Jump to content

Ogrzewanie garnków przy górniakach


Recommended Posts

Dla wszystkich, którzy borykają się z dogrzewaniem fermentatorów w zimnej piwnicy znalazłem fajny patent, który świetnie się sprawdza.

U mnie w piwnicy miałem 11 oC w zimie i 16oC w lecie - w obu przypadkach za zimno na górną fermentację stąd pomysł na dogrzanie gara matą do terariów.


Patent jest bardzo prosty - mata do terarium 40W (na allegro 80 zł)  jest zawijana na fermentator i dociągana taśmą na gada (też na gada ? ) do tego podłączony jest sterownik z allegro za 20 zł z czujką temperatury i gotowe.

Sterować można grzaniem w zakresie co 0,1 stopnia a grzanie jest bardzo nieinwazyjne - pojemność gara robi swoje, a powierzchnia grzewcza jest duża, więc nie ma opcji żeby piwo zostało przegrzane. U mnie sprawdza się bardzo dobrze na garach 95L , więc dziele się tą wiedzą. Myślę, że na fermentatorze plastikowym wystarczy 20W. 

 

browar2.jpg

 

browar5.jpg

Edited by Roman Korczyński
Link to comment
Share on other sites

Ja mam w piwnicy 15-17 stopni przez wiekszosc lata poza upałami, wiec na sezon letni przenosze "bulbulatorium" do piwnicy. Zima w pomiezzczeniu gdzie mieszkam, mam podobna temperature "pokojowa". 

 

Dobrze kolega kombinuje z mocą. 

 

Kiedy " podganialismy" drozdze przy fermentacji na 19 stopni, uzywalismy kabla grzejnego 17W owinietego wokol fermentora, a calosc byla otulona specjalnie uszytym ze starej kurtki pokrowcem.

 

Dzieki pojemnosci cieplnej naszych kadzi fermentacyjnych i malej mocy grzalki, mozemy ustawic histereze rzedu 0,1°C.

Link to comment
Share on other sites

Według mnie 16oC to za mało na "górną" - przy takiej temperaturze jest duża szansa na niedofermentowanie i zostajemy ze słodkim piwem. 
Jak do tej pory celowałem w 19-20 oC i miałem bardzo fajne piwa, a przy weizenach nawet 24oC przy początku fermentacji.

Co do owijania kablem grzewczym to przerabiałem i mata jest dużo wygodniejsza - grzeje na całej powierzchni i praktycznie się nie nagrzewa.

Link to comment
Share on other sites

Piwo pozostaje w ciaglym ruchu w czasie burzliwej, nawet bez dogrzewania. Kablem owijalem przy dnie, ale mata jest zdecydowanje mniej upierdliwa.

 

Zadaję w temp. 20-21 stopni, jak ruszą to wsadzam do fermentowni. Dżordże dojadają sobie spokojnie tyle ile mialy. Nie mam problemu z niedofermenrowaniem. W przeciwnym razie mialbym ladnie przegazowane roczne piwa, a nie mam. 

Edited by c64club
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, c64club napisał:

Zadaję w temp. 20-21 stopni, jak ruszą to wsadzam do fermentowni. Dżordże dojadają sobie spokojnie tyle ile mialy. Nie mam problemu z niedofermenrowaniem. W przeciwnym razie mialbym ladnie przegazowane roczne piwa, a nie mam.

 

No jasne, każdy ma swoje procedury sprawdzone - ważne żeby piwo smakowało. 

Link to comment
Share on other sites

Jak dawalem angolom popracowac w pomieszczeniu 21°C, to dogrzewaly ze dwa stopnie i zaczynaly sie dziwne posmaki (estry ok, maja dawac, ale alkohol byl jakis dziwny). Wole dac im z tydzien dluzej. 

 

Te sterowniki (ja akurat mam te dwuwyswietlaczowe za 12 zl) sa nieglupie jak w pomieszczeniu robi sie odrobine chlodniej niz bysmy chcieli, co zima sie zdarza. Spadnie do 13-14 to nie bede grzal calego pomieszczenia. Ja lubie chlod, a grzybki cukrolubne juz niekoniecznie.

Link to comment
Share on other sites

Jedna rzecz, to zgadzam sie @Robert87 ze 16 stopni otoczenia jest jak najbardziej czacza dla gorniakow. Temperatura glownej fermentacji bedzie w okolicach 18 celsjuszy, wiec jak dla mnie idealnie. Pod koniec burzliwej mozna dla pewnosci przeniesc na 2-3 dni do cieplejszego pomieszczenia... No, ale jeden lubi czekolade...

 

Druga sprawa - ale Ty masz, kolego @Roman Korczyński steryl w swojej fermentowni, mysle ze wieeeelu z nas powinno brac przyklad :-)

Link to comment
Share on other sites

Garnki i fermentatory z firmy marxam.pl 

https://marxam.pl/piwowarstwo,cp2,pl.html

 

Zamówiłem też u nich fałszywe dno (robią na wymiar) i jakość jest super
 

W dniu 8.05.2019 o 12:58, sredstvom napisał:

steryl w swojej fermentowni


Dzięki ? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.