Mikigu Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Dzień dobry, Wczoraj wieczorem warzyłem wheatwine(dalej zwany jako warka1), wykorzystany był kociołek hopcat, podczas zacierania zacier dodatkowo był mieszany łygą co 5-7 minut. Niestety blg zmierzone pod koniec zacierania wskazało 14, a jest to dużo niżej niż oczekiwałem. Pomimo dodania 0,4 kg łuski ryżowej wysładzanie skończyło się gdzieś nad ranem i dopiero dziś będę gotować. W weekend zamierzam powtórzyć tę warkę(dalej jako warka2), więc zwracam się do was o pomoc w zrozumieniu moich błędów. Pytania: Czy macie wskazówki w jaki sposób można zwiększyć wydajność zacierania w kociołku? (warka2)Czy rozbicie tego na 2 zacierania może przynieść lepszy efekt? (warka2)Jakich użyć drożdży skoro dziś zużyję gęstwę czy suchary mają sens? czy ogarnąć jakieś płynne i kręcić starter? (warka1)Czy to co finalnie co wyjdzie można nazwać american wheat ? Drożdże: gęstwa us-05 300ml 25,9blg 12% abv 13.4 SRM stosunek wody do ziarna 3,1 ilość wody do zacierania 36,1 Słody: strzegom monachijski II 2,5kg 22.6% melanoidynowy 0.25kg 2.3% Pszeniczny 5.9 53.4% caramunich I 0.2kg 1,8% Karmelowy pszeniczny strzegom 0.3kg 2.7% Cookie 0.2kg 1,8% carapils 0.2kg 1,8% maris otter pale ale 1.2kg 10.9% płatki owsiane 0.5 kg 4.4% Plan zaceirania: Przetrzymaj zacier 20 min w 52.5C Przetrzymaj zacier 60 min w 66C Przetrzymaj zacier 10 min w 72C Przetrzymaj zacier 10 min w 76C Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Mikołaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Zrób partial MASH ok 3 kg słodu w osobnym garnku. Pół na pół słód bazowy i pszeniczny. Dodaj to dopiero na mashout. Poprawi to cyrkulację brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Użycie sucharów przy takim blg to zbrodnia. Starter z płynnych też tego nie uciagnie. Tylko zdrowa gęstwa. Mikigu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Co do zwiększenia wydajności to utrzymanie PH zacieru w okolicy 5,5 i wydłużone zacieranie (w 72 potrzymałbym 30 min). Mikigu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 W tych garnkach ciężko zrobić piwo powyżej 16-17blg, chyba że zacieranie w brzeczce Mikigu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Ad 1. 14 vs oczekiwane ok 19 (gdzieś na forum była kiedyś wrzucana tabelka jaki powinien wyjść blg przy danym stosunku wody do zasypu), to faktycznie słabo (ja przy 3 l/kg mam zazwyczaj ok 18, przy 60' w 66C). Moje typy: - Temperatura wcale nie była taka jaka miała być (albo pomiar, albo nierówna temperatura w obrębie zacieru) - Wspomniane wyżej pH - mierzyłeś? - Za grubo ześrutowane Ad 2. Jeśli to była kwestia temperatury - tak, jeśli inny powód, to raczej nie. Zacieranie na 2 ma sens raczej, jeśli robisz takiego mocarza, że masz bardzo gęsty zacier i wtedy zacieranie na 2 go rozrzedza. 3l/kg to raczej standard. Ad 3. Zbierz trochę piany z pierwszego piwa. Ad 4. To w końcu wheatwine ma być czy american wheat? Mikigu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikigu Opublikowano 8 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Hej, Dzięki wszystkim za pomoc, zrobiłem reiterated mash i udało się koniec końców wyszło 22 blg po dodaniu 950 ml ekstraktu 25 blg. piwo już fermentuje w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Co zrobiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 reiterated, pewnie chodzi o technikę, gdzie robisz normalnie na części słodu, a drugą część zacierasz używając zamiast wody brzeczki z pierwszej iteracji. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Dziękuje:) każdego dnia człowiek się uczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikigu Opublikowano 8 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Czytając post Anteksa wspominał o o zacieraniu w brzeczce, chwilę poczytałem o tym i znalazłem też ten artykuł https://beerandwinejournal.com/reiterated-mashing-1/ Na podstawie tego co się dowiedziałem zacierałem na 2 razy. Za pierwszym razem zacierałem 50% słodów w wodzie po wysłodzeniu zatarłem w powstałej brzeczce drugie 50% słodów. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się