rockandrocks Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Cześć, Prośba o pomoc w recepturze single hop z chmielem Simcoe. Zasyp w 100% ze slodu pale ale Viking Malt 100g Simcoe Drożdże Safale US-05 Warka 10l Blg 15,5 Chmielenie: 60 min - 20g 5 min - 30g Na zimno - 50g Prośba o weryfikację czy taka koncepcja zagra. Być może warto by było tutaj coś zmienić albo dodac więcej chmielu. Z góry dziękuję za wszelkie rady bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Osobiście bym te 30g przesunął z tych 5 minut na hopstand w 70 stopniach. Reszta spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Mocno gorzkie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Liczyłeś IBU? Jeśli Ci pasuje to nic bym nie zmieniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rockandrocks Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 70 IBU. Faktycznie może być srogo, aczkolwiek mi za duża goryczka nie przeszkadza. W przypadku 50 IBU mogłoby to wyglądać nastepujaco: 60 minut - 14g Simcoe Whirlpool - 21g Simcoe Będzie ok? Zaoszczędzone 15g warto dorzucić do chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Warto. Ja bym osobiście celował w 60 IBU przy tym balingu i zasypie, oczywiście jest to kwestia gustu, jeden da 40 inny 90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rockandrocks Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Dzięki wszystkim za pomoc. Postanowiłem uwarzyć trochę więcej - finalnie wyszło 11 litrów i 15 stopni Ballinga w związku z czym chmielenie pozostawiłem tak jak planowałem na początku, czyli 20g na 60min i 30g po wyłączeniu palnika. 50g pozostało do dodania na zimno. Brewtarget wyliczył 63 IBU. Dodam, że warzę metodą BIAB, jednak zastosowałem małą modyfikację. Zacierałem tradycyjnie bez wora. Brzeczkę przelewałem dużym kubkiem do worka zamieszczonego nad wiadrem w taki sposób, aby worek nie był zamoczony w filtrowanej brzeczce. Tym sposobem udało mi się uniknąć "uwięzienia" w worku znacznej ilości brzeczki. W standardowej metodzie BIAB po wyjęciu worka z garnka, worek był wręcz wypełniony brzeczką jak balon. Oczywiście warząc metodą BIAB mam bardzo małą wydajność, przez co użyłem aż 3,6kg słodu, jednak pięć i pół godziny od wlania wody do garnka, do zadania drożdży wydaje mi się tego warte. Chętnie przyjmę wszelkie uwagi, jeśli coś wydaje się wam bez sensu lub popełniłem gdzieś błąd. Jak piwo będzie już gotowe, podzielę się swoimi subiektywnymi wrażeniami ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się