Skocz do zawartości

Osad białkowy gęstwa


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Wczoraj uwarzyłem hefewaizena na FM 41.

Przy zlewaniu do fermentora - po gotowaniu - nie udało mi się odfiltrować całego osadu białkowego, bo upierdliwe to cholerstwo!

 

Myślicie, że przy zbieraniu gęstwy nie będzie problemu, że będzie z osadem?

Problemu dla przechowywania i dla ponownego użycia?

 

Pzdr!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Jankasper napisał:

będziesz miał większą podatność na infekcje, ale sporo tego osadu i tak zeżrą drożdże. 

Mówisz? Czyli tragedii nie będzie.

Szkoda takiego potencjału marnować, na którym jeszcze z 3 warki można uciągnąć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

On 6/2/2019 at 5:05 PM, nogmot said:

Mówisz? Czyli tragedii nie będzie.

Szkoda takiego potencjału marnować, na którym jeszcze z 3 warki można uciągnąć.

nie będzie, z gęstwą i tak zawsze trzeba uważać.

gęstwy spokojnie powinno starczyć na 2 warki. 3-4 pokolenie drożdży weizenowych lubi tracić swoje właściwości więc nie ma co żyłować:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gestwa drozdzowa powinna byc mozliwie bez wszelakich osadow/zanieczyszczen.

Ogranicza to zdolnosc rozmnazania drozdzy na samym poczatku fermentacji a tym samym moze spowodowac zla lub wleczaca sie fermentacje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.