sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #26 SH Enigma PA Data: Grudzień 2018Litry: 13Blg: 12,5Surowce piwa: Pale Ale 2.6kg Pszeniczny 0.4kg Pszeniczny ciemny 0.1kg Carapils 0.15kg Drożdże: FM52 Amerykański SenZacieranie : 67°C -60' Gotowanie 90 minut: 15' Columbus 5g, Enigma 15g 3' - Enigma 20g Dodatki na cichą: Na zimno Enigma 15g (4 dni) Uwagi: Mało chmielu, tak ze 30g więcej by się przydało, aromat ładny, tylko mało intensywny. Lekkie mango, marakuja, ananas może. Do połowy dodane mango, przyjemnie się komponuje. Odfermentowanie 80% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #27 ABW Data: Połowa Grudnia 2018Litry:15Blg: 23Surowce piwa: Pale ale 7.5kg Caramel Pale 0.5 kg Caramel aromatic strzegom 0.35kg Pszeniczny ciemny 0.2kg Pszeniczny 0.1kg Dekstrynowy 0.1kg Drożdże: FM52 gęstwa po #26Zacieranie : 67°C -80' 78°C -10 Gotowanie 120 minut: 60' - Zeus 30g 20' -Amarillo, equinox po 10g 10' -Cascade Amarillo Mosaic Dodatki na cichą: Płatki debowe 60g macerowane w JD 100ml JD przed butelkowaniem Uwagi: Piwo słodkie, licze ze ułozy się w ciągu pół roku/roku/ może kilku lat Za wysoko zacierane no i te drożdże mają za słabą tolerancję chyba Zadbać o dobre napowietrzenie brzeczki Aromat fajny, miłe owocowe nuty Nagazowanie w porządku 9.5% Abv, odfermentowanie 67% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 #28 "Kompot" Berliner Weisse Data: ??Litry: 13Blg: 12,5Surowce piwa: Pale ale 1.2kg Pszenica 0.7kg Karmel 30 0.2kg Koncentrat porzeczkowy 1kg Owoce - wiśnie + mieszanka maliny truskawki porzeczki owoce leśne (450+450=0.9kg) Drożdże: s-33 + Sanprobi Ibs (lacto. plantarum) 5 kapsułek,Zacieranie : 68°C -60 Gotowanie 15 minut Dodatki na cichą: Owoce + Koncentrat Uwagi: Lacto zadane dobe przed drożdżami Piwo piło się jak soczek, alkohol praktycznie niewyczuwalny, aczkolwiek słabo szumiało po nim, trzeba było wypić dużo Zlane do kega 11 litrowego, zniknęło w oba sylwestrowe dni we 2 osoby w sumie Lekko się przegazowywało, pewnie robota wiśni albo innych owoców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #29 Stout Owsiany Data: ??Litry: 14,5Blg: 16Surowce piwa: Pale ale 2.8 kg Płatki owsiane 1kg Słód owsiany 0.5kg Pszeniczny czkoladowy 0.25kg Diastatyczny 0.2 kg Caraaroma 0.15kg Jęczmień palony 0.1kg Drożdże: us-05Zacieranie : 50°C- 5' 63°C - 25 72°C - 25 78°C - 10 Gotowanie 75 minut: 60' - Columbus 11g 20' - Syblla 11g, Węglan wapnia 3.5g Uwagi: Fajne piwo, czekoladowe, kawowe, zrezygnowałbym z przerwy w 50 stopniach Trochę więcej jęczmienia palonego, albo ze 100g słodu czekoladowego jasnego. Piwo ma ładną pianę, bardzo drobną, średnią, ale stabilną. Przyjemne do picia, ale zacieranie zbyt słodkie Jedno z pierwszych od dawna zacierań infuzyjnych - przy jednotemp spadała temperatura + podgrzewanie jest dobrą okazją do przemieszania zacieru, co podnosi wydajność Edytowane 26 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) #30 Light American