Wiktor Opublikowano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 ok, drożdże trafiły do gąsiora. Zobaczymy kiedy pojawi się błonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 właśnie zdałem sobie sprawę że 3 tygodnie temu minęły 2 lata od mojej pierwszej warki. Tak sobie myślę że spory postęp poczyniłem od zeszłego roku, a co dopiero mówić od września 2009. Aż boję się myśleć co będzie za rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Elo Aż boję się myśleć co będzie za rok Poczytaj artykuły jak wielu młodych geniuszy źle skończyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 jeśli miałbym zostać alkoholikiem i się zapić to z moim zapleczem już dawno bym to zrobił no mam nadzieję że będzie tylko lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 nie wiem jak to jest. Staram się, skaczę obok piwa żeby było ok to pojawia się kożuch na piwie. A jak wlałem do Flandersa 100 ml bakterii Wyeasta i wsypałem dąb bez dezynfekcji to po 24 godzinach żadnej reakcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 wczoraj poczyniłem kolejne bezglutenowe. Tym razem zasyp to 3,3 kg słodowanego sorgo i 0,7 kg proso. Niestety samo się nie zatarło dodałem więc alfa i beta amylazę. Wyszło 20 litrów 12,3 blg więc wydajnośc nie taka straszna. Chmielone na 37 IBU za pomocą Nothern brewer z dodatkiem cascade i williamette na aromat. Brzeczka wyszła mętna, totalny brak przełomy. Zadane uwodnionymi S-33. Zobaczymy jak pójdzie, ale przewiduje klarownie żelatyną. Co ciekawe brzeczka ma lekko różowy odcień a i nie było o dziwo problemów z czasem filtracji. Brzeczka zleciała w pół godziny, ale była totalnie mętna. Może niedługo spróbuję to samo z proso. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 (edytowane) zrobiłem sobie stouta w środę, ale nie przygotowałem odpowiednio drożdży. Nie dość że nie zrobiłem startera z przeterminowanego propagatora to nawet nie dałem mu napuchnąć. Skończyło się na zadaniu wczoraj wieczorem gęstwy S-04 zebranej z drugiej połowy warki a i jak spróbowałem piwa przy przelewaniu na cichą to takiego diacetylu to nie było nawet na kursie dla sędziów, smakowało jak stare zjełczałe masło zmieszane z kawą zbożową. Mam nadzieję się zredukuje, jak nie to przeniosę pod kominek i dodam świeżych drożdży. Edytowane 15 Października 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 dziś zabutelkowałem jedną jedyną butelkę piwa z proso. Jako że jest to obiekt badań do mojej pracy inżynierskiej prawdopodobnie zostanie poddana kolektywnej ocenie sensorycznej Obecnie butelkuję duvela warzonego w maju. Trochę o nim zapomniałem i sobie leżał ze 3 miesiące w lodówce. Nie wiem dlaczego po tak długim okresie leżakowani piwa ciemnieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 3 miesiące w lodówce. Nie wiem dlaczego po tak długim okresie leżakowani piwa ciemnieją. Może to kwestia wzrostu pH na skutek autolizy :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 zobaczymy jakie będzie jak się nagazuje i trochę w butelkach poleży. Ostatnia beczka szybko zeszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 wlałem kontrolę w butelkę po coli i się załamałem. Barwę ma jak cola pół na pół z wodą. A piwo na samym pilzneńskim i cukrze. No cóż zobaczymy co z tego wyjdzie, najwyżej zrobię próby na zwierzętach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 mam wrażenie ze piwo ściemniało bo miało za dużo tlenu i substancje mailarda zaczęły się utleniać, ale to tylko moja robocza hipoteza. Z innych rzeczy zrobiłem barleywine i pilsa. Pils (40l) trafił do lodówki gdzie będzie zimna fermentacja, a jak się skończy to trafi do najchłodniejszej piwnicy na leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 po 13 miesiącach użytkowania skończył mi się CO2 w butli, no prawie się skończył jeszcze można by ją trochę pocisnąć, ale jechałem dziś do Warszawy to wziąłem i ją napełniłem, wykorzystując kontakty z pracy za całe 20 zł, gdzie normalnie jest ponad 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) a pils nareszcie zdrowo ruszył i w lodówce zrobiła się mała komora gazowa z H2S-u Edytowane 10 Listopada 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 dzisiaj rozlałem 3 kegi - 2 bittery i stouta. Jest więc miejsce na nowe piwa. Pewnie jakaś polska wariacja IPY, trzeba jakoś zagospodarować ten nowo zakupiony chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Co myślicie o takiej pianie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Co myślicie o takiej pianie? Jakaś niewyraźna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Po minie, to to piwo jest na Ciebie wkur......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 ja mam wrażenie że to bardziej z takim uśmiechem "pij sobie pij... znów Tobą trzepnę o podłogę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Faktycznie, takiego szelmowskiego uśmiechu można się dopatrzyć Tak że Wiktor, uważaj dzisiaj, bo jak masz tą piankę na jakimś quadruplu, to może być różnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 na PIPIE jakby to nie zabrzmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 I dlatego ta mina taka rozmarzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Pianka dobra na Halloween, widzę tam głowę z dyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Co myślicie o takiej pianie? Mi to przypomina coś innego, znanego Iron Maiden Musisz dać im znać, że ich wytwór ukazał ci się na pianie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Eddie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się