scooby_brew Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Znalazłen taką moim zdaniem ciekawą tabelę stosunku gęstości początkowej (OG) do goryczki (IBUs). Podobne tabele można znaleść w wielu książkach w dziale na temat tworzenia receptury na nowe piwo. Powiedzmy, że masz jakieś pale ale, które lubisz ale zbliża się lato i chcesz to przerobić na lekkie cream ale. Pale Ale ma OG=1.055 (13.6 Plato), 35 IBU. Cream Ale OG=1.040 (10 Plato), 27 IBU. W ten sam sposób możesz przerobić Pale Ale na IPA itd. BTW, z tej tabeli wynika że prawie wszystkie moje piwa są ?extra hoppy? Tabela pochodzi z tej strony: http://www.brewsupplies.com/hops-gravity.htm Edyt: OG przeliczone na Plato (=Bellinga): 1.030 OG = 7.6 Plato 1.040 OG = 10.0 Plato 1.050 OG = 12.4 Plato 1.060 OG = 14.7 Plato 1.070 OG = 17.1 Plato Extra Malty = bardzo słodowe Slightly Malty = lekko słodowe Evenly Balanced = zbalansowane Slightly Hoppy = lekko goryczkowe Extra Hoppy = bardzo goryczkowe Edytowane 8 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiechu Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Odkopuję temat.Poświęciłem kilka minut w paincie aby przerobić ten wykres na nasze jednostki (użyłem kalkulatora OG to Brix). Może komuś się przyda: Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez swiechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi