Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) Porter bałtycki trafił na cichą. Jak na 19,5 ekstraktu to jest bardzo lekkie piwo, trochę zbyt palone jak na mój gust. Ale kopa będzie miało bo po 2 małych próbkach (przelewałem 2 wiadra każde trzeba sprawdzić) to z piwnicy wyszedłem dużo weselszy a i najważniejsze: ludzie kupcie sobie gruszki. Tu nie chodzi już o "sterylność" ale o wygodę. Grusza jest 100 razy wygodniejsza i wcale nie trzeba mieć 3 rąk. Ja ze swojej już nigdy nie zrezygnuje. Edytowane 11 Marca 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 (edytowane) odpaliłem wędzarnie i generator Boreckeigo to świetna rzecz. Na 2 sitach 40x40 mam 3,5 kg słodu, lekko zroszonego wodą, zobaczymy co z tego wyjdzie. Są i zdjęcia, to co widać to na razie prototyp, ale znając życie to będziemy na tym wędzić najbliższe 2 lata Edytowane 14 Marca 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ja też wczoraj wędziłem na drewnie bukowym. Słód wczesniej namaczam na ok. 10 min. Jak raz uzyłem suchy to się trochę przyrumienił. Co to za ustrojstwo pod spodem? Jak to działa i po co ten garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 to ustrojstwo to generator dymu Borniaka, takie coś ma Wena w swojej wędzarni, jest silniczek popychający wiórki dębowe na grzałkę gdzie się zwęglają produkując dym. A garnek jest po to żeby wygasić popiół który spada z grzałki. Tu dym jest zimny praktycznie nie czujesz ciepła ręką, więc nie ma ryzyka że się przypiecze, dlatego nie moczyłem za bardzo bo mi nie wyschnie w takiej wędzarni. W przyszłości zamocuje elektronikę ze starego piekarnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 mam 3,5 kg wędzonego słodu pszenicznego. Pomimo wędzenia przez 3 godziny, aromat nie jest powalająco intensywny, ale wyraźnie czuć. Zrobię na tym grodzisza, pewnie dam gdzie 70% tego słodu i zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 mam 3,5 kg wędzonego słodu pszenicznego. Pomimo wędzenia przez 3 godziny, aromat nie jest powalająco intensywny, ale wyraźnie czuć. Zrobię na tym grodzisza, pewnie dam gdzie 70% tego słodu i zobaczymy co wyjdzie. Zamknij szczelnie ten słód na 2 tygodnie a powinien jeszcze nabrać aromatu. U mnie jest zawsze bardziej intensywny niż weyermann. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 jest w zawiązanym worze, trochę potrwa zanim się uda mi zebrać do grodzisza. Najwięcej pracy będę miał z namnożeniem drożdży, tak więc myślę że będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 zrobiłem rachunek sumienia i okazało się że Duvel jest moją 50 warką a z żytnim mam już 51 warek na koncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 dostałem maila z empiku że udało im się skompletować ostatnią moja pozycję, a pracowali nad tym od... 8 grudnia z ciekawych rzeczy za tydzień w poniedziałek moja grupa na laboratorium będzie badać czystość mikrobiologiczną mojej wody Te drożdże duvelowe słabo flokulują, ale ja jestem cierpliwe bydle poczekam, w smaku na razie bardziej przypomina gęstwę niż piwo, ale zero kwasu więc jak opadnie to będzie super piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 zakupiłem dziś strzykawkę do peklowania i osłonki na kiełbaski - niestety w piwowarze były tylko cieniutkie, ale nic nie szkodzi zrobi się coś a'la kabanosy albo frankfurterki. 3 raz szedłem do tego sklepu bo 2 razy trafiłem na zamknięte drzwi to musiałem z czymś wrócić do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 otworzyłem tmave i muszę powiedzieć że całkiem fajne wyszło. Trochę karmelowe, odrobina słodyczy, no ale nadal dominuje kawa, byłoby lepsze gdyby dać trochę mniej słodu palonego, ale teraz jak się dogazowało i jest tak leciutko gazowane to wyszło bardzo fajne delikatne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 No no. Szykuje się ostra konkurencja w Żywcu. Jesteś już drugim (pierwszy był Apolloks), który zachwyca się swoim własnym Tmavym. I dobrze, fałszywa skromność jest.... fałszywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 to że dla mnie jest dobre nie znaczy ze się nadaje na konkurs ostatnio jak wysłałem piwa na konkurs co bardzo smakowały mi i moim znajomym to zająłem 1 miejsce... od końca dlatego w tym roku nic na siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Ja jeszcze mojego nie próbowałem (dopiero 2 tygodnie w butelkach siedzi), ale pewnie dołączę do chóru zachwycających się. Co nie znaczy, że będzie "konkursowe", sądzę że będzie za mało słodkie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Ja jeszcze mojego nie próbowałem (dopiero 2 tygodnie w butelkach siedzi), ale pewnie dołączę do chóru zachwycających się. Co nie znaczy, że będzie "konkursowe", sądzę że będzie za mało słodkie... mój nawet 2 tygodnie nie leży a już 4 butelki opędzlowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 (edytowane) wczoraj powstała warka nr 52 i była to powtórka duvela z warki 51: duvel ----- Piwowar: Styl:Belgian Tripel Warka:35.00 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.068 OG Goryczka z receptury:30 IBU Kolor z receptury:3° SRM Przewidywane FG:1.017 Alkohol objętościowo:5.5% Alkohol wagowo:4.3% Składniki --------- Belgian wheat 0.25 kg, Grain, Mashed Cane sugar 1.00 kg, Sugar, Other CaraPils 0.50 kg, Grain, Mashed Pilsener Optima 7.00 kg, Grain, Mashed Saaz 35.00 g, Pellet, 15minut Saaz 30.00 g, Pellet, 5minut Styrian Golding 80.00 g, Pellet, 70minut Duvel yeast 1.00 unit, Yeast, Irish Moss 1.00 unit, Fining, zacieranie jak poprzednio. Zdane gęstwą prosto z fermentora z poprzedniej warki i już ładnie fermentuje, jutro może do ciepłego trafi bo teraz jest w 16°C. I może w końcu zabiorę się za namnożenie drożdży do grodziskiego, już sobie wszystkie pożywki przygotowałem. porobiłem trochę zdjęć może wrzucę potem. Edytowane 26 Marca 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 (edytowane) zdjątka z warzenia. Ta gęstwa to drożdże Duvelowe. jeszcze film jak się miesza: Edytowane 26 Marca 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 duvel trafił na cichą bo cuś strasznie mętny jest. Powędrował do najchłodniejszego pomieszczenia w domu, jak mu się nie poprawi to go potraktuję żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Żytnie trafiło do butelek. Fermentowało w 16°C wiec wyszło dość czyste w smaku, choć jest to "coś" z żyta. Nigdy nie piłem żadnego żytniego więc ciężko mi się określić wyszło 40 butelek + szampanówka, rozlane z 130 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 rozpocząłem propagację drożdży do grodziskiego, mam nadzieję że do czwartku uda mi się uzyskać odpowiednią ilość drożdży, tak aby nawarzyć piwa jeszcze przed wyjazdem. Dogazowałem kega z marcowym, i odwiesiłem do swoich kegów kartoniki z opisem zawartości. Jakoś przyszła wiosna i popadłem w wiosenne odrętwienie i jakoś nie mogę się zabrać za nic, mam nadzieję ze mi szybko przejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 a no i bym zapomniał, 3 rzeczy: przebadaliśmy moją wodę na laborkach z mikrobiologii: coli nie ma, a i innych bakterii jest tyle że się w normach mieści. Nie to co woda z Wisły która tez badaliśmy rozlałem duvela w kega i 7 butelek. Zdziwiło mnie, bo po paru dniach w chłodzie wyklarowało się jak lager po miesiącu w lodówce. Keg pojedzie do Wisły więc będzie okazja spróbować. Dziś zrobiłem warkę 53 grodziskie. W końcu, bo zabierałem się do niego chyba od stycznia. 20 parę litrów brzeczki 8 blg sobie stoi i poczekam aż ucichnie fermentacja i wtedy zajrzę i albo poczekam aż wszystko opadnie, albo wyklaruje żelatyną. Fermentowane oryginalnymi grodziskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Dziś zrobiłem warkę 53 grodziskie. W końcu, bo zabierałem się do niego chyba od stycznia. 20 parę litrów brzeczki 8 blg sobie stoi i poczekam aż ucichnie fermentacja i wtedy zajrzę i albo poczekam aż wszystko opadnie, albo wyklaruje żelatyną. Fermentowane oryginalnymi grodziskimi. A jaki skład i zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Grodziskie ---------- Piwowar: Styl:Generic Ale Warka:20.00 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.035 OG Goryczka z receptury:33 IBU Kolor z receptury:2° SRM Przewidywane FG:1.009 Alkohol objętościowo:3.4% Alkohol wagowo:2.7% Składniki --------- pszeniczny wędzony 1.50 kg, Grain, Mashed Optima pilsner 1.25 kg, Grain, Mashed Lomik 20.00 g, Pellet, 15minut Lomik 50.00 g, Pellet, 70minut Irish Moss 1.00 unit, Fining, drożdże grodziskie 1.00 unit, Yeast, Notatki ------- Notatki do receptury:40C - 30 minut 55C - 15 minut 72 - 40 minut 78 - 10 minut Notatki do warzenia:19 litrów brzeczki przedniej 12,5 blg start chmielenia 17:50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A ja może przeoczyłem, ale skąd wziąłeś drożdże grodziskie? (masz gdzieś o tym wzmiankę?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A ja może przeoczyłem, ale skąd wziąłeś drożdże grodziskie? (masz gdzieś o tym wzmiankę?) Przypuszczam, że stąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się