Luk Luk Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Cześć #1 wg opisu stylu dla AIPA ekstrakt początkowy ma 14,0 – 18,0 °Blg . Zestaw z ekstraktów, który zakupiłem miał pozwolić mi na uwarzenie piwa ok 15 °Blg. Pomiar cukromierzem po ściągnięciu brzeczki znad osadu chmielin a przed zadaniem drożdzy, wskazał na 12,5 °Blg. 1. W jakim stylu będzie te piwo? 2. Czy otrzymując ww. pomiar, mogłem coś jeszcze zrobić, aby ekstrakt początkowy zawarał się w wymaganym przedziale, czy powinienem wykonać jakiś ruch wcześniej? Zestaw był przewidziany na 22 litry piwa, wyszło 19 litrów, więc przed pomiarem spodziewałem się że będzie > 15 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Według bjcp 16 to już double IPA. Gdzie przeczytałeś że 14-18 blg to AIPA. Twoje piwo jeśli chmieliles amerykańskimi chmielami przy 12,5 blg będzie to APA. Wydaje się nierealne aby przy użyciu mniejszej ilości wody niż w recepturze wyszedł ci niższy baling niż zakładany. Chyba że wyszło ci 19l ale z 5l zostało z chmielinami w garze Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka A próbkę wystudziles do 20st? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Luk Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 21 minut temu, Mikas86 napisał: Gdzie przeczytałeś że 14-18 blg to AIPA. Klaskacja stylów piwnych według PSPD; style-pspd-2013.pdf; strona 30 23 minuty temu, Mikas86 napisał: A próbkę wystudziles do 20st? do 25st ale podana wartość jest po przeliczeniach dla wyskalowania cukromierzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Patrząc po BLG to będzie APA, choć tutaj jeszcze pytanie jakie będzie IBU, bo jak chmieliłeś tak jak w przepisie to może być wyższe niż w przepisie, skoro wyszło mniej litrów. Jak nie robiłeś piwa na konkurs to chyba nie musisz się sztywno trzymać widełek stylów Ekstrakt mogłeś podbić np. cukrem, ale nie wiem czy było sens po prostu będziesz mieć piwo o niższym ekstrakcie. 7 godzin temu, Mikas86 napisał: Wydaje się nierealne aby przy użyciu mniejszej ilości wody niż w recepturze wyszedł ci niższy baling niż zakładany. Mógł po prosu mieć (dużo) niższą wydajność wysładzania niż była przyjęta w przepisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 W pierwszym poście jest mowa o zestawie z ekstraktów więc wydajność i wysladzanie raczej odpadają. Chyba że źle coś zrozumialemWysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 A to przepraszam, za szybko przeczytałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Luk Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Nie mam jeszcze dużego gara i gotowałam wszystkie puchy plus trochę ponad 3 litry wody, może tu jest problem? (później wymieszałem z wodą w fermentorze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się