markus383 Posted April 4, 2019 Share Posted April 4, 2019 Witam. W jaki sposób czyścicie głowice używane do wyszynku piwa z kegów Cornelius? Muszę wyczyścić (od wewnątrz) te, które mam, ponieważ trochę lepią się od piwa. Dokładnie chodzi mi o głowicę szarą od gazu. Czy zanurzenie w letniej wodzie nie zaszkodzi zaworowi? Pozdrawiam, Mateusz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 4, 2019 Share Posted April 4, 2019 To nie mydło, woda mu nie szkodzi Przestrzegam tylko przed kontaktem z NaOH, czarne złączki lubią pęknąć. Ja osobiście rozkręcam złączki, zalewam bardzo ciepłą wodą (prawie że wrzątkiem) i wsypuję solidną porcję oxi (np. czubatą łyżeczkę na pół litra wody) i samo się wszystko elegancko czyści. Później przepłukuję wodą, skręcam, psiknę starsanem i można używać. markus383 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 5, 2019 Share Posted April 5, 2019 (edited) Całość można bardzo łatwo rozebrać i umyć. Polecam zaopatrzyć sie w "zestaw naprawczy" ta uszczelka w uzywkach jest mocno sfatygowana Edited April 5, 2019 by anteks markus383 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts