Skocz do zawartości

Browar Sesquialtera


Rekomendowane odpowiedzi

#26 SH Enigma PA
 


Data: Grudzień 2018
Litry: 13
Blg: 12,5

Surowce piwa:

  • Pale Ale 2.6kg
  • Pszeniczny 0.4kg
  • Pszeniczny ciemny 0.1kg
  • Carapils 0.15kg

Drożdże: FM52 Amerykański Sen

Zacieranie :

  • 67°C -60'

Gotowanie 90 minut:

  • 15' Columbus 5g, Enigma 15g
  • 3' - Enigma 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Na zimno Enigma 15g (4 dni)

 

Uwagi:

  • Mało chmielu, tak ze 30g więcej by się przydało, aromat ładny, tylko mało intensywny.
  • Lekkie mango, marakuja, ananas może. Do połowy dodane mango, przyjemnie się komponuje.
  • Odfermentowanie 80%
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 ABW
 


Data: Połowa Grudnia 2018
Litry:15
Blg: 23

Surowce piwa:

  • Pale ale 7.5kg
  • Caramel Pale 0.5 kg
  • Caramel aromatic strzegom 0.35kg
  • Pszeniczny ciemny 0.2kg
  • Pszeniczny 0.1kg
  • Dekstrynowy 0.1kg

 

Drożdże: FM52 gęstwa po #26

Zacieranie :

  • 67°C -80'
  • 78°C -10

 

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - Zeus 30g
  • 20' -Amarillo, equinox po 10g
  • 10' -Cascade Amarillo Mosaic

 

Dodatki na cichą:

  • Płatki debowe 60g macerowane w JD
  • 100ml JD przed butelkowaniem

 

Uwagi:

  • Piwo słodkie, licze ze ułozy się w ciągu pół roku/roku/ może kilku lat
  • Za wysoko zacierane no i te drożdże mają za słabą tolerancję chyba :/
  • Zadbać o dobre napowietrzenie brzeczki
  • Aromat fajny, miłe owocowe nuty
  • Nagazowanie w porządku 
  • 9.5% Abv, odfermentowanie 67%
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 "Kompot" Berliner Weisse
 


Data: ??
Litry: 13
Blg: 12,5

Surowce piwa:

  • Pale ale 1.2kg
  • Pszenica 0.7kg
  • Karmel 30 0.2kg
  • Koncentrat porzeczkowy 1kg
  • Owoce - wiśnie + mieszanka maliny truskawki porzeczki owoce leśne (450+450=0.9kg)

Drożdże: s-33 + Sanprobi Ibs (lacto. plantarum) 5 kapsułek,

Zacieranie :

  • 68°C -60

 

Gotowanie 15 minut

 

Dodatki na cichą:

  • Owoce + Koncentrat

 

Uwagi:

  • Lacto zadane dobe przed drożdżami
  • Piwo piło się jak soczek, alkohol praktycznie niewyczuwalny, aczkolwiek słabo szumiało po nim, trzeba było wypić dużo
  • Zlane do kega 11 litrowego, zniknęło w oba sylwestrowe dni we 2 osoby w sumie
  • Lekko się przegazowywało, pewnie robota wiśni albo innych owoców
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 Stout Owsiany
 


Data: ??
Litry: 14,5
Blg: 16

Surowce piwa:

  • Pale ale 2.8 kg
  • Płatki owsiane 1kg
  • Słód owsiany 0.5kg
  • Pszeniczny czkoladowy 0.25kg
  • Diastatyczny 0.2 kg
  • Caraaroma 0.15kg
  • Jęczmień palony 0.1kg

 

Drożdże: us-05
Zacieranie :

  • 50°C- 5'
  • 63°C - 25
  • 72°C - 25
  • 78°C - 10

 

Gotowanie 75 minut:

  • 60' - Columbus 11g
  • 20' - Syblla 11g, Węglan wapnia 3.5g

 

 

 

Uwagi:

  • Fajne piwo, czekoladowe, kawowe, zrezygnowałbym z przerwy w 50 stopniach
  • Trochę więcej jęczmienia palonego, albo ze 100g słodu czekoladowego jasnego.
  • Piwo ma ładną pianę, bardzo drobną, średnią, ale stabilną. Przyjemne do picia, ale zacieranie zbyt słodkie
  • Jedno z pierwszych od dawna zacierań infuzyjnych - przy jednotemp spadała temperatura + podgrzewanie jest dobrą okazją do przemieszania zacieru, co podnosi wydajność
Edytowane przez Maciej Lewandowicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#30 Light American Ale
 


Data: 01.2019
Litry: 17
Blg: 6,3

Surowce piwa:

  • Pale ale 1kg
  • Dekstrynowy 0.5kg
  • Płatki żytnie 0.4kg
  • Zakwaszający 0.05kg
  • Pszeniczny czekoladowy 0.05kg
  • Karmel 600 0.04kg
  • Sok z ananasa 100% tłoczony, 1kg

Drożdże: Danstar - Nottingham

Zacieranie :

  • 76°C -45
  • 85°C -5

 

Gotowanie 15 minut:

  • 15' - Zeus 5g, Mosaic 10g
  • 0' - Citra 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Na zimno Citra, Cascade Mosaic po 10g, na 4 dni

 

Uwagi:

  • Odfermentowało do około 2%alk, raczej nie więcej
  • Sok z ananasa uratował to piwo przed wylaniem
  • Dużo mniej ibu, mniej chmielu ogólnie, nie aż tyle na tak niski ekstrakt i alkohol
  • Wyrzucić tego Zeusa, citre przesunąć raczej na 5 minut
  • Piwo sie pije dobrze, goryczka już aż tak nie zalega, czeka w kegu na ciepłe dni
  • Karmel 600 i pszeniczny czkoladowy to jakaś pomyłka, piwo jest mętne, przez co kojarzy sie z błotem a nie, bursztynowym piwem :)
Edytowane przez Maciej Lewandowicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#31 Dubbel

w kooperacji z browarem Lchtus
 


Data: ??
Litry: 20
Blg: 16,6

Surowce piwa:

  • Castle 6-rzędowy pizneński 3.5kg
  • Strzegom Monach typ II 1.5kg
  • Abbey 0.5kg
  • Pale ale 0.35
  • Special B 0.115 kg
  • Cukier kandyzowany ciemny 0.3 kg

Drożdże: Wyeast - Belgian Wit

Zacieranie :

  • 63°C -35
  • 72°C -20

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - EKG 25g
  • 20' - EKG 25g

 

Dodatki na cichą:

  • Wyciąg z diacetylu

 

Uwagi:

  • W piwie wyszedł niesamowity aldehyd, najpewniej przez dodatek cukru kandyzowanego przed tym jak drożdże się namnożyły, przez co zaczęły smrodzić w wiadrze
  • Piwo leży w kegu i czeka na lepsze czasy
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#32 Bohemian Pilsner
 


Data: ??
Litry: 25
Blg: 13

Surowce piwa:

  • Pilzneński 4.5kg
  • Monach I 0.5kg
  • Karmel 30 0.2kg
  • Zakwaszający 0.15kg
  • Dekstrynowy 0.2kg
  • Melanoidynowy 0.11kg

Drożdże: MJ M84 Bohemian Lager i Danstar Nottingham

Zacieranie :

  • 63°C -25
  • 72°C -30

 

Gotowanie 90 minut:

  • 90' - Premiant 45g
  • 20' - Saaz 20g
  • 10' - Saaz 30g

 

 

Uwagi:

  • Piwo przyzwoite, chociaż dość owocowe (wersja lager)
  • Wersja ale fermentowana koło 16 stopni, ale estrowa i tak, wiecej sie na te grzyby nie zdecyduję
  • Oczekiwania byly większe, ale no cóż, pierwsze koty za płoty, następnym razem trzeba poczekać na lepsze warunki fermentacji i trzymać piwo niżej niż się wydaje że trzeba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#33 Weizen
 


Data: ??
Litry: 17,5
Blg: 12,4

Surowce piwa:

  • Pszeniczny 2kg
  • Pilzneński 0.8kg
  • Carahell 0.2kg
  • Melanoidynowy 0.15kg
  • Zakwaszający 0.05kg
  •  

Drożdże: FM41 Gwoździe i banany

Zacieranie :

  • 44°C - 20'
  • 63°C -40'
  • 72°C -20'
  • 78°C -10'

 

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Iunga 5g
  • 5' -Citra 5g

 

Uwagi:

  • Piwo bardzo dobre, lekko wytrawne. Balans bardzo dobry - najlepszy weizen jak dotąd
  • Filtracja troche jak krewe z nosa, na szczescie TB wprowadził do sprzedaży łuskę ryżową, więc powinno w przyszłości być łatwiej
  • Pierwsza przerwa w 44 st - tylko słód pszeniczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 Porter Bałycki
 


Data: ??
Litry: 20
Blg: 21

Surowce piwa:

  • Monachijski I 5kg
  • Wiedeński 2kg
  • Caraaroma 0.3kg
  • Caramel Aromatic (strzegom) 0.25kg
  • Carafa II specal 0.25kg
  • Crystal 160 0.2kg
  • Pszeniczny czekoladowy 0.1kg

Drożdże: MJ M84 Bohemian Lager

Zacieranie :

 

  • 55°C -5'
  • 63°C - 30'
  • 72°C - 40'

 

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - Iunga 35g
  • 30' - Sybilla 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Do połowy warki dodana Suska w ilości 125 gram z 25g płatków amerykańskich średnio opiekanych

 

Uwagi:

  • Zacierane trochę za wysoko
  • Aromat bardzo przyjemny, piwo świetne w smaku ledwo po kilku tygodniach
  • Wersja z Suską lezy w piwnicy, liczę że poleży tak 2-3 miesiące
  • Piwo eksperymentalnie napowietrzone w 5 dni fermentacji - jakichś wad w związku z tym nie widzę, więc czemu nie?
  • połowę płatków i połowę suski (03.06)
  • 03.06 - zabutelkowane kolo 9 litrów w 0.33, 55g glukozy 
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Turbo Kriek
 


Data: ??
Litry: 11
Blg: 15

Surowce piwa:

  • PIls 1.2kg
  • Pszenica 0.5kg
  • Płatki owsiane 0.1kg
  • Melanoidynowy 0.1kg
  • Koncentrat wiśniowy 1kg

Drożdże: WLP 648

Zacieranie :

  • 68°C - 60

 

Gotowanie 30 minut:

  • 30' - Iunga 4g

 

Dodatki na cichą:

  • Wiśnie 900g (chyba)
  • Kwas mlekowy 17ml

 

Uwagi:

  • Cosik rozpuszczalnik - charakter bretów bardzo słaby, moze z czasem wyskoczy
  • Podejrzewam, że przypałętały się jakieś sacch. i stąd ten rozpuszczalnik - bo fermentowalem w okolo 22-23 stopniach
  • Piwo dobre, ale raczej schłodzone, daję mu czas, niech dojrzeje
  • Ostatnie kilka butelek wylane w sierpniu 19, lekko przegazowane, bardzo mocny alko, perfumy w smaku :/
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 NEIPA 
 


Data: ??
Litry: 12
Blg: 16,5

Surowce piwa:

  • Pils 3kg
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Płatki owsiane 0.4kg
  • Płatki jęczmienne 0.4kg
  • Płatki pszenne 0.4kg
  • cukier 0.1kg

Drożdże: s-33

Zacieranie :

  • 66°C - 55'

 

Gotowanie 90 minut:

  • Whirpool 25minut, Simcoe, Sabro po 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Simcoe 30g na burzliwą
  • Sabro 30g, simcoe 50g, equinox 10g na cichą

 

Uwagi:

  • Piwo zeszło do 6blg, s-33 dały ciała, dodana amylaza,
  • Dodatkowo uciekła temperatura i piwo jest mega alkoholowe + za wysoki ekstrakt, zdecydowanie na minus
  • Piwo w kegu, ale w planach zaraz druga neipa na wlp644 i wtedy wywale tamto, chyba ze sie cudownie ułoży,  to zdobędę butelki
  • Kanał!
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Grooodziskie
 


Data: ??
Litry: 15
Blg: 7,8

Surowce piwa:

  • Pszeniczny Grodziski viking 1.9kg
  • Carapils 0.15kg

Drożdże: FM 602 - farmhousy do piw dymionych

Zacieranie :

  • 66°C -50'
  • 72°C -5'

 

Gotowanie 30 minut:

  • 30' - Iunga 3g 
  • 10'- Oktawia 10g, Citra 12g

 

Uwagi:

  • Czuć wędzonke, piwo dość klarowne, ale klarowane dodatkowo żelatyną, jest okej
  • Smak - wędzonka + lekkie cytrusy i owoce z chmieli, piwo przyjemne
  • Poczekam jak dojrzeje i się nagazuje od końca - raczej z zamysłem na lato ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 Lambic v2
 


