Pierre Celis Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 W ostatnim wpisie omówiłam historię i charakterystykę piwa grodziskiego. Teraz więc nadszedł czas, aby zająć się surowcami. Na szczęście pionierskie czasy piwowarstwa domowego minęły. Sklepy piwowarskie są bardzo dobrze zaopatrzone. Nie będziecie więc mieli problemów, jakie występowały jeszcze kilka lat temu, aby zdobyć odpowiedni słód do uwarzenia grodziskiego. Wszystko wskazuje […] Artykuł Piwo Grodziskie – surowce pochodzi z serwisu blog.homebrewing.pl. View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Lektura wpisów z blogu Dori to czysta przyjemność. Zaciekawiło mnie że do piwa Grodziskiego powinno się używać twardej wody. Czy to jest ogólna reguła dla piw wędzonych? Mi to akurat na rękę bo w kranie płynie mi ekstremalnie twarda woda - zauważyłem że nie nadaje się ona do mocno chmielonych piw, z kolei świetnie pracuje w piwach ciemnych. Z piw Grodziskich własnej produkcji jestem zadowolony. Ważna informacja o tym słodzie karmelowym. Ostatnio zamówiłem w knajpie 'Wędzone ale' z Gościszewa, które okazało się być solidnie doprawione karmelem. Nie był to grodzisz, po prostu smoked ale. Dawno nie piłem czegoś nie tyle niesmacznego, co po prostu ohydnego. Co innego słody palone/czekoladowe, one już fajnie grają z wędzonką. Z chmieli polecam odrobinę Oktawii na smak i aromat. Wiadomo ze hurr durr niestylowe, ale jak ktoś po prostu lubi dobre piwo to będzie zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się