Jump to content

Recommended Posts

Cześć!

 

Wczoraj uwarzyłem hefewaizena na FM 41.

Przy zlewaniu do fermentora - po gotowaniu - nie udało mi się odfiltrować całego osadu białkowego, bo upierdliwe to cholerstwo!

 

Myślicie, że przy zbieraniu gęstwy nie będzie problemu, że będzie z osadem?

Problemu dla przechowywania i dla ponownego użycia?

 

Pzdr!

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Jankasper napisał:

będziesz miał większą podatność na infekcje, ale sporo tego osadu i tak zeżrą drożdże. 

Mówisz? Czyli tragedii nie będzie.

Szkoda takiego potencjału marnować, na którym jeszcze z 3 warki można uciągnąć.

Link to comment
Share on other sites

On 6/2/2019 at 5:05 PM, nogmot said:

Mówisz? Czyli tragedii nie będzie.

Szkoda takiego potencjału marnować, na którym jeszcze z 3 warki można uciągnąć.

nie będzie, z gęstwą i tak zawsze trzeba uważać.

gęstwy spokojnie powinno starczyć na 2 warki. 3-4 pokolenie drożdży weizenowych lubi tracić swoje właściwości więc nie ma co żyłować:D

Link to comment
Share on other sites

Gestwa drozdzowa powinna byc mozliwie bez wszelakich osadow/zanieczyszczen.

Ogranicza to zdolnosc rozmnazania drozdzy na samym poczatku fermentacji a tym samym moze spowodowac zla lub wleczaca sie fermentacje.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.