Data: Marzec 2019
Litry: 16
Blg: 13

Surowce piwa:

  • Pale ale 2.2kg
  • Pils 0.2kg
  • Pszenica 0.5kg
  • Mąka pszenna 0.25kg
  • Płatki owsiane 0.3kg

Drożdże: Blend Lambika v1 czyli - s-33, Wyeast Lambic Blend, wlp 648, lactobacillus plantarum oraz dodatkowo TYB Melange sour blend

Zacieranie :

  • 67°C -30'
  • 72°C -15'

 

Gotowanie 15 minut:

  • 15' - nic
  • 5' - też nic!

 

Dodatki na cichą:

  • 20g Płatków dębowych whiskey
  • ???

 

Uwagi:

  • Piwo dolane do 5-6 litrów starego (11mies) lambika - czekamy, cierpliwie, co z tego będzie.
  • Plany raczej owocowe, ale tez spróbuję uzyskać kilka butelek czystego lambika
  • 9.04 pojawiła sie piękna błona, jestem az ciekaw jak gruba jest w stanie sie wytworzyć
  • 01.07 piwo zachowuje sie ciekawie, dziczeje ogólnie rzecz biorąc i to dośc szybko - zastanawiam się czy nie próbowac np zlać go już po pół roku 10 litrów, resztę do innego baniaczka na leżak, pozostałe zaś drożdże ponownie zalać :)
  • 10.07 rozlane do: dama 5l wersja czysta, dama 5 l wersja z dodatkiem gestwy flandersowej, 10 litrów na razie czyste, z zamysłem wlania tam koncentratu z porzeczki
  • W baniaku zostaly 2-3 litry i gestwa na ktora planuje wlać jakąś 12 blg przefermentowana ardenami, zacierana w 72 stopniach
  • 9.09 wersje 5 litrowe z biofilmem w piwnicy, wersja z porzeczką daje stajnia na kilometr, co cieszy. Przy koncentracie dorzucilem gęstwy Belgow, moze one narobily tych fenoli, ktore bretty potem chetnie przerobily. Piwo ma pol roku, zabutelkuje kilka butelek, a reszta bedzie sie ukladac dalej, planuje przelać do 5 litrowych dam, których ostatnio mi sie nazbieralo kilka :)
  • 4.10 rozleje wersje porzeczowa 5 litrow do damy a reszte do butelek
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Pale Ale
Piwo zwykłe xD


Data: ??
Litry: 19
Blg: 13,3

Surowce piwa:

  • Pale ale 2.8kg
  • Pils 1.4kg
  • Monachijski tup II 0.5kg
  • Carapils 0.2kg
  • Płatki owsiane 0.1kg
  • Płatki jęczmienne 0.1kg
  • Grodziski pszeniczny 0.1kg
  • Nadsprzątynian magazynianu - 1g

Drożdże: S-04

Zacieranie :

  • 67°C -50'
  • 74°C -20'

 

Gotowanie 90 minut:

  • 55' - Iunga 20g
  • 10' Oktawia 35g
  • 5' - Amarillo 8g, Cascade 17g, Chinook 10g

 

Dodatki na cichą:

  • Galaxy 20g (2 dni)

 

Uwagi:

  • Fermentowane dość wysoko - do 20 stopni, chęć uzyskania fajnych estrów, ale jak na razie to piwo jest dość jabłkowe - trochę myślę, że to Oktawia a trochę po prostu aromat młodego piwa na s-04
  • Trafiło do kega, leży i się układa
  • Uwarzone z myślą o zwykłych pijaczach piwa - do wypicia na majówkowym grillu
  • Zniknęło w połowie imprezy, jedyny mankament to estry i kac rano :/
  •  
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 Belgian Blond
 


Data: 29.03.2019
Litry: 11
Blg: 15,5

Surowce piwa:

  • Pilzneński Belgia 3kg
  • Monach typ II 0.15kg
  • Abeey 0.15kg
  • Pszeniczny 0.15kg
  • Carapils 0.05kg
  • Cukier kandyzowany 0.2kg (połowa dodana do gotowania, połowa w 3 dzień fermentacji)

Drożdże: Mangorve Jacks's M47 Belgian Abbey

Zacieranie :

  • 52°C -5'
  • 64°C - 35'
  • 72°C - 20'

