Roman Korczyński Posted May 7, 2019 Share Posted May 7, 2019 (edited) Dla wszystkich, którzy borykają się z dogrzewaniem fermentatorów w zimnej piwnicy znalazłem fajny patent, który świetnie się sprawdza. U mnie w piwnicy miałem 11 oC w zimie i 16oC w lecie - w obu przypadkach za zimno na górną fermentację stąd pomysł na dogrzanie gara matą do terariów. Patent jest bardzo prosty - mata do terarium 40W (na allegro 80 zł) jest zawijana na fermentator i dociągana taśmą na gada (też na gada ? ) do tego podłączony jest sterownik z allegro za 20 zł z czujką temperatury i gotowe. Sterować można grzaniem w zakresie co 0,1 stopnia a grzanie jest bardzo nieinwazyjne - pojemność gara robi swoje, a powierzchnia grzewcza jest duża, więc nie ma opcji żeby piwo zostało przegrzane. U mnie sprawdza się bardzo dobrze na garach 95L , więc dziele się tą wiedzą. Myślę, że na fermentatorze plastikowym wystarczy 20W. Edited May 7, 2019 by Roman Korczyński Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted May 7, 2019 Share Posted May 7, 2019 16 stopni na ale to świetna temperatura Hanys93 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted May 7, 2019 Share Posted May 7, 2019 Ja mam w piwnicy 15-17 stopni przez wiekszosc lata poza upałami, wiec na sezon letni przenosze "bulbulatorium" do piwnicy. Zima w pomiezzczeniu gdzie mieszkam, mam podobna temperature "pokojowa". Dobrze kolega kombinuje z mocą. Kiedy " podganialismy" drozdze przy fermentacji na 19 stopni, uzywalismy kabla grzejnego 17W owinietego wokol fermentora, a calosc byla otulona specjalnie uszytym ze starej kurtki pokrowcem. Dzieki pojemnosci cieplnej naszych kadzi fermentacyjnych i malej mocy grzalki, mozemy ustawic histereze rzedu 0,1°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Korczyński Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 Według mnie 16oC to za mało na "górną" - przy takiej temperaturze jest duża szansa na niedofermentowanie i zostajemy ze słodkim piwem. Jak do tej pory celowałem w 19-20 oC i miałem bardzo fajne piwa, a przy weizenach nawet 24oC przy początku fermentacji. Co do owijania kablem grzewczym to przerabiałem i mata jest dużo wygodniejsza - grzeje na całej powierzchni i praktycznie się nie nagrzewa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 (edited) Piwo pozostaje w ciaglym ruchu w czasie burzliwej, nawet bez dogrzewania. Kablem owijalem przy dnie, ale mata jest zdecydowanje mniej upierdliwa. Zadaję w temp. 20-21 stopni, jak ruszą to wsadzam do fermentowni. Dżordże dojadają sobie spokojnie tyle ile mialy. Nie mam problemu z niedofermenrowaniem. W przeciwnym razie mialbym ladnie przegazowane roczne piwa, a nie mam. Edited May 8, 2019 by c64club Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Korczyński Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 3 minuty temu, c64club napisał: Zadaję w temp. 20-21 stopni, jak ruszą to wsadzam do fermentowni. Dżordże dojadają sobie spokojnie tyle ile mialy. Nie mam problemu z niedofermenrowaniem. W przeciwnym razie mialbym ladnie przegazowane roczne piwa, a nie mam. No jasne, każdy ma swoje procedury sprawdzone - ważne żeby piwo smakowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Jak dawalem angolom popracowac w pomieszczeniu 21°C, to dogrzewaly ze dwa stopnie i zaczynaly sie dziwne posmaki (estry ok, maja dawac, ale alkohol byl jakis dziwny). Wole dac im z tydzien dluzej. Te sterowniki (ja akurat mam te dwuwyswietlaczowe za 12 zl) sa nieglupie jak w pomieszczeniu robi sie odrobine chlodniej niz bysmy chcieli, co zima sie zdarza. Spadnie do 13-14 to nie bede grzal calego pomieszczenia. Ja lubie chlod, a grzybki cukrolubne juz niekoniecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Jedna rzecz, to zgadzam sie @Robert87 ze 16 stopni otoczenia jest jak najbardziej czacza dla gorniakow. Temperatura glownej fermentacji bedzie w okolicach 18 celsjuszy, wiec jak dla mnie idealnie. Pod koniec burzliwej mozna dla pewnosci przeniesc na 2-3 dni do cieplejszego pomieszczenia... No, ale jeden lubi czekolade... Druga sprawa - ale Ty masz, kolego @Roman Korczyński steryl w swojej fermentowni, mysle ze wieeeelu z nas powinno brac przyklad :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo_07_10 Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 Co to za zbiornik w czarnej macie izolacyjne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Korczyński Posted May 10, 2019 Author Share Posted May 10, 2019 Garnki i fermentatory z firmy marxam.pl https://marxam.pl/piwowarstwo,cp2,pl.html Zamówiłem też u nich fałszywe dno (robią na wymiar) i jakość jest super W dniu 8.05.2019 o 12:58, sredstvom napisał: steryl w swojej fermentowni Dzięki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts