Skocz do zawartości

Wyeast #2206 - Bavarian Lager


oli97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to ma byc moje pierwsze (po dwoch latach warzenia) piwo dolnej fermenacji. Klon Schlenkerla 20 litrowa warka ok. 13 Blg

Jestem jednak niepewny co do zadawania  tych drozdzy.

Musze koniecznie zrobic starter czy tez da rade bez ?

Jesli tak , to czy po napecznieniu opakowania w temp pokojowej, mam schlodzic ponownie drozdze do temperatury fermetacji brzeczki. (8 -10 c°)

i zadac do brzeczki schlodzonej do temperatury (7 - 9c°) ?

Albo schlodzic brzeczke do ok 17c° zadac drodze i nastepnie calosc schlodzic do (8 -10 c°)

Mam lodowke z kontrola temperatury.

 

dzieki i pozdrawiam

Marek

Edytowane przez berlin9898
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz koniecznie robić starter. Najlepiej dwulitrowy na mieszadle, albo jeśli drożdże są stare to dwustopniowy. Starter kręcisz w temperaturze pokojowej. 

 

Jak już masz gotowy starter i brzeczkę, to brzeczkę schładzasz do tych 8-10C, starter też możesz stopniowo trochę ochłodzić i go wlewasz do brzeczki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.