 

Gotowanie 75 minut:

  • 60' - EKG 13g
  • 25' -EKG 20g

Fermentacja:

  • 18,5 - 1 dzień
  • 19,5 - 2 dzień
  • 20,5 - 3 dzień
  • 21.5 - 4 dzień (już praktycznie koniec fermentacji)
  • 22.5 - 5 dzień
  • 21.5 - 6 dzień
  • Temp pokojowa 19-20 cicha (około tygodnia, lub 2)

 

15,5blg -> 2.7blg

 

Uwagi:

  • Piwo uwarzone z zamiarem puszczenia na Wrocławski KPD 2019 - raczej ostatni dzwonek, żeby piwo sie mogło z godnością ułożyć w butelkach
  • Chlorek wapnia 0.5 g i NaCl 0.2g do gotowania
  • 9.04 Odfermentowanie ~83%  7.2% Abv

 

Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 NEIPA v2
 


Data: 29.04.2019
Litry: 13.5
Blg: 15

Surowce piwa:

  • Pilzneński 2.5kg
  • Abbey 0.2kg
  • Pszeniczny 0.2kg
  • Płatki owsiane 0.2kg
  • Płatki jęczmienne 0.2kg
  • Pszenica 0.2kg

Drożdże: WLP 644 Saccharomyces brux like

Zacieranie :

  • 66-64°C -60'

Gotowanie 60 minut:

  • Flame out - do schłodzenia brzeczki - Citra, Sabro po 20g

Fermentacja:

 

  • Pierwsza doba (zadanie drożdży koło 16 i cała noc) 23 stopnie
  • 2 dzień 24 
  • 3 dzień 24.5
  • 4 dzień 25
  • 5 dzień 25.5

 

15blg -> 2.9blg

 

Dodatki na cichą:

  • Sabro 20g na burzliwą (w 2 dniu)
  • Na zimno 2 dni - Citra 30g, Sabro 60g

 

Uwagi:

  • Nauczony poprzednią neipą zadbałem o dobre drożdże
  • 9.04 Odfermentowało ~81%
  • 10.04 przelane na cichą
  • 11.04 ~13:00 chmielenie na zimno (do około 13.04, potem cold crush i do kega)
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 West Coast IPA
 


Data:  11.04.19
Litry: 11
Blg: 16

Surowce piwa:

  • Pale ale 1kg
  • Pilzneński 2.4kg
  • Pszeniczny ciemny 0.3kg

Drożdże: FM54

Zacieranie :

  • 66°C -60'

 

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Iunga 10g 
  • 15' - 15g Galaxy, 10g Chinook
  • 5' - 20g Galaxy, 10g Chinook, 15g Citra
  • 0' - 15g Galaxy, 10g Chinook

 

Dodatki na cichą:

  • 30g Galaxy, 20g Chinook, 15g Citra

 

Uwagi:

  • Woda oaza z biedry, 1.5g gipsu i 0.5g soli do gotowania
  • Fermentowane 16-18 stopni na pasie grzewczym
  • Po gotowaniu dość cebulkowy aromat, może się ułoży xD
  • Chmielone na zimno 3 doby+ cold crush doba i do butelek, 67g glukozy na 11l
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Flanders Red
 


Data: 25.04.19
Litry: 14
Blg: 16,6

Surowce piwa:

  • MEP Pale ale 2,75kg
  • Strzegom Monach II 1kg
  • Płatki owsiane 0.4kg
  • SpecialB 0.3kg
  • Caramel Aromatic Strzegom 0.15kg
  • Abbey 0.15kg

Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare Belgian Sour Blend

Zacieranie :

  • 68°C - 40'

 

Gotowanie 45 minut:

  • 20' - Iunga 5g

 

Dodatki na cichą:

  • Płatki średnio opiekane Francuskie 50g

Uwagi:

  • Fermentacja w balonie - chyba z okapu nakapało tłuszczu? I piana będzie średnia... Ale i tak po pół roku piany powalającej by nie było, więc bez większego przejmowania się z mojej strony.
  • Barwa ładna, aromat też, nadzieje duże
  • 9.09 ładny biofilm. Pachnie slodowo. Czuć monachijski i special b baaardzo wyraźnie
  • 22.11 zlane znad osadu i zuruck do balonu, w aromacie mocno dąb, kwaśność mogłaby być silniejsza, zlewając dosypałem 2 kapsułki bakterii (l.rahmnoss) może coś zdziałają, piwo potrzebuje czasu. Wyczuwalne z dębem śliwka i karmelek ładnie się komponują. Mogłoby być minimalnie ciemniejsze.
  • 04.07.20 5 litrów zlane na czysto do damki, reszta (koło 7-8 jakoś) fermentuje z 900g malin
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 RIS
 


Data: 26.04.19
Litry: 15
Blg: 27

Surowce piwa:

  • MEP Pale ale 7.1kg
  • Moanch II 0.35kg
  • Melanoidynowy 0.15kg
  • Abbey 0.5kg
  • SpecialB 0.2kg
  • Czekoladowy jasny 400 0.7kg
  • Jęczmień palony 0.36kg
  • Czekoladowy ciemny 1200 0.35kg
  • Płatki jęczmienne 0.2kg
  • Płatki owsiane 0.4kg
  • Crystal 160 0.1kg

 

Drożdże: FM 54 gęstwa+WLP648 - cicha

Zacieranie :

  • 66°C -60'
  • 78°C -10'

 

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - Amerykańce na 90 IBU

 

Dodatki na cichą:

  • WLP 548

 

Uwagi:

  • Coś opornie idzie drożdżom start, najwyżej pożyczę od kogoś gęstwę US czy coś... 
  • Tu chyba też nakapało tego przeklętego tłuszczu z okapu, chociaż dramatu nie ma i nie będzie - piana w risie po pół roku i tak nie będzie powalająca xD
  • Następnym razem chyba wysłodzę po prostu dłużej, pogotuję 4 godziny i oszczędzę sobie jakichś stoutów - ciężko to wygotować, i tak schodzą 4 godziny na gotowanie 2 piw itd
  • 30.04.19 - dodane 20g polepszacza piany xD może to coś da
  • 11.05.19 - refraktometr pokazuje 17.4 brix co po przeliczeniu daje 9.6blg koncowe i 66.6% odfermentowania
  • Spławik pokazuje zaś 12,8blg czyli 9.7% alko i odfermentowanie 55%
  • Zlane na cichą no i nie wiem co robić. Zdecydowanie niżej zacierać - nawet 64°C na przyszłosc. Myślę o zadaniu brettów?
  • 21.05.19 - dodane bretty WLP648
  • Mój wniosek taki, że przy takim balingu trzeba jednak dużo lepiej napowietrzyć brzeczkę!
  • xx.06.20 - rozlany do butelek
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 (Sour?) Stout z Marakują
 


Data: 26.04,19
Litry: 17
Blg: 12

Wysłodzone resztki z risa
 

Gotowanie 30 minut:

  • 30' - Chinook 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Marakuja pulpa 200ml (27.04.19)
  • Marakuja pulpa ?

 

Uwagi:

  • Może zakwszę wszystko na koniec kwasem mlekowym, dodać marakui i troche ekstraktu ciemnego, bo piwo jest raczej brązowe xD
  • KAAAAAAAAAAANAŁ!
  • Marakuja nie była sterylna, biofilm i ogólne smród, nie dziękuję :)
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Brett APA
 


Data: 21.05.19
Litry: 14
Blg: 12

Surowce piwa:

  • MepAle 2.2kg
  • Monach II 0.35kg
  • Abbey 0.25kg
  • Pszeniczny 0.15kg
  • Pszenica 0.2kg

Drożdże: WLP648 Brettanomyces trois vrai + Bretty od profesji 

Zacieranie :

  • 67-64°C -50
  • 78°C -5

 

Gotowanie 30 minut:

  • 30' - Columbus 10g
  • 5' - Mosaic, Chinook po 20g +3g gipsu

 

Dodatki na cichą:

  • po 30g Mosaic, Hallertau bland, Huel Melon

 

Uwagi:

  • Czas pracy ekstremalnie szybki - około 3 godzin nie licząc chłodzenia i zadania drożdży
  • Fermentacja na pasie grzewczym - sonda od zewnątrz zaizolowana taśmą izolacyjną - planuję 24-25°C
  • 08.06.19 - przelane na cichą, polezy z tydzień/2 tyg i dodam chmiel
  • Zeszła paskudna siarka która sie pojawiła w trakcie fermentacji, aromat przypomina to jak poprzednie piwa na troisach pachniały
  • 26.06 - chmielenie na zimno
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 27.04.2019 o 13:23, sasuke5055 napisał:
  • Tu chyba też nakapało tego przeklętego tłuszczu z okapu, chociaż dramatu nie ma i nie będzie - piana w risie po pół roku i tak nie będzie powalająca xD

Po czym wnosisz, że ten tłuszcz się pojawił? Mówisz o plamach na powierzchni brzeczki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wnoszę po tym, że jak wróciłem do piwa przed chłodzeniem to na pokrywie było z 5-6 kropli tłuszczu, który spadł z okapu (okap jak przetarłem i otworzyłem to się przeraziłem), a piwo było przykryte tylko w połowie :/

Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#47 Berliner Weisse
 


Data: 28.05.19
Litry: 19
Blg: 9

Surowce piwa:

  • MEPAle 1.5kg
  • Pszeniczny heidelberg 0.5kg
  • Pszenica 0.4kg
  • Płatki owsiane 0.35kg
  • carapils 0.25kg

Drożdże: L.Plantarum + L.Rhamnosus + WLP648

Zacieranie :

  • 67°C -60'

 

Gotowanie 0 minut

 

Dodatki na cichą:

  • ???

 

Uwagi:

  • Zakwaszone 12 godzin potem zadane drożdże - piwo nie gotowane, ani przed ani po kwaszeniu - zachowana szczegolna doza higieny, starsan, starsan i starsan
  • Wstępnie zakwaszone do 5 ph
  • Może piwo dostanie owoce, jeszcze nie wiem, jak na razie to zachowuje sie dziwnie
  • Owoce dodane i zlane do butli - ogólnie piwo mało owocowe ale hiper kwaśne, trochę o to chodziło, jednak liczyłem na więcej szczególnie od brzoskwini
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 RIS
 


Data: 29.05.19r
Litry: 15.5
Blg: 23

Końcowe blg: 7

Alkohol: ~10%

Surowce piwa:

  • MEPAle 4kg
  • Czekoladowy pszeniczny 0.1kg
  • Czkoladowy jasny 0.3kg
  • Caramel Aromatic (strzegom 180) 0.1kg
  • Jęczmień palony 0.05kg
  • Monachijski typ II 0.45kg
  • Abbey 0.25kg
  • Czekoladowy ciemny 0.5kg
  • Płatki owsiane 0.5kg
  • Ekstrakt barwiący 0.02kg
  • cukier brązowy 0.14kg

Drożdże: Us-05- 2x11.5g

Zacieranie :

  • 64°C -55'
  • 72°C -15'

 

Gotowanie 120 minut:

  • 60' -  Colmbus 20g, Sybilla 40g
  • 20' - Sybilla 20g, EKG 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Płatki dębowe opiekane średni (Francja) macerowane miesiąc w JD (w planach)

 

Uwagi:

  • Fermentowane w 15-16 stopniach otoczenia, 2 wiadra po 7.5 litra (leroy)
  • Sprzątanie magazynu!
  • 08.06 przelane 2 wiaderka do jednego 34 litrowego z drożdżami i całmym osadem. Najlepszy pomysł to to nie jest ale trudno. Piwo koło 9blg, więc nieźle, aromat - zielone jabłko! Daję mu czas, przynajmniej jeszcze 2 tygodnie, potem cicha i płatki dębowe
  • 10.06, jednak dość dobry pomysł, piwo zaczeło od razu wyraźnie pracować, może troche tego powietrza było potrzebne? Zobaczymy, licze na blg końcowe w okolicach 6, przynajmniej 8
  • Koniec czerwca - dodane płatki i do piwnicy na miesiąc, może dwa
  • 03.07 zakażenie(?) Jakby lekki biofilm, nie wiem skąd, podejrzewam zle odkazony hopspider, no jedyna opcja. Trudno, 2 dzikie risy xD, zobaczę jak sie bedzie zachowywało blg, wyciągnę platki i pomyslimy
  • Wniosek na dziś taki, że trzeba wywalic brety i sprzęt dobrze wyczyścić starsanem!
  • 2.08 zlane na cichą, biofilm był, ale nie pachnie i nie smakuje źle, czuję że bedzie z tego bardzo dobre piwo
  • 14.08 zabutelkowane, nagazowanie 1.45, aromat przyjemny, jednak trochę palących alkoholi - musi się wyleżeć 
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.