oli97 Posted May 15, 2019 Share Posted May 15, 2019 (edited) Witam, to ma byc moje pierwsze (po dwoch latach warzenia) piwo dolnej fermenacji. Klon Schlenkerla 20 litrowa warka ok. 13 Blg Jestem jednak niepewny co do zadawania tych drozdzy. Musze koniecznie zrobic starter czy tez da rade bez ? Jesli tak , to czy po napecznieniu opakowania w temp pokojowej, mam schlodzic ponownie drozdze do temperatury fermetacji brzeczki. (8 -10 c°) i zadac do brzeczki schlodzonej do temperatury (7 - 9c°) ? Albo schlodzic brzeczke do ok 17c° zadac drodze i nastepnie calosc schlodzic do (8 -10 c°) Mam lodowke z kontrola temperatury. dzieki i pozdrawiam Marek Edited May 15, 2019 by berlin9898 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 15, 2019 Share Posted May 15, 2019 Musisz koniecznie robić starter. Najlepiej dwulitrowy na mieszadle, albo jeśli drożdże są stare to dwustopniowy. Starter kręcisz w temperaturze pokojowej. Jak już masz gotowy starter i brzeczkę, to brzeczkę schładzasz do tych 8-10C, starter też możesz stopniowo trochę ochłodzić i go wlewasz do brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now