wojtasw77 Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Zrobiłem wreszcie pierwsze piwo zacierane . Jest to zestaw na bazie słodów z HB STOUT 12°Blg Właśnie skończyłem chmielenie. Fermentor wystawiłem przed dom rano dodam drożdże. O postępach będę informował na bieżąco. (Już myślę co będzie następne ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 (edytowane) Wczoraj też to piwko robiłem Dzisiaj już ładnie fermentuje, wszyło Ci przepisowe 12°Blg ? Mi wyszło 20l 13°Blg Pozdr. Edytowane 31 Maja 2010 przez Jazzman108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Właśnie zrobiłem pomiar i wyszło 12 Blg przy temp 24st. Jeszcze chłodzę piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Hej! Gratuluje pierwszej zacieranej warki, tak trzymać ;-) Przypominam o korekcie odczytu blg: http://www.piwo.org/forum/t897-Korekta-odczytu-Blg.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Wczoraj też to piwko robiłem Dzisiaj już ładnie fermentuje, wszyło Ci przepisowe 12°Blg ? Mi wyszło 20l 13°Blg Mój Stout z tego zestawu od soboty na cichej, mi wyszło 21l 13°Blg. Po wcześniejszych zacieraniach gdzie wydajność miałem niższą od założonej podejrzewałem nawet, że coś źle pomierzyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Dzisiaj przed południem zadałem drożdże, powoli rusza fermentacja burzliwa. Na powierzchni gromadzą się pęcherzyki gazu w małych skupiskach. Po chmieleniu pozostało mi 20L brzeczki o zawartości ekstraktu 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Fermentacja burzliwa ruszyła pełną parą. Słychać co chwilę bulganie i rozchodzi się przyjemny zapach. Fermentor zatkany szczelnie więc tam nie zaglądam bo i po co na razie. Temperatura na fermentorze to 23°C to tylko trochę poniżej maksymalnej temp. pracy drożdży (18-24°C ). Myślę sobie, że we czwartek przeleję na cichą byłoby cztery dni. Pierwsze zacieranie i mój sposób na oznaczenie objętości na fermentorze: Edytowane 1 Czerwca 2010 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) Fermentor zatkany szczelnie więc tam nie zaglądam bo i po co na razie. Zajrzyj, fajny widok zastaniesz. Mój wyglądał tak: Edytowane 2 Czerwca 2010 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) Fermentor zatkany szczelnie więc tam nie zaglądam bo i po co na razie. Zajrzyj' date=' fajny widok zastaniesz. Mój wyglądał tak:[/quote'] Moja żona zawsze gdy chcę jej pokazać fermentującą brzeczkę, dziwi się co ja takiego widzę w tej brei .Ostatnio za to coraz chętniej smakuje moich wyrobów. Udanych warek i aby Wam piwo nigdy nie zkwaśniało. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez danko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zaglądałem wczoraj do fermentora no i było dużo piany. W rurce ustało bulgotanie, dzisiaj zrobię pomiar °Blg to jest czwarta doba fermentacji burzliwej. Jutro może na cichą przeleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 U mnie piany zbyt dużej nie ma jutro °Blg zmierzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Pomiar dokonany, próbka skonsumowana . Wyszło 4°Blg drożdże zadane w poniedziałek o 10:30.Piana już opadła i temp. też było 23°C , a jest 21°C . Piwo ma przyjemny smak i zapach tylko nie jest bardzo ciemne. Nie wiem jak w kuflu będzie wyglądało, ale w menzurce nie jest bardzo ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 STOUT jest na cichej od soboty czyli cztery dni, dzisiaj robiłem pomiar i wyszło 3°Blg w sobotę planuję rozlew do butli. W kolejce czeka Belgian Pale Ale 13°Blg oczywiście zacierane z zestawu HomeBrewing. Mam już skompletowane 100 butelek w skrzynkach. Dorobiłem się wielkiego gara i kombinuję sobie jakiś automat do sterowania procesem zacierania. Aha w ubiegłą sobotę miałem gości z czasów szkolnych i poczęstowałem piwem domowym (Zestaw jasne ale z ekstraktów słodowych), koledzy byli zachwyceni i zaczynają rozeznawać temat domowego warzenia piwa. Mam nadzieję ,że zachęciłem kolejnych piwowarów do "rękopisów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 STOUT powędrował do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Kolejne zacierane