Roman Korczyński Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) Dla wszystkich, którzy borykają się z dogrzewaniem fermentatorów w zimnej piwnicy znalazłem fajny patent, który świetnie się sprawdza. U mnie w piwnicy miałem 11 oC w zimie i 16oC w lecie - w obu przypadkach za zimno na górną fermentację stąd pomysł na dogrzanie gara matą do terariów. Patent jest bardzo prosty - mata do terarium 40W (na allegro 80 zł) jest zawijana na fermentator i dociągana taśmą na gada (też na gada ? ) do tego podłączony jest sterownik z allegro za 20 zł z czujką temperatury i gotowe. Sterować można grzaniem w zakresie co 0,1 stopnia a grzanie jest bardzo nieinwazyjne - pojemność gara robi swoje, a powierzchnia grzewcza jest duża, więc nie ma opcji żeby piwo zostało przegrzane. U mnie sprawdza się bardzo dobrze na garach 95L , więc dziele się tą wiedzą. Myślę, że na fermentatorze plastikowym wystarczy 20W. Edytowane 7 Maja 2019 przez Roman Korczyński Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 16 stopni na ale to świetna temperatura Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Ja mam w piwnicy 15-17 stopni przez wiekszosc lata poza upałami, wiec na sezon letni przenosze "bulbulatorium" do piwnicy. Zima w pomiezzczeniu gdzie mieszkam, mam podobna temperature "pokojowa". Dobrze kolega kombinuje z mocą. Kiedy " podganialismy" drozdze przy fermentacji na 19 stopni, uzywalismy kabla grzejnego 17W owinietego wokol fermentora, a calosc byla otulona specjalnie uszytym ze starej kurtki pokrowcem. Dzieki pojemnosci cieplnej naszych kadzi fermentacyjnych i malej mocy grzalki, mozemy ustawic histereze rzedu 0,1°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Korczyński Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Według mnie 16oC to za mało na "górną" - przy takiej temperaturze jest duża szansa na niedofermentowanie i zostajemy ze słodkim piwem. Jak do tej pory celowałem w 19-20 oC i miałem bardzo fajne piwa, a przy weizenach nawet 24oC przy początku fermentacji. Co do owijania kablem grzewczym to przerabiałem i mata jest dużo wygodniejsza - grzeje na całej powierzchni i praktycznie się nie nagrzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) Piwo pozostaje w ciaglym ruchu w czasie burzliwej, nawet bez dogrzewania. Kablem owijalem przy dnie, ale mata jest zdecydowanje mniej upierdliwa. Zadaję w temp. 20-21 stopni, jak ruszą to wsadzam do fermentowni. Dżordże dojadają sobie spokojnie tyle ile mialy. Nie mam problemu z niedofermenrowaniem. W przeciwnym razie mialbym ladnie przegazowane roczne piwa, a nie mam. Edytowane 8 Maja 2019 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Korczyński Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 3 minuty temu, c64club napisał: Zadaję w temp. 20-21 stopni, jak ruszą to wsadzam do fermentowni. Dżordże dojadają sobie spokojnie tyle ile mialy. Nie mam problemu z niedofermenrowaniem. W przeciwnym razie mialbym ladnie przegazowane roczne piwa, a nie mam. No jasne, każdy ma swoje procedury sprawdzone - ważne żeby piwo smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Jak dawalem angolom popracowac w pomieszczeniu 21°C, to dogrzewaly ze dwa stopnie i zaczynaly sie dziwne posmaki (estry ok, maja dawac, ale alkohol byl jakis dziwny). Wole dac im z tydzien dluzej. Te sterowniki (ja akurat mam te dwuwyswietlaczowe za 12 zl) sa nieglupie jak w pomieszczeniu robi sie odrobine chlodniej niz bysmy chcieli, co zima sie zdarza. Spadnie do 13-14 to nie bede grzal calego pomieszczenia. Ja lubie chlod, a grzybki cukrolubne juz niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Jedna rzecz, to zgadzam sie @Robert87 ze 16 stopni otoczenia jest jak najbardziej czacza dla gorniakow. Temperatura glownej fermentacji bedzie w okolicach 18 celsjuszy, wiec jak dla mnie idealnie. Pod koniec burzliwej mozna dla pewnosci przeniesc na 2-3 dni do cieplejszego pomieszczenia... No, ale jeden lubi czekolade... Druga sprawa - ale Ty masz, kolego @Roman Korczyński steryl w swojej fermentowni, mysle ze wieeeelu z nas powinno brac przyklad :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_07_10 Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Co to za zbiornik w czarnej macie izolacyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Korczyński Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Garnki i fermentatory z firmy marxam.pl https://marxam.pl/piwowarstwo,cp2,pl.html Zamówiłem też u nich fałszywe dno (robią na wymiar) i jakość jest super W dniu 8.05.2019 o 12:58, sredstvom napisał: steryl w swojej fermentowni Dzięki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się