scooby_brew Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Znalazłen taką moim zdaniem ciekawą tabelę stosunku gęstości początkowej (OG) do goryczki (IBUs). Podobne tabele można znaleść w wielu książkach w dziale na temat tworzenia receptury na nowe piwo. Powiedzmy, że masz jakieś pale ale, które lubisz ale zbliża się lato i chcesz to przerobić na lekkie cream ale. Pale Ale ma OG=1.055 (13.6 Plato), 35 IBU. Cream Ale OG=1.040 (10 Plato), 27 IBU. W ten sam sposób możesz przerobić Pale Ale na IPA itd. BTW, z tej tabeli wynika że prawie wszystkie moje piwa są ?extra hoppy? Tabela pochodzi z tej strony: http://www.brewsupplies.com/hops-gravity.htm Edyt: OG przeliczone na Plato (=Bellinga): 1.030 OG = 7.6 Plato 1.040 OG = 10.0 Plato 1.050 OG = 12.4 Plato 1.060 OG = 14.7 Plato 1.070 OG = 17.1 Plato Extra Malty = bardzo słodowe Slightly Malty = lekko słodowe Evenly Balanced = zbalansowane Slightly Hoppy = lekko goryczkowe Extra Hoppy = bardzo goryczkowe Edytowane 8 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiechu Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Odkopuję temat.Poświęciłem kilka minut w paincie aby przerobić ten wykres na nasze jednostki (użyłem kalkulatora OG to Brix). Może komuś się przyda: Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez swiechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się