josefik Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 No ale gdybyś to sam miał robić dla siebie i mając możliwość wyboru, oraz środki, to chciałbyś mieć płaszcz czy tą chłodnicę w środku? Według mnie to nie ma co w ogóle porównywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 przy tym płaszczu powierzchnia wymiany ciepła to około 0,6 m^2 co przy rurce fi 10 taka sama powierzchnia wymagałby użycia 19 metrów rurki. O tą powierzchnię to bym dyskutował - płaszcz to dodatkowe 10 mm z jednej i drugiej strony. Ten fermentor ma 90 litrów brutto. mnie by szlag trafiał jakbym miał oprócz fermentora myć jeszcze taki kawał rurki a potem jeszcze to dezynfekować. To jest mój browar i będę miał takie rozwiązania jak mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 To jest mój browar i będę miał takie rozwiązania jak mi się podoba. A to przepraszam Pana, że odważyłem się napisać w Pana temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 zrobiłem test wymienników na razie na wodzie - bez dławienia przepływu chłodziły brzeczkę z wrzenia do 12 stopni. Zobaczymy jak bedzie na brzeczce, ale na razie woda nie była odkręcona do końca więc zapas mocy jeszcze jest, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 zrobiłem test wymienników na razie na wodzie - bez dławienia przepływu chłodziły brzeczkę z wrzenia do 12 stopni. Zobaczymy jak bedzie na brzeczce, ale na razie woda nie była odkręcona do końca więc zapas mocy jeszcze jest, 55 litrów brzeczki z ~95°C do 14°C w mniej niż 20 minut poszło około 70-80 litrów wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 testuję takie coś do zawracania brzeczki. Jest zanurzone w kadzi filtracyjnej prawie pod gwint, dzięki czemu jak zawracam pompą brzeczkę przednią ta sie nie napowietrza (bo wylot jest pod powierzchnią) a i nie wzrusza złoża bo brzeczka rozpływa się równomiernie w 3 kierunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ty to już kombinujesz Nic, tylko współczuć Twej narzeczonej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Tomek przynajmniej nie biegam po całej wsi w poszukiwaniu otwartego sklepu a to tempo chłodzenia - brzeczka spływała schłodzona bezpośrednio do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Cykniesz foto poskładanego układu chłodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 http://www.piwo.org/topic/2826-browar-otwocki/page__st__440#entry182237 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Do dolnego chłodziwo nie dochodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 dochodzi - na weżykach takich jak te same na zdjeciu - nic twórczego. Woda z wodociagu. Tylko przez to że mam hydrofor to ciśnienie się buja i trzeba trochę korygować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 dochodzi - na weżykach takich jak te same na zdjeciu - nic twórczego. Woda z wodociagu. Tylko przez to że mam hydrofor to ciśnienie się buja i trzeba trochę korygować. Ja odłączam hydrofor podczas chłodzenia, bardziej efektywniej chłodzę jak leci grawitacyjnie, spokojniejsze ciśnienie. Przykręcenie kranu nic nie daje, bo wtedy leci nie pełną średnicą węża i chłodnicy. a z dużą mocą. Grawitacyjnie leci powoli, a całą średnicą rur, mam wtedy dużo mniejszą stratę wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 ja najpierw puszczam trochę na pełnym otwarciu żeby wypchnąć powietrze z wymienników. Brzeczka płynie z dołu do góry więce nie ma potrzeby. wiesz jak na chłodzenie 50 litró zużyłem 70-80 litrów wody to trudno mówić o jakiś stratach, choć jakbym miał stałę ciśnienie pewnie zszedłbym niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Po prostu wspomniałeś o hydroforze i tak się wyrwałem, jakie ja mam doświadczenia z mocnym ciśnieniem i jaką odczuwam różnice przy chłodzeniu Dobry wynik! Mi chodzi, tylko o zaoszczędzenie wody, czas chłodzenia z 60-10/20°C to sprawa drugo planowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 myślę że na samym dużym wymienniku da sie schłodzić w sensownym czasie przy zaoszczędzeniu wody. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie "macając" łącznik pomiędzy wymiennikami. Drugi wymiennik na wodę lodową pozwala na uzyskanie takiej temperatury jaka jest potrzebna do nastawienia fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 jeśli dobrze pójdzie jutro powstaną dwie warki - 149 oraz 150. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 słody odważone - 149 bitter, a 150 red flanders ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 słody odważone - 149 bitter, a 150 red flanders ale. plan wykonany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Mały jubileusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 no nie wysztko poszło jak chciałem, ale się udało - 2 warki jednego dnia, i 80 litrów rozlane do kegów. No mam nadzieję że teraz się rozkręcę z warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 moja praca magisterska, 24-ta godzina fermentacji grodziskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Piękne góry i doliny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 najśmieszniejsze jest to że po bokach piana jest tylko takim cienkim kożuszkiem, a na środku sterczy takie pasmo górskie arek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się