

Wydajność: ??%
 

 

Uwagi:

  • Chmiel z TB to ściema, przed czym ostrzegam wszystkich - dużo za dużo alfa kwasów, brzeczka nie chciała się zakwasić, więc wykonałem program naprawczy (#21.5), połowa lambika odlana do drugiego balona, do 10 litrów dolany zestaw naprawczy, brzeczka zaczęła się dopiero kwasić. Dodane WLP 648 gęstwa po #14
  • Aromat po 11 miesiącach mega ciekawy - choć nie specjalnie dziki/konny. Kojarzy się z wytrawnym winem, w smaku lekko octowe, poza tym bardzo dobre, żałuję teraz, że nie odlałem sobie 2 litrów przynajmniej do wypicia czystej wersji
  • Piwo podzielone na mniejsze balony, postoją przynajmniej 2 miesiące, chociaż winogrona chyba wcześniej wyciągnę, żeby się sklarowało i dojrzało bez nich.
  • Warka przypał - pierwsza z zacieraniem świadomie, bo nie bałem się, że coś się źle zatrze itp - byle nie za wytrawnie i brety wszystko przejedzą ;)
  • s-33 zadane przy 25°C i ku mojemu zaskoczeniu ruszyły w 3 godziny chyba, więc paniczne zbijanie temperatury
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#6 Mango IPA



Data: ~04.2018
Litry: 10
Blg: 18

Surowce piwa:

  • Pale Ale - 1.9kg
  • Monachijski typ I - 0.5 kg
  • Płatki ryżowe - 0.4 kg
  • Diastatyczny - 0.1 kg
  • Płatki owsiane - 0.6 kg
  • Pulpa Mango - 1.7 kg

Drożdże: Us-05


Zacieranie :

  • 66°C -60
  • 78°C -10

 

Gotowanie:

  • 60' - Sybilla - 20g
  • 10' - Chinook - 30g (chyba, w notatkach jest mosaic, ale takowego nie kupowałem wtedy na pewno)

Dodatki na cichą:

  • Pulpa mango 1.7 kg ( 2 puszki)

Wydajność: ??%
 

 

Uwagi:

  • Dobre piwo, owies robi robotę, mega gęste, oleiste, zdecydowanie do powtórzenia, trochę mniej mango/l piwa
  • Warka wyparowała w mgnieniu oka
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#7 Session Saison



Data: ??
Litry: 14
Blg: 7,5

Surowce piwa:

  • Pilzneński 1kg
  • Pszenica 0.4kg
  • Płatki owsiane 0.15kg
  • Karmel 30 - 0.3kg
  • Jęczmień palony 0.05kg

Drożdże: Mangrove Jack's M29 French Saison

Zacieranie liczba ?L:

  • 65°C -60'
  • 76°C -10'

 

Gotowanie :

  • 40' - Summit 11g

Dodatki na cichą:

  • Kwas mlekowy - obstawiam 3ml na litr

Wydajność: ??%
 

Uwagi:

  • Piwo zakwaszone kwasem 80% - baaaardzo pijalne, po to też powstało
  • Co ciekawe, to już druga przygoda z drożdzami MJ - przed tym, była warka nr 3 - weizen na ekstraktach, fermentowany MJ do pszenicy
  • Obie przygody jak narazie bez przypałów - ruszyły znośnie, bez większych problemów
  • Butelkowane w plastikowe pety, po 11 miesiącach mega utlenienie, pachnie miodem, trochę rzeżuchą  
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#8 Sweet Stout



Data: ??
Litry: 6
Blg: 14 (12.6 bez laktozy)

Surowce piwa:

  • Pilzneński 1kg
  • Strzegom czekoladowy jasny 0.2kg
  • Jęczmień palony 0.15kg
  • Płatki owsiane 0.2kg
  • Carahell 0.1kg
  • Laktoza 0.1

Drożdże: s-04

Zacieranie liczba ?L:

  • 64°C - 30'
  • 72°C -30'

 

Gotowanieminut:

  • 60' - Mandarina Bavaria

 

Wydajność: ??%
 

 

Uwagi:

  • Piwo zrobione z myślą o Wrocławskim KPD, oczywiście nie poszło xD
  • W smaku nwm czemu wodniste, za kwaśne, mało treściwe, bardziej jak dry stout
  • Z ciekawostek jedna butelka się zakaziła i pachniała apteką, reszta w normie 
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#9 Chocolate Stout



Data: ??
Litry: 14
Blg: 14

Surowce piwa:

  • Dużo zbędnych słodów, w tym 15% karmelów, od 20 przez 300 do 600

Drożdże: S-04
 

Gotowanie :

  • 60' - Summit 15g
  • 10' - Mandarina bavaria 10g
  • Whirpool -  Mandarina bavaria 25g

Dodatki na cichą:

  • Mandarina bavaria 15g
  • Kakao, wczesniej zaparzone 

Wydajność: ??%
 

 

Uwagi:

  • Pomyłka a nie piwo, kakao zabiło pianę, zrobiło kupę osadu w butelkach
  • Mandarina bavaria jest totalną pomyłką, odradzam szczerze, zalegająca gorycz itp
  • Źle oddzieliłem chmieliny przez co piwo wylatało z butelek
  • Wylana prawie cała warka na przydomowy trawnik 
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#10 RIS

 

 

Data: ??
Litry: 12
Blg: 23,5

Surowce piwa:

  • Pale ale 4.4kg
  • Monach typ I 1.7kg
  • Karmel 600 0.2kg
  • Czekoladowy jasny 0.4kg
  • Melanoidynowy 0.3kg
  • Czekoladowy ciemny 0.35kg
  • Jęczmień palony 0.25kg
  • Bisuit 0.5kg

Drożdże: S-04 Us-05

Zacieranie :

  • 65°C -80

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Challenger 70g
  • 20' - First Gold 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Płatki Bourbon 50g

 

Uwagi:

  • Mocno alkoholowe, lekki rozpuszczalnik, źle poprowadzona fermentacja - bywa
  • Zestaw z TB wzbogacony o biscuit i chmiel
  • Przegazowało się, bo sypałem pierwszy (i ostatni) raz glukozę do butelek, zamiast rozpuszczać ją, czy coś 
  • Duża nauczka na zaś, no i te zdziwienie, że wydajność mniejsza niż 70%
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#11 PIPA


Data: ??
Litry: ??
Blg: ??

Surowce piwa:

  • Znów trochę karmelków, nie wiem na co liczyłem...

Drożdże: Mauribrew Ale
 

 

Gotowanie :

  • 60' - Poszły fantastyczne chmiele jak Chinook Pl czy Cascade Pl co spowodowało niemożliwą zalegającą goryczkę

 

 

Uwagi:

  • Piwo wylane - przegazowało się niesamowicie bardzo, chyba robota drożdzy, które mimo 2 tygodni nie dojadły wszystkiego
  • Nie szkoda mi, bo goryczka była tak paskudna, że szkoda gadać 

 

Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#12 Wysłodziny po RISie


Data: ??
Litry: 11
Blg: 12
 

Drożdże: S-04 US-05

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - 25g Challenger

Uwagi:

  • Przyjemny stout - jeden z lepszych, chociaż mógłby być bardziej palony
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#13 Weizen
 


Data: ??
Litry: 18
Blg: 12

Surowce piwa:

  • Pilzneński 1,5kg
  • Pszeniczny 2,5kg
  • Karmel 30 0.2kg

Drożdże: FM Gwoździe i banany

Zacieranie :

 

  • 46°C -12'
  • 63°C -25'
  • 72°C -40'
  • 78°C -10'

 

Gotowanie minut:

  • 60' - Lubelski 20g
  • 5' - Oktawia 15g

 

 

Uwagi:

  • Piwo smaczne, zadana fiolka bez starteru
  • Mało goździka, wtedy pasowało mi to
  • Zatarte za słodko - zeszło do ~4 jak pamiętam, brakowało wytrawności 
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#14 Brett AIPA


Data: ??
Litry:11
Blg: 14,7

Surowce piwa:

  • Pale ale - 2.22kg
  • Pszeniczny -0.2kg
  • Płatki owsiane -0.3kg
  • Abbey - 0.5kg
  • Karmel 300 -0.1kg

Drożdże: WLP 648

Zacieranie :

  • 67°C - 50
  • 76°C - 10

 

Gotowanie 60 minut:

  • 50' - Summit 10g
  • 5' - Summit Citra Cascade po 10g
  • 0'- Summit Citra Cascade po 10g (hopstand 30 min)

 

Dodatki na cichą:

  • 4 dni - Summit Citra Cascade po 20g

 

Uwagi:

  • Drozdze odzyskane z Alchemika z Profesji - jeszcze nie pasteryzowali
  • Sztos alert, piwo mega dobre, mega pijalne, troche za czesto otwierana pokrywa, poza tym genialne 
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#15 West Coast IPA
 


Data: ??
Litry: 21
Blg: 14,5

Surowce piwa:

  • Pale Ale 2,5kg
  • Pilzneński 3,5kg
  • Pszeniczny 0.3kg
  • Pszenica 0.3kg
  • Płatki ryżowe 0.2kg
  • Płatki owsiane 0.1kg

Drożdże: Mangrove Jacks's M44 US West Coast

Dodatki: Gips 5g, Kwas mlekowy 8ml do zaciernia, środek do klarowania

Zacieranie :

  • 67°C -90
  • 74°C -20

 

Gotowanie minut:

  • 60' - Chinook 13g
  • 20' - Summit 8g, cascade 10g
  • 10' - Mosaic 50g
  • 5' - Citra 70g
  • Na zimno - Mosaic 40g, citra 40g, cascade 10g (4 dni)

 

 

 

Uwagi:

  • Fajne piwo, tylko za dużo - zostało sporo i się utleniło - kolor się zrobił ciemny
  • Aromat i smak przyjemny, nawet po kilku miesiącach
  • Fermentowało bardzo długo - burzliwa około 12 dni - ciągle pracowały, po 14 dniach zlałem
  •  Nagazowanie 2.7 vol, ale było więcej - możliwe że lekko dofermentowało w butelkach
  • Odfermentowanie na poziomie 80%
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#17 Porzeczkowy Imperial Berliner Weisse
 


Data: ??
Litry: 14
Blg: 11

Surowce piwa:

  • Pszeniczny 1kg
  • Pale ale 0.7 kg
  • Pszenica 0.3kg
  • Koncentrat porzeczkowy z TB 1kg

Drożdże: s-33, lactobacillus plantarum (Sanprobi IBS, 5 kapsułek)

Zacieranie :

  • 67°C -60'

 

Gotowanie 15 minut:

  • 15' - Challenger 7g

 

 

Uwagi:

  • Piwo generalnie genialne i pijalne
  • Bakterie rozsypane ja brzeczkę, i od razu z nimi s-33
  • Poziom kwaśności trochę zostawia do życzenia - ale do przeżycia, porzeczki też wniosły swojej kwaśności
  • Nie do końca zgodne z duchem kraftu, ale co tam
  •  Do warki dolana została warka #19
  • Pierwsze piwo w kegu :)
Link to comment
Share on other sites

#18 Xmas ale
 


Data:  09.2018
Litry: 14
Blg: 20

Surowce piwa:

  • Pilzneński 2kg
  • Grodziski 1kg
  • Monach typ II 1.5 kg
  • CastleMalting Kawowy 0.5kg
  • Biscuit 0.5
  • Special X 0.5kg
  • Płatki owsiane 0.3kg
  • Carapils 0.1kg

Drożdże: FM26 Belgijskie Pagórki

Zacieranie :

  • 65°C -70

 

Gotowanie 60 minut:

  • 15' - Goździki 5g, Przyprawa do piernika 40g
  • 10' - Chinook 40g
  • 5' - Mandarina Bavaria 30g

 

Dodatki na cichą:

  • Śliwki suszone 0.5kg
  • Płatki bourbon 30g
  • Przyprawa do piernika 15g

Uwagi:

  • Za dużo palonych słodów, ogólnie ulep, smaczne na swój sposób, trochę mało drożdży zadanych z tego co pamiętam
  • Piwo dostało piękne etykiety, na przyszłość troche mniej paloności i słodów specjalnych - ten grodziski tam ani troche nie pasuje.
  • Mniej chmielu!!!! zdecydowanie mniej.
  • Następne piwo świąteczne zdecydowanie bardziej przemyślę, nie żeby to było złe ;) 
Link to comment
Share on other sites

#19 Porzeczkowy Imperialny Berliner
 


Data: ??
Litry:11
Blg:10

Surowce piwa:

  • Pale ale- 0.5kg
  • Pszeniczny 0.8kg
  • Płatki orkiszowe 0.2kg
  • Koncentrat porzeczkowy 1kg

Drożdże: ---

Zacieranie :

  • 67°C - 60'

 

Gotowanie 15 minut:

  • 15' - challenger 6g

 

 

Uwagi:

  • Piwo dolane do #17, fermentowało w tym piwie. 
Link to comment
Share on other sites

#20 American Wheat
 


Data: ??
Litry:8
Blg:12

Surowce piwa:

  • Pale ale 0.9kg
  • Pszeniczny 1.1kg

Drożdże: Us-05

Zacieranie :

  • 67°C -50'

 

Gotowanie 30 minut:

  • 10' - Amarillo 30g

 

 

Uwagi:

  • Piwo bardzo przyjemne, do powtórzenia, schodzi jak świeże bułeczki - nie za gorzkie, dośc aromatyczne no i gładkie od pszenicy, a co najważniejsze - bardzo proste  
Link to comment
Share on other sites

21 Mango IIPA
 


Data: ??
Litry:14,5
Blg:18,4

Surowce piwa:

  • Pale ale 3.5kg
  • Monach typ II 0.5kg
  • Pszeniczny 0.2
  • Płatki owsiane 0.5kg
  • Carapils 0.2kg
  • Płatki ryżowe 0.3kg
  • Mango pulpa 1,7kg

 

Drożdże: us-05


Zacieranie :

  • 65°C -50'
  • 72°C -10

Gotowanie 60 minut:

  • 50' - Chinook 10g
  • 15' - Centennial 30g
  • 5' - Amarillo 10g, Centennial 30g
  • 0' Centennial 30g, Chinook 5g

 

Dodatki na cichą:

  • Na zimno, summit 50g szyszka, 7 dni

 

Uwagi:

  • Piwo trochę alkoholowe, nie ułożyło się, dziwnie się zaczęło klarować, młode było dobre - tylko zbyt goryczkowe od ilości chmielu - zdecydowanie mniej mniej mniej chmilu!
  •  Niezbyt zgrabna próba powtórzenia pierwszej mango IPY
  • Zacierać wytrawniej
Link to comment
Share on other sites

#21,5 Lambik - program naprawczy
 


Data: ??
Litry:13
Blg: 6

Surowce piwa:

  • Pale ale 1.3kg
  • Płatki orkiszowe 0.4kg



Zacieranie :

  • 67°C -60'

 

Gotowanie 1 minuta

 

 

 

Uwagi:

  • Wszystko jak w #5, wszystko po to, żeby odchmielić tamtego lambika i po to, żeby się zakwasił
  • Piwo stało 1.5 doby w wiadrze, rozsypałem nań 5 kapsułek Sanprobi, kwaśność przyzwoita
Link to comment
Share on other sites

