Luk Luk Posted March 31, 2019 Share Posted March 31, 2019 Cześć #1 wg opisu stylu dla AIPA ekstrakt początkowy ma 14,0 – 18,0 °Blg . Zestaw z ekstraktów, który zakupiłem miał pozwolić mi na uwarzenie piwa ok 15 °Blg. Pomiar cukromierzem po ściągnięciu brzeczki znad osadu chmielin a przed zadaniem drożdzy, wskazał na 12,5 °Blg. 1. W jakim stylu będzie te piwo? 2. Czy otrzymując ww. pomiar, mogłem coś jeszcze zrobić, aby ekstrakt początkowy zawarał się w wymaganym przedziale, czy powinienem wykonać jakiś ruch wcześniej? Zestaw był przewidziany na 22 litry piwa, wyszło 19 litrów, więc przed pomiarem spodziewałem się że będzie > 15 °Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikas86 Posted March 31, 2019 Share Posted March 31, 2019 Według bjcp 16 to już double IPA. Gdzie przeczytałeś że 14-18 blg to AIPA. Twoje piwo jeśli chmieliles amerykańskimi chmielami przy 12,5 blg będzie to APA. Wydaje się nierealne aby przy użyciu mniejszej ilości wody niż w recepturze wyszedł ci niższy baling niż zakładany. Chyba że wyszło ci 19l ale z 5l zostało z chmielinami w garze Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka A próbkę wystudziles do 20st? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luk Luk Posted March 31, 2019 Author Share Posted March 31, 2019 21 minut temu, Mikas86 napisał: Gdzie przeczytałeś że 14-18 blg to AIPA. Klaskacja stylów piwnych według PSPD; style-pspd-2013.pdf; strona 30 23 minuty temu, Mikas86 napisał: A próbkę wystudziles do 20st? do 25st ale podana wartość jest po przeliczeniach dla wyskalowania cukromierzu Link to comment Share on other sites More sharing options...
hermod Posted March 31, 2019 Share Posted March 31, 2019 Patrząc po BLG to będzie APA, choć tutaj jeszcze pytanie jakie będzie IBU, bo jak chmieliłeś tak jak w przepisie to może być wyższe niż w przepisie, skoro wyszło mniej litrów. Jak nie robiłeś piwa na konkurs to chyba nie musisz się sztywno trzymać widełek stylów Ekstrakt mogłeś podbić np. cukrem, ale nie wiem czy było sens po prostu będziesz mieć piwo o niższym ekstrakcie. 7 godzin temu, Mikas86 napisał: Wydaje się nierealne aby przy użyciu mniejszej ilości wody niż w recepturze wyszedł ci niższy baling niż zakładany. Mógł po prosu mieć (dużo) niższą wydajność wysładzania niż była przyjęta w przepisie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikas86 Posted March 31, 2019 Share Posted March 31, 2019 W pierwszym poście jest mowa o zestawie z ekstraktów więc wydajność i wysladzanie raczej odpadają. Chyba że źle coś zrozumialemWysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
hermod Posted March 31, 2019 Share Posted March 31, 2019 A to przepraszam, za szybko przeczytałem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luk Luk Posted April 1, 2019 Author Share Posted April 1, 2019 Nie mam jeszcze dużego gara i gotowałam wszystkie puchy plus trochę ponad 3 litry wody, może tu jest problem? (później wymieszałem z wodą w fermentorze) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now