Jump to content

Wyeast #2206 - Bavarian Lager


Recommended Posts

Witam,

to ma byc moje pierwsze (po dwoch latach warzenia) piwo dolnej fermenacji. Klon Schlenkerla 20 litrowa warka ok. 13 Blg

Jestem jednak niepewny co do zadawania  tych drozdzy.

Musze koniecznie zrobic starter czy tez da rade bez ?

Jesli tak , to czy po napecznieniu opakowania w temp pokojowej, mam schlodzic ponownie drozdze do temperatury fermetacji brzeczki. (8 -10 c°)

i zadac do brzeczki schlodzonej do temperatury (7 - 9c°) ?

Albo schlodzic brzeczke do ok 17c° zadac drodze i nastepnie calosc schlodzic do (8 -10 c°)

Mam lodowke z kontrola temperatury.

 

dzieki i pozdrawiam

Marek

Edited by berlin9898
Link to comment
Share on other sites

Musisz koniecznie robić starter. Najlepiej dwulitrowy na mieszadle, albo jeśli drożdże są stare to dwustopniowy. Starter kręcisz w temperaturze pokojowej. 

 

Jak już masz gotowy starter i brzeczkę, to brzeczkę schładzasz do tych 8-10C, starter też możesz stopniowo trochę ochłodzić i go wlewasz do brzeczki. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.