Gasprino Posted April 5, 2019 Share Posted April 5, 2019 (edited) Cześć, czekam właśnie na swoja pierwszą warkę. Fermentacja trwa już 11 dni, dzisiaj mierzony poziom BLG wskazał 2,5 i tutaj moje pytania : - jedni radza przelać na cicha fermentacje inni mówią, ze nie ma sensu. Co robic , butelkowac, niech postoi jeszcze czy na cichą ? - w smaku jest całkiem dobre, czuć goryczkę ale pojawia sie też nuta kwaśności - o czym to może świadczyć ? Na opakowaniu drożdży "Hybrydowe drożdże górnej fermentacji" Z góry dzięki za rady dla świeżaka EDIT: Temperatura fermentacji max 20 stopni, min 17 Edited April 5, 2019 by Gasprino Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted April 5, 2019 Share Posted April 5, 2019 Jesli to twoja pierwsza warka to nie przelewaj na cicha. Daj temu postac jeszcze z 10 dni i wtedy dopiero butelkuj. Gasprino and Robert87 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted April 5, 2019 Share Posted April 5, 2019 Nie przelewaj. Zrób tak jak kolega wyżej radzi. To jakiś brewkit? Smaków na tym etapie raczej nie interpretuj, za wcześnie. Piwo postoi trochę w butelkach, wtedy możesz degustować. Gasprino 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted April 5, 2019 Share Posted April 5, 2019 4 tygodnie w fermentatorze, 4 tygodnie w butelkach. Najlepiej nic nie rób przez czas fermentacji. Pozostaw nastaw w spokoju i nie podglądaj. Jak przefermentuje wcześniej i postoi 2-3 tygodnie z drożdżami nic złego się nie stanie. Gasprino 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now