Krzych132 Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Zbliża się kegowanie Red IPA Trochę warek już w kegi rozlałem ale zawsze szybko "znikały". Teraz sytuacja jest inna. Ta IPA będzie pita dopiero za 2,5 - 3 miesiące. I teraz pytanie: 1. Gazować (sztucznie) do już teraz do właściwego nasycenia? 2. Przepłukać CO2 w celu wyparcia powietrza i pozostawić a gazować tydzień/dwa przed planowanym spożyciem? Kegi będą przechowywane w lodówce w temperaturze "lodówkowej" czyli ok 6C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Zawsze należy wydmuchać powietrze co2. Myślę, że lepiej sztucznie gazować. Gazowalbym teraz, im wiecej co2 tym mniej powietrza Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Nie wiem po co kombinować, do kega dajesz cukier, proporcjonalnie mniej niż do butelek (poczytaj ile) , zalewasz i za kilka tygodni masz piweczko nagazowane, a za 3 miesiące pięknie ułożone. Przez pierwsze kilka tygodni trzymaj w temperaturze pokojowej, później do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 7 minut temu, opeciarz napisał: Nie wiem po co kombinować, do kega dajesz cukier, proporcjonalnie mniej niż do butelek (poczytaj ile) , zalewasz i za kilka tygodni masz piweczko nagazowane, a za 3 miesiące pięknie ułożone. Przez pierwsze kilka tygodni trzymaj w temperaturze pokojowej, później do lodówki. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale piwo sztusznie gazowane smakuje mi lepiej. W tej chwili w butelki rozlewam tylko to co rozdaje wśród znajomych. Resztę gazuję sztusznie w kegach. Ale oczywiście dobrze wyczułeś o co chodzi. Właśnie o to "ułożenie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się