Pierre Celis Posted June 3, 2019 Share Posted June 3, 2019 W ostatnim wpisie omówiłam historię i charakterystykę piwa grodziskiego. Teraz więc nadszedł czas, aby zająć się surowcami. Na szczęście pionierskie czasy piwowarstwa domowego minęły. Sklepy piwowarskie są bardzo dobrze zaopatrzone. Nie będziecie więc mieli problemów, jakie występowały jeszcze kilka lat temu, aby zdobyć odpowiedni słód do uwarzenia grodziskiego. Wszystko wskazuje […] Artykuł Piwo Grodziskie – surowce pochodzi z serwisu blog.homebrewing.pl. View the full article Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Lektura wpisów z blogu Dori to czysta przyjemność. Zaciekawiło mnie że do piwa Grodziskiego powinno się używać twardej wody. Czy to jest ogólna reguła dla piw wędzonych? Mi to akurat na rękę bo w kranie płynie mi ekstremalnie twarda woda - zauważyłem że nie nadaje się ona do mocno chmielonych piw, z kolei świetnie pracuje w piwach ciemnych. Z piw Grodziskich własnej produkcji jestem zadowolony. Ważna informacja o tym słodzie karmelowym. Ostatnio zamówiłem w knajpie 'Wędzone ale' z Gościszewa, które okazało się być solidnie doprawione karmelem. Nie był to grodzisz, po prostu smoked ale. Dawno nie piłem czegoś nie tyle niesmacznego, co po prostu ohydnego. Co innego słody palone/czekoladowe, one już fajnie grają z wędzonką. Z chmieli polecam odrobinę Oktawii na smak i aromat. Wiadomo ze hurr durr niestylowe, ale jak ktoś po prostu lubi dobre piwo to będzie zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now