piwo popełnione. Wczoraj uwarzyłem Belgian Pale Ale. Wysłodziłem 23l po chmieleniu zostało 20l, w temp. 26°C wyszło mi 11-12°Blg po ostudzeniu do temp. zadania drożdży powinno być 13°Blg. Jak soie radzicie z pozostałościami po chmielu granulowaym? Po przelaniu do fermentora zostalo sporo osadu na dnie gara, ale trochę pozostało brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Po ostudzeniu brzeczki pozwalasz wszystkim osadom spokojnie osiąść na dnie gara i wężykiem zlewasz znad nich klarowną brzeczkę. W przejrzystym wężyku ładnie widać kiedy zaczyna zasysać się błotko. Resztę albo wywalasz albo zlewasz do jakiegoś wysokiego dzbanka i pozwalasz, żeby dalej sedymentowało. Następnego dnia z 2 - 3 litrów osadów można odzyskać 0,5 - 0,7l klarownej brzeczki. Po przegotowaniu i wystudzeniu możesz te odzyski wlać do fermentora, albo zamknąć w słoiku/butelce, spasteryzować i w sam raz będziesz miał brzeczkę na następny starter Niestety trzeba pogodzić chęć osiągnięcia jak największej ilości piwa i jego jakości - przy pierwszych 2 warkach zależało mi na ilości a brakowało wprawy, sporo osadu trafiło do fermentora. Piwa te mają nieprzyjemną, ściągającą goryczkę - podejrzewam, że to od chmielin które przeszły do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Chmielin można się pozbyć przelewając gorącą brzeczkę po chmieleniu przez płótno, tak jak robiły to nasze babcie przy produkcji podpiwka. Trzeba je tylko najpierw wygotować przez kilka minut i świetnie się sprawdzają. Jak się płótno zapcha to wystarczy opłukać je pod wodą, w trakcie przelewania gorąca brzeczka sama dezynfekuje materiał. Używam tego od jakichś 19 warek, żadne chmieliny nie przedostają się do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Chmielin można się pozbyć przelewając gorącą brzeczkę po chmieleniu przez płótno, tak jak robiły to nasze babcie przy produkcji podpiwka. Trzeba je tylko najpierw wygotować przez kilka minut i świetnie się sprawdzają. Jak się płótno zapcha to wystarczy opłukać je pod wodą, w trakcie przelewania gorąca brzeczka sama dezynfekuje materiał. Używam tego od jakichś 19 warek, żadne chmieliny nie przedostają się do brzeczki. Też uważam ten sposób za dobry. Kiedyś kupiłem płótno do odsączania serwatki i jej właśnie używam do filtrowania brzeczki przed przelaniem do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Czy to jest duży problem jak trochę tych chmielin jednak zostanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zależy od ilości, w większej zdecydowanie wpłyną na smak piwa, jeśli jest ich mniej to cóż, jak się już dostały to będziesz musiał to przeżyć. Używaj albo płótna albo wybielonych pończoch w których umieszczasz granulat chmielu. Działa równie dobrze i szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Są w sprzedaży siateczki do chmielu. Gorzej jeśli stosuje się granulat wtedy chyba najlepszą opcja jest właśnie płótno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Piwo drugą dobę jest na burzliwej, piana zaczyna opadać. Wziąłem próbkę do pomiaru i jest strasznie mętna nie wiem czy to normalne na tym etapie? Ekstrakt zmniejszył się do 6°Blg . Fermentuje się w wysokiej temp ok 25°C staram się chłodzić zanurzając fermentor w garze z zimną wodą. Skosztowałem próbkę i zaczyna smakować jak piwo tylko mocno czuć drożdże, nie jest kwaśne to chyba dobry znak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Belgian Pale Ale właśnie zostało przelane na cichą po 4 dniach fermentacji burzliwej. Pomiar wykazał 2-3 °Blg. Za tydzień rozlew do butli. Aha znalazłem miejsce do leżakowania piwa. Nie posiadam piwnicy, ale mam studnie chłonną i w niej panuje około 15,5 °C (w ciągu dnia temp. zmieniała się od 15,3-15,6 ) podczas najwyższej temperatury czyli 38°C w słońcu. Pomiar dokonany w tym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Moja ostatnia warka była warzona na tarasie tuż przed burzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Piwo właśnie trafiło do butelek po tygodniu cichej fermentacji. Kolejna warka to będzie pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się