Jacki Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Czyli przeoczyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 dokładnie tak jak powiedział Stasiek a propos bąbluje aż miło słuchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wychodzi na to że wszystkie te drożdże są tak żarłoczne, moje pozyskane z butelki 18-letniego Grodzisza też robiły niezłą zadymę w fermentorze, niebawem będzie powtórka z rozrywki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 w sobotę powstały 2 warki, ale zapomniałem je opisać co zaraz uczynię. warka 54 Grodziskie: Grodziskie ---------- Piwowar: Styl:Generic Ale Warka:25.00 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.033 OG Goryczka z receptury:32 IBU Kolor z receptury:2° SRM Przewidywane FG:1.008 Alkohol objętościowo:3.2% Alkohol wagowo:2.5% Składniki --------- Belgian rauch wheat 2.00 kg, Grain, Mashed German pilsener 1.25 kg, Grain, Mashed Lomik 25.00 g, Pellet, 15minut Lomik 60.00 g, Pellet, 60minut Irish Moss 1.00 unit, Fining, drożdże grodziskie 1.00 unit, Yeast, Notatki ------- Notatki do receptury:40C - 30 minut 55C - 15 minut 72 - 40 minut 78 - 10 minut wyszło 25 litrów brzeczki 9 blg warka 55 duvel ----- Piwowar: Styl:Belgian Tripel Warka:40.00 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.074 OG Goryczka z receptury:25 IBU Kolor z receptury:3° SRM Przewidywane FG:1.019 Alkohol objętościowo:7.2% Alkohol wagowo:5.6% Składniki --------- Belgian wheat 0.25 kg, Grain, Mashed Cane sugar 1.50 kg, Sugar, Other CaraPils 0.50 kg, Grain, Mashed Pilsener Optima 8.50 kg, Grain, Mashed Saaz 35.00 g, Pellet, 15minut Saaz 30.00 g, Pellet, 5minut Styrian Golding 80.00 g, Pellet, 70minut Duvel yeast 1.00 unit, Yeast, Irish Moss 1.00 unit, Fining, Zacieranie jak w poprzednich duvelach koło 40 litrów 17 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 wczoraj uwędziłem parę kg słodu na kolejne grodziskie. i zapomniałem jeszcze powiedzieć o tych 2 warkach bo zrobiłem pewien eksperyment z aparaturą, mianowicie dałem oplot zamiast filtratora z rurek. Sprawdził się świetnie, ani na grodziskim ani na duvelu nie było problemów, dużo mniej brzeczki trzeba było zawrócić, żeby było klarowne, a po za tym dużo łatwiej go założyć, zdjąć i umyć. Dlatego od teraz, do momentu w którym mi się filtracja przytka będę używać oplotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 dzisiaj mi o mało co śrutownik rąk nie połamał. Śrutuję wiertarką i mam wkręconą śrubę ampulową w śrutownik i bit w wiertarce. Dziś miałem pecha bo się złożyły 2 rzeczy - zablokował się wyłącznik wiertarki i nie chciał wyskoczyć ampul. Wyrwało mi wiertarkę z rąk i zaczęła się kręcić w śrutowniku, udało mi się w miarę szybko wyrwać wtyczkę z kontaktu, ale oczywiście wiertarka zachowała się tak żeby narobić jak najwięcej szkód - rozerwała worek ze słodem, który rozsypał się na pół piwnicy. To była pierwsza wskazówka żeby odłożyć warzenie. Nie posłuchałem się i dostałem pokutę na filtracji.... Na dodatek wyeasty nie chcą mi spuchnąć i ogółem cały świat przeciwko mnie Maryush 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Czy to piwo będzie się nazywało "Harmagiedon"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 pewnie zamiast z cukru użyje krwi jako surowca do refermentacji... chociaż do grodziskiego może nie pasować. Swoją drogą chyba mi zaczęły po 5 warce grodzisze wychodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 W piątek powstałą warka 57 drugie podejście do roggena, z poprzedniego nie jestem zadowolony, zmieniły się drożdże na 3056 i dodałem 50 g carafy dla koloru. Wczoraj Porter Bałtycki wreszcie trafił do butelek - 60 0,5 litra i 31 bączków. Zszedł z 19,5 do 5 ma 7,5 % alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 28 maja mam pokazowa warzenie i muszę doprowadzić warzelnie do jako takiego stanu wizualno-bhpowskiego. Na razie zaizolowałem armaflexem kadź zacierną i dokładniej zabezpieczyłem połączenia od grzałek. W dalszych planach jest izolacja dolnego zbiornika, wstawienie różnicówki i ogólny tuning wizualny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 oto wyniki badania w laboratorium w Warce mojego tmavego. Oceny sensorycznej nie wrzucam, bo czekam jeszcze na opinie a nie chce nic sugerować. Piwo domowe - p. Witka E. pozorny 2,99 E. Rzeczywisty 4,55 Alk.wag 3,34 Alk.obj. 4,28 Plato 11,07 Odf. Poz 72,90% Odf. Rzecz 58,80% PH 4,51 Barwa 93,3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 zamówiłem ClO2, chyba to będzie dla mnie lepsza opcja niż OXI. Dziś dostałem ponad 150 czystych nowych butelek NRW, więc będzie wielkie lanie Grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 zamówiłem ClO2, chyba to będzie dla mnie lepsza opcja niż OXI. Dziś dostałem ponad 150 czystych nowych butelek NRW, więc będzie wielkie lanie Grodziskiego. OXY ma jedna WIELKĄ ZALETĘ, nie jest toksyczny dla operatora i nie wydaje nieprzyjemnych zapachów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 tak, ale przy tym ile warzę to stwierdziłem że ekonomiczniej będzie ClO2 użyć. Ja jestem odporny na zapachy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Jeżeli masz ClO2 i OXI to polecam to pierwsze tam gdzie jest potrzeba mocnej i skutecznej dezynfekcji: czyli fermentory, wężyki itp. (szczególnie do brzeczki nastawnej) a OXI do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Jeżeli masz ClO2 mam mieć :] no jak już będe miał ClO2 to będę go do wszystkiego używać, bo zazwyczaj jak dezynfekuje to na prawie wszystkich etapach. A butelki wyprażam. Teraz mam nowe butelki i się zastanawiam jak je zdezynfekować, pewnie przepłuczę wodą i psiknę roztwór OXI do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 dziś rozlaliśmy 25 litrów Grodziskiego oraz uwarzyliśmy 40 litrów pszeniczki 12,5 Blg. Była to 59 warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 izolacja armaflexem trochę dała, 1/3 spadł pobór mocy w czasie przerw oraz spadło tempo w jakim się wychładza kadź w czasie filtracji, ale jeszcze coś pomyślę, żeby było jeszcze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 przyszło ClO2, pod wrażeniem jestem działaniem firmy. Zajrzałem do pszenicy o 12 była fajna piana tak z 7 litrów. Teraz zajrzałem to dotyka klapy... chyba nierówno podzieliłem gęstwę bo w drugim drożdże pracują normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 3056 elegancko pracują, jak się uchyli wiadro to jakby tam parę kiści bananów było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Kolega zrobił logo dla mojego browarku, co o nim myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 dziś ze znajomym elektrykiem udało mi się dojść do ładu z czujnikami temperatury. Teraz wszystkie wtyczki są powyprowadzane na zewnątrz i mogę dowolnie przekładać czujki między sterownikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 zabutelkowałem żytnie i drugą połowę trzeciej warki grodziskiego zostało 40 litrów grodziskiego do zabutelkowania w najbliższym czasie. Teraz warzę dunkelweizena, jest w połowie chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 W browarze Otwockim kolejne zmiany - przespawałem mocowanie taboretu pod kotłem warzelnym (jest teraz miodzio) a sam kocioł przeszedł gruntowne czyszczenie. Oprócz tego udało mi się dojść do ładu z laptopem i sterownikiem. Po za tym udało mi się doprowadzić świat do warzelni w postaci internetu, więc będą teraz możliwe "warzenia z Wiktorem" poprzez skype'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Otóż Browar Otwocki będzie musiał zmniejszyć moce produkcyjne, ponieważ zwiększyłem skalę i od 9 czerwca warzę w Browarze De Brasil Warszawa. Na razie jeszcze restauracja nie działa, ale jak wszystko ruszy oczywiście się pochwalę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się