antenae Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Cześć robię berlinera (zakwaszanie w kotle probiotykami), wyszedł mi ekstrakt początkowy 9 blg, chciałbym mieć 8, czy mogę rozcieńczyć odpowiednią ilością przegotowanej schłodzonej wody? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Tak, możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Możesz. Jeszcze lepiej woda źródlana prosto z zamkniętej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antenae Opublikowano 22 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Jeszcze jedno pytanie. Czy po fermentacji odczucie kwaśności może się zmienić? Spróbowałem brzeczki przed dodaniem drożdży i nie jestem do końca zadowolony, kwaśność mogła by być większa. Rozumiem, że pH nie może się zmienić, gdyż zabiłem wszystkie bakterie gotując brzeczkę, ale może po fermentacji/rozlewie, gdy piwo się ułoży, odczucie się zmieni ;]. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Odczucie się zmieni, teraz masz tam jeszcze sporo słodyczy z nieprzefermentowanego cukru, także myślę, że będzie dobrze. A jak będzie za mało kwaśne, to możesz ewentualnie dodać odrobinę kwasu mlekowego przy rozlewie a następnym razem rozważyć zakwaszanie również w trakcie fermentacji. antenae 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ice Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Trochę offtop, ale się podepnę. Jakiego probiotyku używałeś do zakwaszania? W weekend chcę zrobić Berliner Weisse i nie wiem jaki kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Ice napisał: Trochę offtop, ale się podepnę. Jakiego probiotyku używałeś do zakwaszania? W weekend chcę zrobić Berliner Weisse i nie wiem jaki kupić. Najlepiej czyste lactobacillus plantarum, np Sanprobi IBS lub Swanson L.Plantarum Ice 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ice Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antenae Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 4 hours ago, Ice said: Trochę offtop, ale się podepnę. Jakiego probiotyku używałeś do zakwaszania? W weekend chcę zrobić Berliner Weisse i nie wiem jaki kupić. Sanprobi IBS kupione w aptece za około 30 zł. Po gotowaniu brzeczki (około 21 L) przez 15 minut, schodziłem do 37 stopni, otworzyłem 20 kapsułek i wsypałem zawartość do garnka, zrobiłem izolację cieplną i stało przez 48h. Ice 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się