Ale Data: 01.2019Litry: 17Blg: 6,3Surowce piwa: Pale ale 1kg Dekstrynowy 0.5kg Płatki żytnie 0.4kg Zakwaszający 0.05kg Pszeniczny czekoladowy 0.05kg Karmel 600 0.04kg Sok z ananasa 100% tłoczony, 1kg Drożdże: Danstar - NottinghamZacieranie : 76°C -45 85°C -5 Gotowanie 15 minut: 15' - Zeus 5g, Mosaic 10g 0' - Citra 20g Dodatki na cichą: Na zimno Citra, Cascade Mosaic po 10g, na 4 dni Uwagi: Odfermentowało do około 2%alk, raczej nie więcej Sok z ananasa uratował to piwo przed wylaniem Dużo mniej ibu, mniej chmielu ogólnie, nie aż tyle na tak niski ekstrakt i alkohol Wyrzucić tego Zeusa, citre przesunąć raczej na 5 minut Piwo sie pije dobrze, goryczka już aż tak nie zalega, czeka w kegu na ciepłe dni Karmel 600 i pszeniczny czkoladowy to jakaś pomyłka, piwo jest mętne, przez co kojarzy sie z błotem a nie, bursztynowym piwem Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciej Lewandowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) #31 Dubbel w kooperacji z browarem Lchtus Data: ??Litry: 20Blg: 16,6Surowce piwa: Castle 6-rzędowy pizneński 3.5kg Strzegom Monach typ II 1.5kg Abbey 0.5kg Pale ale 0.35 Special B 0.115 kg Cukier kandyzowany ciemny 0.3 kg Drożdże: Wyeast - Belgian WitZacieranie : 63°C -35 72°C -20 Gotowanie 60 minut: 60' - EKG 25g 20' - EKG 25g Dodatki na cichą: Wyciąg z diacetylu Uwagi: W piwie wyszedł niesamowity aldehyd, najpewniej przez dodatek cukru kandyzowanego przed tym jak drożdże się namnożyły, przez co zaczęły smrodzić w wiadrze Piwo leży w kegu i czeka na lepsze czasy Edytowane 7 Lutego 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 #32 Bohemian Pilsner Data: ??Litry: 25Blg: 13Surowce piwa: Pilzneński 4.5kg Monach I 0.5kg Karmel 30 0.2kg Zakwaszający 0.15kg Dekstrynowy 0.2kg Melanoidynowy 0.11kg Drożdże: MJ M84 Bohemian Lager i Danstar NottinghamZacieranie : 63°C -25 72°C -30 Gotowanie 90 minut: 90' - Premiant 45g 20' - Saaz 20g 10' - Saaz 30g Uwagi: Piwo przyzwoite, chociaż dość owocowe (wersja lager) Wersja ale fermentowana koło 16 stopni, ale estrowa i tak, wiecej sie na te grzyby nie zdecyduję Oczekiwania byly większe, ale no cóż, pierwsze koty za płoty, następnym razem trzeba poczekać na lepsze warunki fermentacji i trzymać piwo niżej niż się wydaje że trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 #33 Weizen Data: ??Litry: 17,5Blg: 12,4Surowce piwa: Pszeniczny 2kg Pilzneński 0.8kg Carahell 0.2kg Melanoidynowy 0.15kg Zakwaszający 0.05kg Drożdże: FM41 Gwoździe i bananyZacieranie : 44°C - 20' 63°C -40' 72°C -20' 78°C -10' Gotowanie 90 minut: 60' - Iunga 5g 5' -Citra 5g Uwagi: Piwo bardzo dobre, lekko wytrawne. Balans bardzo dobry - najlepszy weizen jak dotąd Filtracja troche jak krewe z nosa, na szczescie TB wprowadził do sprzedaży łuskę ryżową, więc powinno w przyszłości być łatwiej Pierwsza przerwa w 44 st - tylko słód pszeniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) #34 Porter Bałycki Data: ??Litry: 20Blg: 21Surowce piwa: Monachijski I 5kg Wiedeński 2kg Caraaroma 0.3kg Caramel Aromatic (strzegom) 0.25kg Carafa II specal 0.25kg Crystal 160 0.2kg Pszeniczny czekoladowy 0.1kg Drożdże: MJ M84 Bohemian LagerZacieranie : 55°C -5' 63°C - 30' 72°C - 40' Gotowanie 120 minut: 60' - Iunga 35g 30' - Sybilla 20g Dodatki na cichą: Do połowy warki dodana Suska w ilości 125 gram z 25g płatków amerykańskich średnio opiekanych Uwagi: Zacierane trochę za wysoko Aromat bardzo przyjemny, piwo świetne w smaku ledwo po kilku tygodniach Wersja z Suską lezy w piwnicy, liczę że poleży tak 2-3 miesiące Piwo eksperymentalnie napowietrzone w 5 dni fermentacji - jakichś wad w związku z tym nie widzę, więc czemu nie? połowę płatków i połowę suski (03.06) 03.06 - zabutelkowane kolo 9 litrów w 0.33, 55g glukozy Edytowane 3 Czerwca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) #35 Turbo Kriek Data: ??Litry: 11Blg: 15Surowce piwa: PIls 1.2kg Pszenica 0.5kg Płatki owsiane 0.1kg Melanoidynowy 0.1kg Koncentrat wiśniowy 1kg Drożdże: WLP 648Zacieranie : 68°C - 60 Gotowanie 30 minut: 30' - Iunga 4g Dodatki na cichą: Wiśnie 900g (chyba) Kwas mlekowy 17ml Uwagi: Cosik rozpuszczalnik - charakter bretów bardzo słaby, moze z czasem wyskoczy Podejrzewam, że przypałętały się jakieś sacch. i stąd ten rozpuszczalnik - bo fermentowalem w okolo 22-23 stopniach Piwo dobre, ale raczej schłodzone, daję mu czas, niech dojrzeje Ostatnie kilka butelek wylane w sierpniu 19, lekko przegazowane, bardzo mocny alko, perfumy w smaku Edytowane 8 Września 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) #36 NEIPA Data: ??Litry: 12Blg: 16,5Surowce piwa: Pils 3kg Pszeniczny 0,5kg Płatki owsiane 0.4kg Płatki jęczmienne 0.4kg Płatki pszenne 0.4kg cukier 0.1kg Drożdże: s-33Zacieranie : 66°C - 55' Gotowanie 90 minut: Whirpool 25minut, Simcoe, Sabro po 20g Dodatki na cichą: Simcoe 30g na burzliwą Sabro 30g, simcoe 50g, equinox 10g na cichą Uwagi: Piwo zeszło do 6blg, s-33 dały ciała, dodana amylaza, Dodatkowo uciekła temperatura i piwo jest mega alkoholowe + za wysoki ekstrakt, zdecydowanie na minus Piwo w kegu, ale w planach zaraz druga neipa na wlp644 i wtedy wywale tamto, chyba ze sie cudownie ułoży, to zdobędę butelki Kanał! Edytowane 11 Czerwca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #37 Grooodziskie Data: ??Litry: 15Blg: 7,8Surowce piwa: Pszeniczny Grodziski viking 1.9kg Carapils 0.15kg Drożdże: FM 602 - farmhousy do piw dymionychZacieranie : 66°C -50' 72°C -5' Gotowanie 30 minut: 30' - Iunga 3g 10'- Oktawia 10g, Citra 12g Uwagi: Czuć wędzonke, piwo dość klarowne, ale klarowane dodatkowo żelatyną, jest okej Smak - wędzonka + lekkie cytrusy i owoce z chmieli, piwo przyjemne Poczekam jak dojrzeje i się nagazuje od końca - raczej z zamysłem na lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) #38 Lambic v2 Data: Marzec 2019Litry: 16Blg: 13Surowce piwa: Pale ale 2.2kg Pils 0.2kg Pszenica 0.5kg Mąka pszenna 0.25kg