Jump to content

Bardzo szybkie odfermentowanie

Recommended Posts

Witam, po raz pierwszy postanowiłem uwarzyć piwo z niechmielonego ekstraktu słodowego. Postawiłem na pszeniczniaka, ekstrakt pszeniczny BRUNTAL (słód pszeniczny 60% i pilzneński 40%). 

Brzeczka nastawna miała 11,5°Blg. Drożdże (WB-06) zadałem 01.06 w południe i tego samego dnia na wieczór fermentacja gwałtownie ruszyła. Rano 03.06 fermentacja już całkowicie stanęła. Doszło do 2°Blg. Do dzisiaj (10.06) cały czas pozostaje 2°.

Moje pytania brzmią: jak długo trzymać piwo w fermentorze i kiedy butelkować? Czy piwo powinno przechodzić jeszcze f. cichą? Czy tak szybka fermentacja może wpłynąć na jakość piwa?

W przeszłości robiłem pszeniczne ze słodów i pamiętam, że fermentacja trwała dużo dłużej.

Tak, to jak najbardziej możliwe. Zapewne miałeś zbyt wysoką temperaturę fermentacji. Tak czy siak potrzymaj jeszcze z tydzień i butelkuj. Przy kolejnych warkach postaraj się bardziej kontrolować temperaturę jeśli masz taką możliwość. 

Dziękuję za szybką odpowiedź. Temperatura otoczenia na początku wynosiła ok. 22°C, od paru dni jest już 24-25. Czytałem, że zalecana temperatura dla WB-06 to 18-24°C dlatego nie sądziłem, że ciepło może aż tak wpłynąć na czas fermentacji. W takim razie obecną i każdą następną warkę dam do chłodniejszego pomieszczenia.

Zapamiętaj że temperatura fermentacji jest zawsze wyższa o około 2C niż temperatura otoczenia. Najlepiej trzymać piwo w temperaturze 16-17C. Jak masz piwnice to warto zobaczyć jaka panuje tam temperatura.
Tak przy takiej temperaturze jest możliwa szybka fermentacja a piwo tak jak było napisane wyżej przytrzymał bym jeszcze z tydzień w tym samym fermentorze. Zakres temperatur pracy drożdży jest orientacyjny bo równie dobrze drożdże będą pracowały w 15-16C z tym że wolniej i tym samym będą wytwarzały mniej niepożądanych związków jak i w wyższej (nawet trzydziestu paru stopni) i tym szybciej przejedzą cukry ale trzeba się liczyć z możliwością pojawienia się niepożądanych smaków np posmaku rozpuszczalników, rozgrzewającego alkoholu lub gumy balonowej.

Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka