nogmot Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Cześć! Wczoraj uwarzyłem hefewaizena na FM 41. Przy zlewaniu do fermentora - po gotowaniu - nie udało mi się odfiltrować całego osadu białkowego, bo upierdliwe to cholerstwo! Myślicie, że przy zbieraniu gęstwy nie będzie problemu, że będzie z osadem? Problemu dla przechowywania i dla ponownego użycia? Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 4 hours ago, nogmot said: Problemu dla przechowywania i dla ponownego użycia? będziesz miał większą podatność na infekcje, ale sporo tego osadu i tak zeżrą drożdże. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 3 minuty temu, Jankasper napisał: będziesz miał większą podatność na infekcje, ale sporo tego osadu i tak zeżrą drożdże. Mówisz? Czyli tragedii nie będzie. Szkoda takiego potencjału marnować, na którym jeszcze z 3 warki można uciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 On 6/2/2019 at 5:05 PM, nogmot said: Mówisz? Czyli tragedii nie będzie. Szkoda takiego potencjału marnować, na którym jeszcze z 3 warki można uciągnąć. nie będzie, z gęstwą i tak zawsze trzeba uważać. gęstwy spokojnie powinno starczyć na 2 warki. 3-4 pokolenie drożdży weizenowych lubi tracić swoje właściwości więc nie ma co żyłować:D nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Gestwa drozdzowa powinna byc mozliwie bez wszelakich osadow/zanieczyszczen. Ogranicza to zdolnosc rozmnazania drozdzy na samym poczatku fermentacji a tym samym moze spowodowac zla lub wleczaca sie fermentacje. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się