Płatki owsiane 0.3kg Drożdże: Blend Lambika v1 czyli - s-33, Wyeast Lambic Blend, wlp 648, lactobacillus plantarum oraz dodatkowo TYB Melange sour blendZacieranie : 67°C -30' 72°C -15' Gotowanie 15 minut: 15' - nic 5' - też nic! Dodatki na cichą: 20g Płatków dębowych whiskey ??? Uwagi: Piwo dolane do 5-6 litrów starego (11mies) lambika - czekamy, cierpliwie, co z tego będzie. Plany raczej owocowe, ale tez spróbuję uzyskać kilka butelek czystego lambika 9.04 pojawiła sie piękna błona, jestem az ciekaw jak gruba jest w stanie sie wytworzyć 01.07 piwo zachowuje sie ciekawie, dziczeje ogólnie rzecz biorąc i to dośc szybko - zastanawiam się czy nie próbowac np zlać go już po pół roku 10 litrów, resztę do innego baniaczka na leżak, pozostałe zaś drożdże ponownie zalać 10.07 rozlane do: dama 5l wersja czysta, dama 5 l wersja z dodatkiem gestwy flandersowej, 10 litrów na razie czyste, z zamysłem wlania tam koncentratu z porzeczki W baniaku zostaly 2-3 litry i gestwa na ktora planuje wlać jakąś 12 blg przefermentowana ardenami, zacierana w 72 stopniach 9.09 wersje 5 litrowe z biofilmem w piwnicy, wersja z porzeczką daje stajnia na kilometr, co cieszy. Przy koncentracie dorzucilem gęstwy Belgow, moze one narobily tych fenoli, ktore bretty potem chetnie przerobily. Piwo ma pol roku, zabutelkuje kilka butelek, a reszta bedzie sie ukladac dalej, planuje przelać do 5 litrowych dam, których ostatnio mi sie nazbieralo kilka 4.10 rozleje wersje porzeczowa 5 litrow do damy a reszte do butelek Edytowane 4 Października 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) #39 Pale Ale Piwo zwykłe xD Data: ??Litry: 19Blg: 13,3Surowce piwa: Pale ale 2.8kg Pils 1.4kg Monachijski tup II 0.5kg Carapils 0.2kg Płatki owsiane 0.1kg Płatki jęczmienne 0.1kg Grodziski pszeniczny 0.1kg Nadsprzątynian magazynianu - 1g Drożdże: S-04Zacieranie : 67°C -50' 74°C -20' Gotowanie 90 minut: 55' - Iunga 20g 10' Oktawia 35g 5' - Amarillo 8g, Cascade 17g, Chinook 10g Dodatki na cichą: Galaxy 20g (2 dni) Uwagi: Fermentowane dość wysoko - do 20 stopni, chęć uzyskania fajnych estrów, ale jak na razie to piwo jest dość jabłkowe - trochę myślę, że to Oktawia a trochę po prostu aromat młodego piwa na s-04 Trafiło do kega, leży i się układa Uwarzone z myślą o zwykłych pijaczach piwa - do wypicia na majówkowym grillu Zniknęło w połowie imprezy, jedyny mankament to estry i kac rano Edytowane 1 Lipca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) #40 Belgian Blond Data: 29.03.2019Litry: 11Blg: 15,5Surowce piwa: Pilzneński Belgia 3kg Monach typ II 0.15kg Abeey 0.15kg Pszeniczny 0.15kg Carapils 0.05kg Cukier kandyzowany 0.2kg (połowa dodana do gotowania, połowa w 3 dzień fermentacji) Drożdże: Mangorve Jacks's M47 Belgian AbbeyZacieranie : 52°C -5' 64°C - 35' 72°C - 20' Gotowanie 75 minut: 60' - EKG 13g 25' -EKG 20g Fermentacja: 18,5 - 1 dzień 19,5 - 2 dzień 20,5 - 3 dzień 21.5 - 4 dzień (już praktycznie koniec fermentacji) 22.5 - 5 dzień 21.5 - 6 dzień Temp pokojowa 19-20 cicha (około tygodnia, lub 2) 15,5blg -> 2.7blg Uwagi: Piwo uwarzone z zamiarem puszczenia na Wrocławski KPD 2019 - raczej ostatni dzwonek, żeby piwo sie mogło z godnością ułożyć w butelkach Chlorek wapnia 0.5 g i NaCl 0.2g do gotowania 9.04 Odfermentowanie ~83% 7.2% Abv Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) #41 NEIPA v2 Data: 29.04.2019Litry: 13.5Blg: 15Surowce piwa: Pilzneński 2.5kg Abbey 0.2kg Pszeniczny 0.2kg Płatki owsiane 0.2kg Płatki jęczmienne 0.2kg Pszenica 0.2kg Drożdże: WLP 644 Saccharomyces brux likeZacieranie : 66-64°C -60' Gotowanie 60 minut: Flame out - do schłodzenia brzeczki - Citra, Sabro po 20g Fermentacja: Pierwsza doba (zadanie drożdży koło 16 i cała noc) 23 stopnie 2 dzień 24 3 dzień 24.5 4 dzień 25 5 dzień 25.5 15blg -> 2.9blg Dodatki na cichą: Sabro 20g na burzliwą (w 2 dniu) Na zimno 2 dni - Citra 30g, Sabro 60g Uwagi: Nauczony poprzednią neipą zadbałem o dobre drożdże 9.04 Odfermentowało ~81% 10.04 przelane na cichą 11.04 ~13:00 chmielenie na zimno (do około 13.04, potem cold crush i do kega) Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) #42 West Coast IPA Data: 11.04.19Litry: 11Blg: 16Surowce piwa: Pale ale 1kg Pilzneński 2.4kg Pszeniczny ciemny 0.3kg Drożdże: FM54Zacieranie : 66°C -60' Gotowanie 90 minut: 60' - Iunga 10g 15' - 15g Galaxy, 10g Chinook 5' - 20g Galaxy, 10g Chinook, 15g Citra 0' - 15g Galaxy, 10g Chinook Dodatki na cichą: 30g Galaxy, 20g Chinook, 15g Citra Uwagi: Woda oaza z biedry, 1.5g gipsu i 0.5g soli do gotowania Fermentowane 16-18 stopni na pasie grzewczym Po gotowaniu dość cebulkowy aromat, może się ułoży xD Chmielone na zimno 3 doby+ cold crush doba i do butelek, 67g glukozy na 11l Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) #43 Flanders Red Data: 25.04.19Litry: 14Blg: 16,6Surowce piwa: MEP Pale ale 2,75kg Strzegom Monach II 1kg Płatki owsiane 0.4kg SpecialB 0.3kg Caramel Aromatic Strzegom 0.15kg Abbey 0.15kg Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare Belgian Sour BlendZacieranie : 68°C - 40' Gotowanie 45 minut: 20' - Iunga 5g Dodatki na cichą: Płatki średnio opiekane Francuskie 50g Uwagi: Fermentacja w balonie - chyba z okapu nakapało tłuszczu? I piana będzie średnia... Ale i tak po pół roku piany powalającej by nie było, więc bez większego przejmowania się z mojej strony. Barwa ładna, aromat też, nadzieje duże 9.09 ładny biofilm. Pachnie slodowo. Czuć monachijski i special b baaardzo wyraźnie 22.11 zlane znad osadu i zuruck do balonu, w aromacie mocno dąb, kwaśność mogłaby być silniejsza, zlewając dosypałem 2 kapsułki bakterii (l.rahmnoss) może coś zdziałają, piwo potrzebuje czasu. Wyczuwalne z dębem śliwka i karmelek ładnie się komponują. Mogłoby być minimalnie ciemniejsze. 04.07.20 5 litrów zlane na czysto do damki, reszta (koło 7-8 jakoś) fermentuje z 900g malin Edytowane 4 Lipca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) #44 RIS Data: 26.04.19Litry: 15Blg: 27Surowce piwa: MEP Pale ale 7.1kg Moanch II 0.35kg Melanoidynowy 0.15kg Abbey 0.5kg SpecialB 0.2kg Czekoladowy jasny 400 0.7kg Jęczmień palony 0.36kg Czekoladowy ciemny 1200 0.35kg Płatki jęczmienne 0.2kg Płatki owsiane 0.4kg Crystal 160 0.1kg Drożdże: FM 54 gęstwa+WLP648 - cichaZacieranie : 66°C -60' 78°C -10' Gotowanie 120 minut: 60' - Amerykańce na 90 IBU Dodatki na cichą: WLP 548 Uwagi: Coś opornie idzie drożdżom start, najwyżej pożyczę od kogoś gęstwę US czy coś... Tu chyba też nakapało tego przeklętego tłuszczu z okapu, chociaż dramatu nie ma i nie będzie - piana w risie po pół roku i tak nie będzie powalająca xD Następnym razem chyba wysłodzę po prostu dłużej, pogotuję 4 godziny i oszczędzę sobie jakichś stoutów - ciężko to wygotować, i tak schodzą 4 godziny na gotowanie 2 piw itd 30.04.19 - dodane 20g polepszacza piany xD może to coś da 11.05.19 - refraktometr pokazuje 17.4 brix co po przeliczeniu daje 9.6blg koncowe i 66.6% odfermentowania Spławik pokazuje zaś 12,8blg czyli 9.7% alko i odfermentowanie 55% Zlane na cichą no i nie wiem co robić. Zdecydowanie niżej zacierać - nawet 64°C na przyszłosc. Myślę o zadaniu brettów? 21.05.19 - dodane bretty WLP648 Mój wniosek taki, że przy takim balingu trzeba jednak dużo lepiej napowietrzyć brzeczkę! xx.06.20 - rozlany do butelek Edytowane 4 Lipca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) #45 (Sour?) Stout z Marakują Data: 26.04,19Litry: 17Blg: 12 Wysłodzone resztki z risa Gotowanie 30 minut: 30' - Chinook 20g Dodatki na cichą: Marakuja pulpa 200ml (27.04.19) Marakuja pulpa ? Uwagi: Może zakwszę wszystko na koniec kwasem mlekowym, dodać marakui i troche ekstraktu ciemnego, bo piwo jest raczej brązowe xD KAAAAAAAAAAANAŁ! Marakuja nie była sterylna, biofilm i ogólne smród, nie dziękuję Edytowane 8 Czerwca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) #46 Brett APA Data: 21.05.19Litry: 14Blg: 12Surowce piwa: MepAle 2.2kg Monach II 0.35kg Abbey 0.25kg Pszeniczny 0.15kg Pszenica 0.2kg Drożdże: WLP648 Brettanomyces trois vrai + Bretty od profesji Zacieranie : 67-64°C -50 78°C -5 Gotowanie 30 minut: 30' - Columbus 10g 5' - Mosaic, Chinook po 20g +3g gipsu Dodatki na cichą: po 30g Mosaic, Hallertau bland, Huel Melon Uwagi: Czas pracy ekstremalnie szybki - około 3 godzin nie licząc chłodzenia i zadania drożdży Fermentacja na pasie grzewczym - sonda od zewnątrz zaizolowana taśmą izolacyjną - planuję 24-25°C 08.06.19 - przelane na cichą, polezy z tydzień/2 tyg i dodam chmiel Zeszła paskudna siarka która sie pojawiła w trakcie fermentacji, aromat przypomina to jak poprzednie piwa na troisach pachniały 26.06 - chmielenie na zimno Edytowane 26 Czerwca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 W dniu 27.04.2019 o 13:23, sasuke5055 napisał: Tu chyba też nakapało tego przeklętego tłuszczu z okapu, chociaż dramatu nie ma i nie będzie - piana w risie po pół roku i tak nie będzie powalająca xD Po czym wnosisz, że ten tłuszcz się pojawił? Mówisz o plamach na powierzchni brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) Wnoszę po tym, że jak wróciłem do piwa przed chłodzeniem to na pokrywie było z 5-6 kropli tłuszczu, który spadł z okapu (okap jak przetarłem i otworzyłem to się przeraziłem), a piwo było przykryte tylko w połowie Edytowane 21 Maja 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) #47 Berliner Weisse Data: 28.05.19Litry: 19Blg: 9Surowce piwa: MEPAle 1.5kg Pszeniczny heidelberg 0.5kg Pszenica 0.4kg Płatki owsiane 0.35kg carapils 0.25kg Drożdże: L.Plantarum + L.Rhamnosus + WLP648Zacieranie : 67°C -60' Gotowanie 0 minut Dodatki na cichą: ??? Uwagi: Zakwaszone 12 godzin potem zadane drożdże - piwo nie gotowane, ani przed ani po kwaszeniu - zachowana szczegolna doza higieny, starsan, starsan i starsan Wstępnie zakwaszone do 5 ph Może piwo dostanie owoce, jeszcze nie wiem, jak na razie to zachowuje sie dziwnie Owoce dodane i zlane do butli - ogólnie piwo mało owocowe ale hiper kwaśne, trochę o to chodziło, jednak liczyłem na więcej szczególnie od brzoskwini Edytowane 1 Lipca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) #48 RIS Data: 29.05.19rLitry: 15.5Blg: 23 Końcowe blg: 7 Alkohol: ~10%Surowce piwa: MEPAle 4kg Czekoladowy pszeniczny 0.1kg Czkoladowy jasny 0.3kg Caramel Aromatic (strzegom 180) 0.1kg Jęczmień palony 0.05kg Monachijski typ II 0.45kg Abbey 0.25kg Czekoladowy ciemny 0.5kg Płatki owsiane 0.5kg Ekstrakt barwiący 0.02kg cukier brązowy 0.14kg Drożdże: Us-05- 2x11.5gZacieranie : 64°C -55' 72°C -15' Gotowanie 120 minut: 60' - Colmbus 20g, Sybilla 40g 20' - Sybilla 20g, EKG 20g Dodatki na cichą: Płatki dębowe opiekane średni (Francja) macerowane miesiąc w JD (w planach) Uwagi: Fermentowane w 15-16 stopniach otoczenia, 2 wiadra po 7.5 litra (leroy) Sprzątanie magazynu! 08.06 przelane 2 wiaderka do jednego 34 litrowego z drożdżami i całmym osadem. Najlepszy pomysł to to nie jest ale trudno. Piwo koło 9blg, więc nieźle, aromat - zielone jabłko! Daję mu czas, przynajmniej jeszcze 2 tygodnie, potem cicha i płatki dębowe 10.06, jednak dość dobry pomysł, piwo zaczeło od razu wyraźnie pracować, może troche tego powietrza było potrzebne? Zobaczymy, licze na blg końcowe w okolicach 6, przynajmniej 8 Koniec czerwca - dodane płatki i do piwnicy na miesiąc, może dwa 03.07 zakażenie(?) Jakby lekki biofilm, nie wiem skąd, podejrzewam zle odkazony hopspider, no jedyna opcja. Trudno, 2 dzikie risy xD, zobaczę jak sie bedzie zachowywało blg, wyciągnę platki i pomyslimy Wniosek na dziś taki, że trzeba wywalic brety i sprzęt dobrze wyczyścić starsanem! 2.08 zlane na cichą, biofilm był, ale nie pachnie i nie smakuje źle, czuję że bedzie z tego bardzo dobre piwo 14.08 zabutelkowane, nagazowanie 1.45, aromat przyjemny, jednak trochę palących alkoholi - musi się wyleżeć Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się