#22 SH Oktawia PA
 


Data: ??
Litry:11
Blg: 12

Surowce piwa:

  • Pale ale 2.3kg
  • Pszeniczny ciemny 0.2kg
  • Carapils 0.15
  • Jęczmień palony 0.03kg

Drożdże: us-05

Zacieranie :

  • 67°C -60'
  • 75°C -10'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 25' - 15g
  • 10' - 25g
  • 5' - 25g, whirlflock 1/3 tab, gips 2g
  • 0' - 25g

 

Dodatki na cichą:

  • Oktawia 60g na 3 dni

 

Uwagi:

  • Piwo bardzo dobre, lekki diacetyl
  • Zbędny jęczmień palony - smak ok, fajna baza pod apki, raczej zacierać w 68 stopniach
  • Chmielu trochę za dużo, dałbym po 5 gram mniej na gotowanie i 40g na cichą max. 
  • Goryczkę to raczej na przyszłość czymś innym niż oktawia, bo zalega trochę...
Link to comment
Share on other sites

#23 Wędzony Scottish Ale
 


Data: ??
Litry:19,5
Blg: 11

Surowce piwa:

  • Simpsons Golden Promise 3.1kg
  • Crystal 150 0.5kg
  • Brown 180 0.1kg
  • Casle Malting Whisky 0,5kg
  • Pszeniczny ciemny 0,1kg
  • Strzegom karmel 600 0,05kg

Drożdże: Us-05

Zacieranie :

  • 70°C -70'

 

Gotowanie 90 minut:

  • 30' - EKG 30g, Challenger 10g

 

 

Uwagi:

  • Miało być słodko, nie gorzko, lekko wędzono, karmelowo
  • Wyszło wodniście, gorzko, wędzono bardzo i troche karmelowo xD
  • Wędzonke symbolicznie, taka ilosc jest za duża, mniej chmielu
  • Odfermentowało do 3.8% alko
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#23.5 Wymrażanka z warki 23
 


Litry: 10->4

 

Uwagi:

  • 10 litrów piwa przelane do kega i wystawione na dwor, na około 8 st. mrozu, została gdzieś połowa z tego co było
  • Dodane płatki dębowe z whisky szkocką
  • Na przyszłość, wymrażać coś raczej mocniejszego
  • GRANATY! Coś zaczęło dojadać :/
  •  
Edited by sasuke5055
Link to comment
Share on other sites

#24 American Wheat
 

 


Data: ??
Litry: 21
Blg: 12

 


Surowce piwa:

  • Pale ale 2.5kg
  • Pszeniczny 2kg
  • Pszenica 0.2kg
  • Pszeniczny ciemny 0.1kg
  • glukoza 0.1kg
  •  

Drożdże: us-05

Zacieranie :

  • 67°C -60'
  • 78°C -2'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 8' - Amarillo 70g

 

 

Uwagi:

  • Piwo dobre, chociaż dałbym ze 2g więcej chmielu, bardzo pijalne, na przyszłość nieco więcej goryczki
  • Wchodzi jak woda, ale zatarł bym w 66 stopniach, żeby zeszło może troszkę niżej
Link to comment
Share on other sites

 

#25 Grapefruit Imp Berliner Weisse
 


Data: ??
Litry: 11
Blg:  10

Surowce piwa:

  • Pszeniczny 0.45kg
  • Pale ale 0.7kg
  • Pszenica 0.3kg
  • Koncentrat Grapefruit 1kg

Drożdże: s-33, lactobacillus plantarum (5 kapsułek sanprobi ibs)

Zacieranie :

  • 67°C -60

Gotowanie 15 minut

 

 

Uwagi:

  • Drożdże dodane dobre po lacto - mocna kwasowość, idelanie zgrywa się z dość sztucznym aromatem grapefruita, który to zaraz uchodzi ;)
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.