Jump to content

Receptury z ekstraktów słodowych piw nagradzanych


sziszi

Recommended Posts

W związku z tym, że aktualnie będę zajmował się uzupełnianiem receptur w wiki, prosiłbym o udostępnienie receptur piw z ekstraktów.

Najfajniej by było aby były to piwa nagradzane na konkursach, aczkolwiek inne ciekawe piwa również są mile widziane.

Receptury tego typu są mocno poszukiwane, dlatego z chęcią je umieszczę w jednym miejscu ,tym bardziej że dość ubogim (2 receptury).

Link to comment
Share on other sites

Najfajniej by było aby były to piwa nagradzane na konkursach, aczkolwiek inne ciekawe piwa również są mile widziane.

oj chyba zbyt wiele ich nie ma , powiem więcej moja jeśli się nie mylę jest jedyna ;)

Link to comment
Share on other sites

Najfajniej by było aby były to piwa nagradzane na konkursach' date=' aczkolwiek inne ciekawe piwa również są mile widziane.[/quote']

oj chyba zbyt wiele ich nie ma , powiem więcej moja jeśli się nie mylę jest jedyna ;)

:)

teraz to chyba wszyscy raczej robią ze słodów na konkursy, ale może jakieś starsze?

Link to comment
Share on other sites

Piwa z ekstraktów można zdefioniowac w ten sposób, że nie używa się w nich słodów podstawowych, są one zastapione ekstraktem, co za tym idzie nie ma procesu zacierania.

Może wystapić natomiast zacieranie małej części słodów specjalnych, płatków itp (mini-mash), lub namoczenie słodów które nie wymagają zacierania (steeping).

Link to comment
Share on other sites

Eeee, to mój porter angielski odpada :P

 

PS. Ale może znajdę gdzieś jakieś pradawne receptury z mojego browaru, chociarz nie nagradzane :) .

 

PS2. Mam taką mało skomplikowaną recepturę na piwo miodowe. III miejsce w kategorii miodowych w "III Pomorskim Konkursie Piw Domowych" Zrobiłem je na szybkiego :mad: .

 

NA 20 l. 13°Blg.

Ekstrakt słodowy jasny WES - 2l.

Miód pszczeli wielokwiatowy - 0,8l.

Chmiel goryczkowy Marynka (szyszki) ok.8% - 20g. na 60 min.

Chmiel aromatyczny Lubelski (szyszki) ok.4,5% - 40g. na 10 min.

Drożdże US-05

Edited by danko
Link to comment
Share on other sites

no bo jak warzyć to tylko z zacieraniem :mad:

tak... bardzo wiele to wnosi do tego wątku.

Czy Wy kiedyś pojmiecie, że niektórzy nie mają warunków i możliwości (czas, miejsce/przyzwolenie na kilku godzinne ekscesy w kuchni, sprzęt) i chcą skoncentrować się na brew-kitach lub warzeniu z ekstraktów??

Zastanawia, że nikt z "ekstraktowców" ani z "kit-owców" nie wpisuje na forum przy każdej nadarzającej się okazji odpowiedzi typu:"...nie marudź, warz z konserwy!". Tylko "zacieracze" maja takie "myki".

 

A... jeszcze jedno:

Wiem, że piwo warzone z procesem zacierania jest lepsze...

... może kiedyś się uda tak uwarzyć.

Link to comment
Share on other sites

Eeee, to mój porter angielski odpada :P

 

PS. Ale może znajdę gdzieś jakieś pradawne receptury z mojego browaru, chociarz nie nagradzane :) .

 

PS2. Mam taką mało skomplikowaną recepturę na piwo miodowe. III miejsce w kategorii miodowych w "III Pomorskim Konkursie Piw Domowych" Zrobiłem je na szybkiego :mad: .

 

NA 20 l. 13°Blg.

Ekstrakt słodowy jasny WES - 2l.

Miód pszczeli wielokwiatowy - 0,8l.

Chmiel goryczkowy Marynka (szyszki) ok.8% - 20g. na 60 min.

Chmiel aromatyczny Lubelski (szyszki) ok.4,5% - 40g. na 10 min.

Drożdże US-05

ok, super

z ekstraktów to z założenia raczej są proste, no chyba, że używa dodatkowo się słodów specjalnych

edit: mam pytanko ile waży 2litry ekstraktu? może ktoś ma pustą puszkę 1,8kg i sprawdzi jej pojemność

Edited by sziszi
Link to comment
Share on other sites

Piwo z ekstraktów wcale nie musi ustępować zacieranemu, nalezy tylko używać świeżych ekstraktów dobrej jakości (np. WES), i nie zaniedbać reszty technologii.

w 100% się z tym zgadzam, tyle, że wychodzi drożej, mniejsza z tym zabawa i mniejszy ma się wpływ na recepturę

Link to comment
Share on other sites

A może zamiast receptur z konkursów wpisać ?typowe? receptury na konkretne style piwa, które pojawiają się najczęściej w książkach, np. pale ale: 3kg LME, 0.25kg crystal (czy tam caramel), angielski chmiel typu EK Goldings ~ 35 IBU. Może coś takiego by wystarczyło?

Link to comment
Share on other sites

A może zamiast receptur z konkursów wpisać ?typowe? receptury na konkretne style piwa, które pojawiają się najczęściej w książkach, np. pale ale: 3kg LME, 0.25kg crystal (czy tam caramel), angielski chmiel typu EK Goldings ~ 35 IBU. Może coś takiego by wystarczyło?

w sumie dobry pomysł, zwłaszcza jeśli użyte zostały słody

Link to comment
Share on other sites

edit: mam pytanko ile waży 2litry ekstraktu? może ktoś ma pustą puszkę 1,8kg i sprawdzi jej pojemność

Ostatnio zważyłem puszkę z ekstraktem i pustą. Był to ekstrakt jasny WES 1,7kg. Puszka pełna: 1831g, puszka pusta: 120g. Ta sama puszka napełniona wodą: 1368g. Szybkie przeliczenia i mamy: 2litry ekstraktu to ok 2,75kg.

Oczywiście dokłaność tych wyliczeń jest zapewne "średnia", bo:

- z puszki mogłem niezbyt dokładnie wylać/wypłukać ekstrakt

- być może wody do puszki mogłem wlać jeszcze z 10-15g.

- o dokładności wagi już tu nie wspominam... :mad:

Link to comment
Share on other sites

Drugie i ostanie piwo robione z puszki. Przepis z lekką modyfikacją (mniej chmielu i imbiru)

 

Imbirowy Ale 10°Blg

 

Ekstrakt słodowy jasny 3,8 kg

chmielenie 60 minut:

goryczkowy 20 g + aromatyczny 10 g (od początku)

w 50 minucie chmiel aromatyczny 10 g + 50 g świeżego, startego imbiru

 

Drożdże Safale s-04 (choć osobiście wolę US-05)

 

Refermentacja 200 g glukozy

 

22 litry

Gęstość początkowa 10°Blg

Końcowa 4°Blg

 

 

Jak dla mnie dawanie więcej niż 50 g imbiru jest karkołomne (dałem wówczas 70 i dopiero po dobrym roku przestawał on dominować). Może warto zastanowić się nad niewielką ilością laktozy (100-150 g), by piwo było nieco słodsze - moim zdaniem powinno to ładnie zagrać z imbirem.

Edited by Tomek-Pasieka
Link to comment
Share on other sites

Jedyne piwo jakie robiłem z ekstraktów w stylu American Blond Ale (na 19 litrów 12 Blg):

 

Muntons LME Extra Light 3 kg

Carared 228g - w siateczce muślinowej zanurzony w 3L wody 70°C na 30 minut

Cascade 4% gr. 27g na 60' gotowania

Drożdże Wyeast American Ale

Link to comment
Share on other sites

No tak, powinien być Crystal 15 Lov, ale wtedy w ofercie były tylko słody Weyermana

 

EDIT: w sumie byłem blisko, w specyfikacji podają:

Carared: - barwa: 40-50 EBC (15,6-19,3 Lovibond).

ale Weyerman chyba żle przelicza na Lovibond, to już Carahell byłby bliżej do Crystal 15.

Edited by coder
Link to comment
Share on other sites

No tak, powinien być Crystal 15 Lov, ale wtedy w ofercie były tylko słody Weyermana

 

EDIT: w sumie byłem blisko, w specyfikacji podają:

Carared: - barwa: 40-50 EBC (15,6-19,3 Lovibond).

ale Weyerman chyba żle przelicza na Lovibond, to już Carahell byłby bliżej do Crystal 15.

ok, będę wpisywał Crystal 15, ale poprosiłbym także o ewentualny ogólnie dostępny zamiennik, może Karapils z Litovel

Edited by sziszi
Link to comment
Share on other sites

Zamiennik na crystal 15: karamelowy jasny.

PS. Zmniejsz trochę ilość, może do 100g, bo 228g to jest 0.5 lbs, to trochę dużo na blonde, to jest już prawie pale ale. Blonde to bardziej jakby ?biały pies?, tzn. w większości podstawowy słód z bardzo małymi dodatkami.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Zamiennik na crystal 15: karamelowy jasny.

PS. Zmniejsz trochę ilość, może do 100g, bo 228g to jest 0.5 lbs, to trochę dużo na blonde, to jest już prawie pale ale. Blonde to bardziej jakby ?biały pies?, tzn. w większości podstawowy słód z bardzo małymi dodatkami.

karmelowy 120 EBC??

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.