Jump to content

Jaka to średnica w calach??

burczas

Recommended Posts

Kompletuję swój wyszynk.

Dorwałem reduktory i chciałem pod nimi zamontować dodatkowe zawory i tu mam problem, bo nie bradzo wiem ile cali i jakie będą do Co2 odpowiednie.

Na foto zapodałem wymiar w mm, wraz suwmiarką.

DSC_1573.JPG

Edited by burczas

Z tej aukcji w opisie  aukcja  . Wynika ze to 1/8 cala. Kurcze, już sam nie wiem. Szkoda żeby po zakupie okazało się że muszę odsyłać. 

edit.

Teraz przymierzyłem do końcówki w szybkozłączkach  ball lock Pepsi i wynika, że to jest ten sam gwint. Na jednej aukcji z tymi plastikami jest napisane że:

Para szybko złączek firmy CMB typu Ball Lock z gwintem 7/16" UNF + Króćce 7mm ze stali nierdzewnej.

Gwint wewnętrzny 1/4” (FFL[MFL]) odpowiada gwintowi 7/16” UNF.

No teraz to chyba zamówię 1/4"

Edited by burczas

Witam

Jeśli masz tzw grzebień do gwintów to sprawdź sobie ile swój na cal ma ten Twój gwint - to bedzie ważna informacja ułatwiająca określenie rodzaj gwintu. Jeśli nie masz to podejdź do dowolnego ślusarz albo podjedz do Rybnika to Ci to sprawdzę ? bo na mój gust to będzie raczej 7/16" ale w zależności od ilości zwojów będzie to UNC lub UNF albo jeszcze coś innego 

https://www.google.com/search?q=tabela+gwintów+calowych&oq=tabela+gwintow.ca&aqs=chrome.1.69i57j0l3.5209j0j9&client=ms-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=k6AdqgpVC42O0M:

Pamiętaj, że calowe są gwinty, których wymiary są określone w calach jak i rurowe - wtedy w calach jest nominalna średnica wewnętrzna rury dla "półcalowego" rurowego to 15 mm, a sam gwint ma w tym przypadku średnicę ponad 20 mm. Oprócz skoku jest jeszcze zarys gwintu (kąt), do tego dochodzą gwinty proste lub stożkowe, nie zawsze ze sobą kompatybilne. Znajdź dobry sklep z artykulami do hamulców w okolicy i drugi dobry z wyrobami śrubowymi i hydrauliką. W zwykłych sklepach z prostacką techniką znajdziesz tylko gwinty calowe rurowe od 3/8" (pełny astortyment od 1/2" w górę) i gwinty metryczne o podstawowym skoku - drobnozwojowe zdarza się sprzedawcom znać jako "nietypowe" lub "maszynowe", a o UNC/UNF nie słyszeli.

Zmierzyłem króciec w rozmiarze rurowy 1/4 cala i wygląda jak Twój.

Tamtędy będzie leciał CO2? Problematyczna końcówka i tak jest mosiężna. Zobacz tutaj: http://autoprzewody.pl/6-trojniki

Facet ma mały sklepik i wytwórnię przewodów hamulcowych, jak potrzebuję pokombinować coś z drobnymi gwintami a nie mam możliwości przejścia na metryczne, to do niego jadę. Mógłbyś u niego kupić końcówkę 7/16 mosiężną i przylutować do również mosiężnej, ale z częściej spotykanym w sklepach gwintem.

Edited by c64club

Z tego co widze to jest standardowe wyjscie z reduktora, wiec jak wezmiesz zlaczke z gwintem wewnetrznym 1/4cala to bedzie pasowalo, wiem bo u siebie mam tak zrobione na zlaczkach festo, do reduktora szybkozlaczka wkrecona i idzie na manometry przewod

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka

Nie jestem teraz w domu, mam jakas fatke jak robilem wszystko, reduktor troche inny, ale kazdy gwint tutaj to 1/4 typo gwint przy manometrach, u mnie byla przejsciowka wkrecona w to miejsce i wystawal gwint zewnetrzny, wywalilem go, wkrecilem szybokzlaczke, i to idzie na manometry festocd3c687c55d887ec6ad80280b3f414fb.jpg

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka