oli97 Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Witam, to ma byc moje pierwsze (po dwoch latach warzenia) piwo dolnej fermenacji. Klon Schlenkerla 20 litrowa warka ok. 13 Blg Jestem jednak niepewny co do zadawania tych drozdzy. Musze koniecznie zrobic starter czy tez da rade bez ? Jesli tak , to czy po napecznieniu opakowania w temp pokojowej, mam schlodzic ponownie drozdze do temperatury fermetacji brzeczki. (8 -10 c°) i zadac do brzeczki schlodzonej do temperatury (7 - 9c°) ? Albo schlodzic brzeczke do ok 17c° zadac drodze i nastepnie calosc schlodzic do (8 -10 c°) Mam lodowke z kontrola temperatury. dzieki i pozdrawiam Marek Edytowane 15 Maja 2019 przez berlin9898 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Musisz koniecznie robić starter. Najlepiej dwulitrowy na mieszadle, albo jeśli drożdże są stare to dwustopniowy. Starter kręcisz w temperaturze pokojowej. Jak już masz gotowy starter i brzeczkę, to brzeczkę schładzasz do tych 8-10C, starter też możesz stopniowo trochę ochłodzić i go wlewasz do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się