Jump to content

Gęstwa z drożdży Mangrove Jack's.

Recommended Posts

Witam
Czy ktoś z forumowiczów pozyskiwał gęstwę z suchych drożdży Mangrove Jack's?.
Niby producent nie zaleca, ale jak mus to mus... :) drogie te "suchary", MJ French Saison.

Chciałem w sezonie letnim trochę zaoszczędzić na drożdżach (wiem sknera :) ).
Czy ktoś z sukcesem pozyskiwał gęstwę, a jak tak, to ile razy można gęstwę pozyskiwać?
Pozdrawiam

Suche i płynne używam do trzeciego pokolenia. Czasami z jednego pokolenia można gęstwę rozdzielić na 2/3 warki. Warunkiem jest nastaw do 14 stopni Plato. Drożdże po mocniejszych piwach szybko się degradują.

Też słyszałem kiepskie opinie o suchych drożdżach do saisona. Suchych nie testowałem, ale płynne wymiatają :)

Wiadomo ze producent woli zebys za kazdym razem kupil "nowy" produkt ;) Ale gestwe po sucharach mozesz smialo zebrac, nigdy nie mialem z takowa problemow. Osobiscie uzywam rowniez jak kolega do 3 razy.

Plynny "Reinzucht" mozesz uzywac smialo nawet dluzej do 8-9 razy spokojnie, pod warunkiem ze wszystko odbywa sie czysto i bez infekcji.

W domu nie posiadasz niestety laboratorium w ktorym mozesz na biezaco sprawdzac kondycje drozdzy, wiec lepiej nie przesadzac z uzywaniem tych samych drozdzy.

2 godziny temu, Jancewicz napisał:

Robią robotę.

Pewnie ze tak i to nawet lepsza robote robia niz za pierwszym razem. Mysle ze duzym wyznacznikiem tego ile razy kto uzywa danej gestwy jest tez ilosc piwa ktora jednorazowo wytwarza.

Osoby robiace warki rzedu 100-200 litrow to jednak sa bardziej ostrozne i wola czesciej kupic "swieze" drozdze bo straty surowcow i energi przy takiej ilosci piwa w razie wpadki sa jednak dotkliwe.

2 godziny temu, Jancewicz napisał:

Ja suchary (us-05) używam nawet do 10 razy. Nie jest to regułą ale zdarza mi się.

Mysle ze sam bym tak robil jesli dane drozdze podchodzily by mi pod cala serie piw. Z reguly czesto eksperymetuje i sila rzeczy zmieniam drozdze.