scooby_brew Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 To może ja wpiszę jakąś recepturę na extract/słody. Pytanie: czym zastąpić (ze słodów łatwo dostępnych w Polsce) słody buisquit lub victory i słód carapils (dekstrynowy). Carapils to chyba można zastąpić melanoidynowym, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Mamy carapils i mamy biscuit, który jest jednocześnie dobrym substytutem dla victory. Mamy problemy z 2-row, pale chocolate i special roast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ja robiłem coś takiego Ekstrakt słodowy WES jasny ? 1,7kg Ekstrakt słodowy WES bursztynowy ? 1,7kg Słód karmelowy jasny Strzegom - 0.5kg Słód czekoladowy Litovel - 125g Chmiel goryczkowy Marynka ? 30g(granulat) Chmiel aromatyczny Lubelski ? 30g(granulat) Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 Słody wyparzyłem w wodzie o temp.ok. 65-70°C przez 25-30min. Puki co było to moje najlepsze piwko. (pierwsze zacierane dopiero co w butelkach). Miało 12,5°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 (edytowane) Drugie i ostanie piwo robione z puszki. Przepis z lekką modyfikacją (mniej chmielu i imbiru) Imbirowy Ale 10°Blg [....] Jak dla mnie dawanie więcej niż 50 g imbiru jest karkołomne (dałem wówczas 70 i dopiero po dobrym roku przestawał on dominować). Może warto zastanowić się nad niewielką ilością laktozy (100-150 g), by piwo było nieco słodsze - moim zdaniem powinno to ładnie zagrać z imbirem. Zostały mi resztki z ostatniej warki (0,5kgWES, trochę chmieli, troche jasnego karmelowego, resztka drożdży suchych w lodówce - mam nadzieje że je wskrzeszę*) i chciałem zrobić jakąś dziwniejszą warkę do balona 5L. Padło chyba na imbir. I tu pytanie: - o co chodzi z tą laktozą? dodać przed fermentacją? chodzi o to że nie jest ona fermentowana a słodzi? - czy wyjdzie coś dobrego jeśli dam też wywar z karmelowego? czy tu nie ma kompletnie zastosowania? dzięki *wiem, że nie powinno się dzielić suchych z opakowania, ale coś mnie podkusiło - połowa opakowania pracowała w brzeczce, drugą zostawiłem w lodówce, może jak je namoczę w posłodzonej wodzie, to pokarzą jeszcze życia - leżą dopiero 6 dni. Edytowane 9 Lipca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abid Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Witam! Kiedyś z ekstraktów zestawiłem recepturę na mocne piwo. Smakuje nieźle i to nie tylko mi. Nazwałem go Koźlak ale ine koniecznie ma z Koźlakiem cos wspólnego Ekstrakty słodowe WES 1. 3x bursztynowy 5,4kg 2. 1x jasny 1,8kg 3. 1x pszeniczny 0,5kg Całość 7,7kg Chmiel Marynka 20g, Lubelski 20g (szyszki) ale nie zapisałem co kiedy - chmielenie 60minut 21°Blg Litrów 24 Drożdże dolnej fermentacji Saflager s-23, starałem się utrzymać w temperaturze około 12°C Po 14 dniach na cichą, po następnych 14 butelkowane przy 6,5°Blg Pozdrawiam Adam B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 może jak je namoczę w posłodzonej wodzie, to pokarzą jeszcze życia - leżą dopiero 6 dni. pokarzą, a kara ich będzie straszna ;) i pokażą swą pomstę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 mimo wszystko ponawiam pytanie mnie interesujące: - czy połączenie karmelowego posmaku z doprawieniem imbirem to dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fraktal Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 7.06.2010 o 09:52, danko napisał: Kiedy dodać ten miód? Tylko 2 l ekstraktu - nie za mało? Zgodnie z wyliczeniami kolegi Stasiek: 2 l to jakieś 2,75 kg więc jakieś 1,4 puszki. Jakie było końcowe Blg? Cytat PS2. Mam taką mało skomplikowaną recepturę na piwo miodowe. III miejsce w kategorii miodowych w "III Pomorskim Konkursie Piw Domowych" Zrobiłem je na szybkiego . NA 20 l. 13°Blg. Ekstrakt słodowy jasny WES - 2l. Miód pszczeli wielokwiatowy - 0,8l. Chmiel goryczkowy Marynka (szyszki) ok.8% - 20g. na 60 min. Chmiel aromatyczny Lubelski (szyszki) ok.4,5% - 40g. na 10 min. Drożdże US-05 Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez fraktal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Nagroda złotej łopaty fraktal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się