sasuke5055 Opublikowano 30 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) #86 Oatmeal StoutData: 27.07.20 Litry: 18 Blg: 14 Surowce piwa: MepAle 2.25kg Płatki owsiane 1kg Płatki jęczmienne 0,5kg Żytni 0,2kg Abbey 0,3kg Crystal 150 0,15kg Fawcett, pale chocolate 0,4kg Fawcett, pszeniczny czkoladowy 0,1kg Carafa II special 0,15kg Cukier biały 0,15kg Drożdże: OsloZacieranie : 68°C -30 67°C -30 Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 15g 20' - Hallertau 20g Fermentacja 32,5°C - 5 dni Dodatki na cichą: 10l do beczki, do 7 litrów tonka (??g) Uwagi: 30.07- fermentacja praktycznie już się skonczyła wczoraj, sprawdzę odfermentowanie i najpewniej zleje szybciej. Edytowane 30 Lipca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 #87 West coast IPAData: 03.08.20 Litry: 17 Blg: 16 Surowce piwa: MepAle 2.2 kg Strzegom pils 2.66kg Płatki ryżowe 0,8kg cukier 0,1kg Drożdże: MJ VossZacieranie : 66°C -30' 75°C -30' Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 50g Whirpool - Mosaic 100g Fermentacja 32°C Dodatki na cichą: Citra 100g, Mosaic 50g, Simcoe 50g - 7 dni Uwagi: Zakegowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) #88 JedenastkaData: 24.08.20 Litry: 27 Blg: 11 Surowce piwa: CastleMalting Pils 4,2kg Bestmalz Monachijski 0,4kg Drożdże: Wyeast Munich LagerZacieranie : 66°C -55' 72°C -5' Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 25g 5' - Lubelski 50g, Hallertau Hersb. 30g 1' - Lubelski 50g, Sybilla 15g Fermentacja 8°C - zadanie 8,5°C - 5 dni 9,5°C - 5 dni 12,5°C - 5 dni 4°C - 4 dni Dodatki na cichą: Uwagi: Edytowane 10 Września 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 10 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 (edytowane) #89 APA/NEPAData: 09.10.2020 Litry: 11+15 Blg: 12/12,5 Surowce piwa: Pilzneński castle 2,7kg Best Pale Ale 1,9kg Płatki oswsiane 0,4kg Płatki jęczmienne 0,4kg Pale cookie 0,4kg Drożdże: FM53 Zacieranie : 68-67°C -60' Gotowanie 45 minut: 5' - Amarillo 100g, Citra 50g Fermentacja Apa - w pokojowej pod kocem Nepa - 33°C - 24h, 34°C - 3 doby Dodatki na cichą: NEPA - Nelson 100g + citra 50g - 7dni Uwagi: Pachnie cudnie xD Edytowane 30 Października 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 #90 i #91 Juicy SourData: 06.11.2020 i 09.12.2020 Litry: 22+32 Blg: 13 i 15 Przepis w skrócie: 70% Pils 15% Dekstrynowy 15% Płatki owsiane Zacierane koło 69°C, zakwaszane plantarum, fermentacja Voss fm53 - czyli jak poprzednie. Więcej nie będzie bo nie ma o czym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) #92 Dry StoutrData: 26.01.2021 Litry: 15 Blg: 10.5 Surowce piwa: Pale Ale 1lg Pilzneński 1kg Monachijski I 0,4kg Płatki jęczmienne 0,4kg Czekoladowy 400 0.2kg Jęczmień palony 0.35kg Drożdże: Lallemand NottinghamZacieranie : 67°C -60' 75°C - 1' Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 20g Fermentacja 17°C - 24h 17.5°C - 24h 18°C - 12h 18,5°C - 12h Do domu ~19°C Dodatki na cichą: Raczej nic Uwagi: 3. warka w Grainfatherze, zobaczymy co to będzie, ekstrakt no troche niski, ale może dobrze. Pierwsza warka po długiej przerwie... Edytowane 30 Stycznia 2021 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) #93 Session ipaData: 29.01 Litry: 14 Blg: 11 Surowce piwa: Pilzneński 2.6kg Pszeniczny 0.6kg Cukier - 0.1kg Drożdże: Us-05 saszetkaZacieranie : 65°C -20' 67°C -40' 75°C -1' Gotowanie 60 minut: 60' - Mosaic 10g Hop stand (75°C) - Mosaic 90g Fermentacja 16.5°C - 10 dni 19°C - 5 dni chmielenia na zimno cc (5-10°C) - 5 dni Dodatki na cichą: Mosaic 100g - 5 dni Nelson 80g - 5 dni Uwagi: Woda oaza z biedronki + 1.7g gipsu na 10l + 0.5 soli na 10l Rozlane 19.02.2021 Edytowane 20 Lutego 2021 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) #94 Czeski pils #95 Pseudo pilsData: 10.02.2021 Litry: 23 Blg: 11 Surowce piwa: Pilzneński 4kg Melanoidynowy jasny 0.5kg Drożdże: W34-70 oraz Nottingham (gestwa po dry stout)Zacieranie : 64°C - 40' 72°C - 30' 72°C - 1' Gotowanie 70 minut: 70' - 25g Sybilla (4,5% AK) (łącznie 25-30 ibu) 15' - 50g Saaz 5' - 50g Saaz late Fermentacja Pils: 8°C -10 dni 9°C - 10 dni Pseudo pils: 12.5°C - 10 dni 19°C - ?? Dodatki na cichą: Uwagi: Woda - Oaza + destylowana + sole pod profil pilzneński W34 odfermentowały do ~2.1 Edytowane 13 Marca 2021 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 # 96 RogenweizenData: 12.03.2021 Litry: 14 Blg: 11.7 Surowce piwa: Pils 1kg Owsiany 0.7kg Żytni 0.7kg Pszeniczny 0.7kg Melanoidynowy ciemny 0.25kg Łuska ryżowa 0.15kg Drożdże: FM41Zacieranie : 52°C -5' 64°C -25' 69°C -20' 72°C -15' 75°C -10' Gotowanie60 minut: 60' - Sybilla 15g 10' -Wai iti 25g Fermentacja 17°C - 24h 18°C - 24h 19°C - 24h Pokojowa - 2 tyg Dodatki na cichą: Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 #97 Grodziski sezonData: 19.03.2021 Litry: 10 Blg: 14 Surowce piwa: Słód Grodziski 1,5kg Pils 0,7kg Żytni 0.3kg Wiedeński 0.3kg Cukeir 100g Drożdże: FM 21Zacieranie : 64°C - 50' 72°C - 10' 75°C - 5' Gotowanie 60 minut: 60' - Sybilla 15g 20' - Sybilla 10g Fermentacja od 17 do 23 o stopień na dzień Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 #98 (Am) WeizenData: 23.04.2021 Litry: 23 Blg: 14 Surowce piwa: Pszeniczny 2.8kg Pilzner 2kg Wiedeński 0.5kg Owsiany 0.5kg Drożdże: FM41Zacieranie : 52°C - 5' 64°C - 35' 70°C - 10' 72°C - 20' 78°C - 5' Gotowanie 60 minut: 30' - Sybilla 25g 10' - Wai-iti 25g 5' - Citra 25g Fermentacja 17 do 21 o 1 st na dzień Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się