wojtasw77 Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Zrobiłem wreszcie pierwsze piwo zacierane . Jest to zestaw na bazie słodów z HB STOUT 12°Blg Właśnie skończyłem chmielenie. Fermentor wystawiłem przed dom rano dodam drożdże. O postępach będę informował na bieżąco. (Już myślę co będzie następne ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 (edited) Wczoraj też to piwko robiłem Dzisiaj już ładnie fermentuje, wszyło Ci przepisowe 12°Blg ? Mi wyszło 20l 13°Blg Pozdr. Edited May 31, 2010 by Jazzman108 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted May 31, 2010 Author Share Posted May 31, 2010 Właśnie zrobiłem pomiar i wyszło 12 Blg przy temp 24st. Jeszcze chłodzę piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IndY Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Hej! Gratuluje pierwszej zacieranej warki, tak trzymać ;-) Przypominam o korekcie odczytu blg: http://www.piwo.org/forum/t897-Korekta-odczytu-Blg.html Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Wczoraj też to piwko robiłem Dzisiaj już ładnie fermentuje, wszyło Ci przepisowe 12°Blg ? Mi wyszło 20l 13°Blg Mój Stout z tego zestawu od soboty na cichej, mi wyszło 21l 13°Blg. Po wcześniejszych zacieraniach gdzie wydajność miałem niższą od założonej podejrzewałem nawet, że coś źle pomierzyłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted May 31, 2010 Author Share Posted May 31, 2010 Dzisiaj przed południem zadałem drożdże, powoli rusza fermentacja burzliwa. Na powierzchni gromadzą się pęcherzyki gazu w małych skupiskach. Po chmieleniu pozostało mi 20L brzeczki o zawartości ekstraktu 12°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 1, 2010 Author Share Posted June 1, 2010 (edited) Fermentacja burzliwa ruszyła pełną parą. Słychać co chwilę bulganie i rozchodzi się przyjemny zapach. Fermentor zatkany szczelnie więc tam nie zaglądam bo i po co na razie. Temperatura na fermentorze to 23°C to tylko trochę poniżej maksymalnej temp. pracy drożdży (18-24°C ). Myślę sobie, że we czwartek przeleję na cichą byłoby cztery dni. Pierwsze zacieranie i mój sposób na oznaczenie objętości na fermentorze: Edited June 1, 2010 by wojtasw77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 (edited) Fermentor zatkany szczelnie więc tam nie zaglądam bo i po co na razie. Zajrzyj, fajny widok zastaniesz. Mój wyglądał tak: Edited June 2, 2010 by prusak Link to comment Share on other sites More sharing options...
danko Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 (edited) Fermentor zatkany szczelnie więc tam nie zaglądam bo i po co na razie. Zajrzyj' date=' fajny widok zastaniesz. Mój wyglądał tak:[/quote'] Moja żona zawsze gdy chcę jej pokazać fermentującą brzeczkę, dziwi się co ja takiego widzę w tej brei .Ostatnio za to coraz chętniej smakuje moich wyrobów. Udanych warek i aby Wam piwo nigdy nie zkwaśniało. Edited June 2, 2010 by danko Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 3, 2010 Author Share Posted June 3, 2010 Zaglądałem wczoraj do fermentora no i było dużo piany. W rurce ustało bulgotanie, dzisiaj zrobię pomiar °Blg to jest czwarta doba fermentacji burzliwej. Jutro może na cichą przeleję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted June 3, 2010 Share Posted June 3, 2010 U mnie piany zbyt dużej nie ma jutro °Blg zmierzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 3, 2010 Author Share Posted June 3, 2010 Pomiar dokonany, próbka skonsumowana . Wyszło 4°Blg drożdże zadane w poniedziałek o 10:30.Piana już opadła i temp. też było 23°C , a jest 21°C . Piwo ma przyjemny smak i zapach tylko nie jest bardzo ciemne. Nie wiem jak w kuflu będzie wyglądało, ale w menzurce nie jest bardzo ciemne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 9, 2010 Author Share Posted June 9, 2010 STOUT jest na cichej od soboty czyli cztery dni, dzisiaj robiłem pomiar i wyszło 3°Blg w sobotę planuję rozlew do butli. W kolejce czeka Belgian Pale Ale 13°Blg oczywiście zacierane z zestawu HomeBrewing. Mam już skompletowane 100 butelek w skrzynkach. Dorobiłem się wielkiego gara i kombinuję sobie jakiś automat do sterowania procesem zacierania. Aha w ubiegłą sobotę miałem gości z czasów szkolnych i poczęstowałem piwem domowym (Zestaw jasne ale z ekstraktów słodowych), koledzy byli zachwyceni i zaczynają rozeznawać temat domowego warzenia piwa. Mam nadzieję ,że zachęciłem kolejnych piwowarów do "rękopisów". Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 11, 2010 Author Share Posted June 11, 2010 STOUT powędrował do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 13, 2010 Author Share Posted June 13, 2010 Kolejne zacierane piwo popełnione. Wczoraj uwarzyłem Belgian Pale Ale. Wysłodziłem 23l po chmieleniu zostało 20l, w temp. 26°C wyszło mi 11-12°Blg po ostudzeniu do temp. zadania drożdży powinno być 13°Blg. Jak soie radzicie z pozostałościami po chmielu granulowaym? Po przelaniu do fermentora zostalo sporo osadu na dnie gara, ale trochę pozostało brzeczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Po ostudzeniu brzeczki pozwalasz wszystkim osadom spokojnie osiąść na dnie gara i wężykiem zlewasz znad nich klarowną brzeczkę. W przejrzystym wężyku ładnie widać kiedy zaczyna zasysać się błotko. Resztę albo wywalasz albo zlewasz do jakiegoś wysokiego dzbanka i pozwalasz, żeby dalej sedymentowało. Następnego dnia z 2 - 3 litrów osadów można odzyskać 0,5 - 0,7l klarownej brzeczki. Po przegotowaniu i wystudzeniu możesz te odzyski wlać do fermentora, albo zamknąć w słoiku/butelce, spasteryzować i w sam raz będziesz miał brzeczkę na następny starter Niestety trzeba pogodzić chęć osiągnięcia jak największej ilości piwa i jego jakości - przy pierwszych 2 warkach zależało mi na ilości a brakowało wprawy, sporo osadu trafiło do fermentora. Piwa te mają nieprzyjemną, ściągającą goryczkę - podejrzewam, że to od chmielin które przeszły do fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Chmielin można się pozbyć przelewając gorącą brzeczkę po chmieleniu przez płótno, tak jak robiły to nasze babcie przy produkcji podpiwka. Trzeba je tylko najpierw wygotować przez kilka minut i świetnie się sprawdzają. Jak się płótno zapcha to wystarczy opłukać je pod wodą, w trakcie przelewania gorąca brzeczka sama dezynfekuje materiał. Używam tego od jakichś 19 warek, żadne chmieliny nie przedostają się do brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danko Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Chmielin można się pozbyć przelewając gorącą brzeczkę po chmieleniu przez płótno, tak jak robiły to nasze babcie przy produkcji podpiwka. Trzeba je tylko najpierw wygotować przez kilka minut i świetnie się sprawdzają. Jak się płótno zapcha to wystarczy opłukać je pod wodą, w trakcie przelewania gorąca brzeczka sama dezynfekuje materiał. Używam tego od jakichś 19 warek, żadne chmieliny nie przedostają się do brzeczki. Też uważam ten sposób za dobry. Kiedyś kupiłem płótno do odsączania serwatki i jej właśnie używam do filtrowania brzeczki przed przelaniem do fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 13, 2010 Author Share Posted June 13, 2010 Czy to jest duży problem jak trochę tych chmielin jednak zostanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Zależy od ilości, w większej zdecydowanie wpłyną na smak piwa, jeśli jest ich mniej to cóż, jak się już dostały to będziesz musiał to przeżyć. Używaj albo płótna albo wybielonych pończoch w których umieszczasz granulat chmielu. Działa równie dobrze i szybko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danko Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Są w sprzedaży siateczki do chmielu. Gorzej jeśli stosuje się granulat wtedy chyba najlepszą opcja jest właśnie płótno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 14, 2010 Author Share Posted June 14, 2010 Piwo drugą dobę jest na burzliwej, piana zaczyna opadać. Wziąłem próbkę do pomiaru i jest strasznie mętna nie wiem czy to normalne na tym etapie? Ekstrakt zmniejszył się do 6°Blg . Fermentuje się w wysokiej temp ok 25°C staram się chłodzić zanurzając fermentor w garze z zimną wodą. Skosztowałem próbkę i zaczyna smakować jak piwo tylko mocno czuć drożdże, nie jest kwaśne to chyba dobry znak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 16, 2010 Author Share Posted June 16, 2010 Belgian Pale Ale właśnie zostało przelane na cichą po 4 dniach fermentacji burzliwej. Pomiar wykazał 2-3 °Blg. Za tydzień rozlew do butli. Aha znalazłem miejsce do leżakowania piwa. Nie posiadam piwnicy, ale mam studnie chłonną i w niej panuje około 15,5 °C (w ciągu dnia temp. zmieniała się od 15,3-15,6 ) podczas najwyższej temperatury czyli 38°C w słońcu. Pomiar dokonany w tym tygodniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 20, 2010 Author Share Posted June 20, 2010 Moja ostatnia warka była warzona na tarasie tuż przed burzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasw77 Posted June 23, 2010 Author Share Posted June 23, 2010 Piwo właśnie trafiło do butelek po tygodniu cichej fermentacji. Kolejna warka to będzie pszeniczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now