Jump to content

Pompa plus mieszadło razem

Recommended Posts

Czy ktoś używał tych beżowych pompek na 12V z ali do zasysania spod faszywego dna równocześnie z pracującym mieszadłem? Czy te pompki dadzą radę pracować z zawiesiną brzeczki i mąki jaka niechybnie przejdzie przez fałszywe dno podczas mieszania? W chwili obecnej posiadam dwa mieszadła zrobione za tzw. flaszkę, silnik wycieraczek z odzysku a garniec jest podgrzewany od spodu. Chciałem sobie z tej kadzi zaciernej zrobić zacierno filtracyjną przez dodanie FD ale boję się przypalania mąki pod takowym... Wiem, że w sumie uzywając pompki mieszadło nie jest właściwie potrzebne i brzeczka odfiltruje się na młócie podczas recyrkulacji, ale skoro już mam mieszadła to żal, zeby stały odłogiem :)

Mam akurat wersje nierdzewna na 230V, ale konstrukcja ta sama tylko wieksza przestrzen. Nie ma szans aby pompować nią muł, a tą malutką to juz w ogole. Mam FD Ikea, wiec praktycznie nie zasysa łuski, ale po zakończeniu wygrzewu (mieszam do samego konca) zasysa troche. Najlepiej wtedy kilkukrotnie wylaczyc pompe tak jak jest np. w algorytmie Ardbira. Gdybys probowal wymusic pompowanie mułu, to sie zabetonuje w pompie i ratuje ją tylko magnetyczne sprzeglo, bez niego by stanela i sie spalila.