kamilpl82 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Na pierwszy ogień poszedł Porter angielski 13 BLG - zestaw ze słodów ale że wydawało mnie się za małe blg bo lubię piwerka słodowe zrobiłem po swojemu czyli dodatkowo oprócz Strzegom słód pale ale - 4,4 kg, - Strzegom słód karmelowy 300 - 0,4 kg, - Słód czekoladowy ciemny 0,1 kg, - Słód jęczmień prażony 0,1 kg - Chmiel angielski Challenger (chmiel goryczkowy) - 30 g - Chmiel Fuggle (aromatyczny) - 30g co daje owe 13BLG Dodałem dodatkowo 1,7kg ekstraktu słodowego jęczmiennego. W sumie wyszło 20l, 15Blg. Robiłem według przepisu z sklepu w którym kupiłem słody, tylko proporcje wody zmieniłem delikatnie. Słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 69oC (wsypujemy: pale ale, słody karmelowe i ciemne wsypujemy na 10-15 min przed końcem zacierania (po negatywnej próbie jodowej). Przerwy: - zacieranie jedno-temperaturowe przez 60 min. utrzymujemy zacier w temeperaturze 67-68oC, - następnie podgrzanie do 78oC, - następnie wysładzanie w 10l wody o temperaturze 80oC. Chmielenie 60 min.: - w pierwszej minucie gotowania - 30g chmielu Challenger, - w 40-tej minucie - 15g chmielu Fuggle, - w 50-tej minucie - 15g chmielu Fuggle. Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Edytowane 11 Października 2019 przez kamilpl82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilpl82 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Druga warka tym razem Pszeniczne Hefe-Weizen 12 BLG skład: - Strzegom słód jasny pilzneński - 1,8kg - Strzegom słód pszeniczny - 2,6kg - Chmiel Spalt Spalter - 20g - Chmiel Perle (DE) - granulat 20g - słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 66oC, - przez pierwsze 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 63oC, - następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 73oC, - następnie podgrzanie do 78-80oC, - następnie wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC. Chmielenie 70min: - w pierwszej minucie gotowania - 30g chmielu Marynka - 50-tej minucie - 15g chmielu Lubelski - w 65-tej minucie - 15g chmielu Lubelski Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Według przepisu uzysk jest 12BLG przy 20 litrach mi wyszło 15BLG przy 16 litrach, bo za mocno gotowałem i za dużo odparowało. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez kamilpl82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 10 godzin temu, kamilpl82 napisał: Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży Ten punkt bym mocno przemyślal i przestudiowal temperatury zadawania drożdży, i prowadzenia fermentacji . Tak jak "30oC" dobrze sie sprawdza w gorzelnictwie, to w piwowarstwie znacznie gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilpl82 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Robiłem zgodnie z instrukcją, ale dzięki za wskazówki na pewno zgłębię temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Godzinę temu, kamilpl82 napisał: na pewno zgłębię temat W skrócie: jeśli nie stosujesz drożdży z Norwegii, tzw. kwejków, to 30°C zadania da Ci piwo ostro alkoholowe. W wątku o drożdżach pszenicznych WB-06 od tego postu masz kilka wykresów zakresu pracy różnych szczepów, różnych producentów. Brzeczkę najlepiej jest schładzać trochę poniżej dolnej granicy optimum - fermentacja podnosi ją o kilka stopni w górę i lądujesz w optimum. Dlatego chłodnica jest tak ważnym sprzętem w browarze od samego początku. edit: skąd masz zestawy? Homebeer? No i jakie drożdże? Edytowane 23 Czerwca 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilpl82 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Tak dokładnie z Homebeer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilpl82 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Warka numer 3 Piwo domowe polskie Jasne Pełne 12Blg - zestaw ze słodów Skład: - polski słód pilzneński - 4 kg - słód monachijski typ I - 1kg - chmiel goryczkowy Marynka, granulat T90 - 30g - chmiel aromatyczny Lubelski, granulat T90 - 30g Kolejny raz za ostro gotowałem i odparowałem za dużo zamiast 20litrów o BLG 12 wyszło 15litrów o BLG16 Edytowane 29 Czerwca 2019 przez kamilpl82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zawsze można po gotowaniu dolać wody do żądanego blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilpl82 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Też nad tym myślałem, ale zasadniczo jak wyjdzie mniej ale bardziej treściwe to nawet lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilpl82 Opublikowano 10 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Warka numer 4 typowy spontan Skład: - Viking Malt (Strzegom) pilzneński - 3,6kg - Weyerman malanoidynowy - 0,4kg - Viking Malt (Strzegom) pszeniczny - 0,4kg - Wiedeński (Optima) - 2kg - Monachijski (Optima) - 2kg - Pale Ale (Optima) - 2kg -Karmelowe 20-30 EBC - 0,2kg -Karmelowe 40-60 EBC - 0,2kg -Karmelowe 100-150 EBC - 0,2kg - Chmiel Hallertau Gold granulat - 60g Całość zasypu wsypana do 30 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się