Gasprino Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć, czekam właśnie na swoja pierwszą warkę. Fermentacja trwa już 11 dni, dzisiaj mierzony poziom BLG wskazał 2,5 i tutaj moje pytania : - jedni radza przelać na cicha fermentacje inni mówią, ze nie ma sensu. Co robic , butelkowac, niech postoi jeszcze czy na cichą ? - w smaku jest całkiem dobre, czuć goryczkę ale pojawia sie też nuta kwaśności - o czym to może świadczyć ? Na opakowaniu drożdży "Hybrydowe drożdże górnej fermentacji" Z góry dzięki za rady dla świeżaka EDIT: Temperatura fermentacji max 20 stopni, min 17 Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Gasprino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jesli to twoja pierwsza warka to nie przelewaj na cicha. Daj temu postac jeszcze z 10 dni i wtedy dopiero butelkuj. Gasprino i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Nie przelewaj. Zrób tak jak kolega wyżej radzi. To jakiś brewkit? Smaków na tym etapie raczej nie interpretuj, za wcześnie. Piwo postoi trochę w butelkach, wtedy możesz degustować. Gasprino 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 4 tygodnie w fermentatorze, 4 tygodnie w butelkach. Najlepiej nic nie rób przez czas fermentacji. Pozostaw nastaw w spokoju i nie podglądaj. Jak przefermentuje wcześniej i postoi 2-3 tygodnie z drożdżami nic złego się nie stanie. Gasprino 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się